cropped-banner-hundred-pages-galaxy-03.png

http://www.thehundredpages.com/wp-content/uploads/2017/03/cropped-banner-hundred-pages-galaxy-03.png

Welcome Into Bookish World

  • Salam Nuzul Quran!
.
Pejam celik pejam celik lama sudah kita hidup di dunia ni. Alhamdulillah. Semoga usia-usia yang bertambah diberkati Allah selalu.
.
Hari ni kabar Alhamdulillah indah. Antara menghabisi kuliah tiga episod sedari semalam bisa memberi content dihati, ditambah lagi dengan buku Tentang Kamu oleh Tere Liye yang berjaya aku habisi.
.
.
. 
Entah bagaimana nak resensi buku yang satu ini. Terlalu banyak adegan dan drama dalam satu buku, seketika aku merasa ia milik gadis muda yang hitam, gempal tapi berjiwa besar, seketika yang lain aku merasa ia tentang perniagaan yang diusahakan telus dan kecerdikan luar biasa, juga bisa jadi movie penyiasatan seperti di kaca TV.
.
.
. 
Sungguh aneh bagaimana sebuah buku boleh membuat kita rasa tercabar dan kembang dengan semangat cita-cita yang melangkau minda. Aneh juga bagaimana ia membuat kita tersenyum dan ketawa tapi menangis di muka seterusnya. Aneh sungguh aneh *insert muka serius disini*.
.
.
.
Kita merasa karakter nya sudah cukup bijak, tapi yang harus diberi tepukan adalah tidak lain dan tidak bukan buat penulisnya yang celik dan licik menyusun adegan. Sungguh kali ini 5/5🌟 buat #tentangkamutereliye
  • ˢᵉˡᵉᵐᵃʰ ᵃᵖᵃᵖᵘⁿ ᶠⁱˢⁱᵏ ˢᵉˢᵉᵒʳᵃⁿᵍ, ˢᵉᵐⁱˢᵏⁱⁿ ᵃᵖᵃ ᵖᵘⁿ ᵈⁱᵃ, ˢᵉᵏᵃˡⁱ ᵈⁱ ʰᵃᵗⁱⁿʸᵃ ᵖᵘⁿʸᵃ ʳᵃˢᵃ ˢᵃᵇᵃʳ, ᵈᵘⁿⁱᵃ ᵗⁱᵈᵃᵏ ᵇⁱˢᵃ ᵐᵉⁿʸᵃᵏⁱᵗⁱⁿʸᵃ ⁻ ᴶᵘᶻ ᴾᵉʳᵗᵃᵐᵃ. ᵀᵉⁿᵗᵃⁿᵍ ᴷᵉˢᵃᵇᵃʳᵃⁿ. ¹⁹⁴⁶⁻¹⁹⁶⁰ ⁽ᴱˣᶜᵉʳᵖᵗ ᵒᶠ ᵀᵉⁿᵗᵃⁿᵍ ᴷᵃᵐᵘ ᵇʸ ᵀᵉʳᵉ ᴸⁱʸᵉ⁾.
.
.
.
This is my reattempt in reading Indonesian book and suprisingly I understand it!  Pernah juga disorong buku lain berbahasa Indonesia tapi tidak bisa difahami. Ah, mungkin aku telah dewasa? Barangkali kosa kata telah bertambah? Barangkali aja.
.
.
. 
Tulah kasi ketawa lagi @siriusiqa sebab since dia baca buku seberang bicaranya pun dibaca dengan punya nada seperti negara seberang. (Ampun Siqah!) Sekarang, siapa punya salah ini? Katakan padaku?!
.
.
.
Tapi ngak apa. Aku baik saja. Oh belum habis lagi baca buku Tentang Kamu. Hanya ingin memberi kabar bahawa aku kemungkinan sudah dilamun cinta. Iya cinta, cinta pada buku. Aduh. Kapan bisa berhenti berbahasa begini? 😂
#QOTD : Kamu sedang bacain apa?
#tentangkamu #tereliye
  • #QOTD: The best contemporary fiction book you ever read?
.
Resensi Buku | Velvet di Durham
Author : @aishahmadadiy
Publisher : Jemari Seni
.
"Kata mereka, melalui tulisan adalah lebih berhemah dan lebih sampai berbanding kata-kata" - Aliff
.
Sesekali aku senyum hingga ke telinga, dan seketika masa yang lain boleh menitik air mata. Penulis tak pernah mengecewakan. Dari Bits of Heaven hingga ke buku ini penulis sangat bijak menyusun kata, sangat sampai pada makna, setiap perkataan tepat pada masanya, tepat juga mencucuk di jiwa dan raga. Second book, last pages, tears streaming, again 😂.
.
"I'm always a wayfarer Farah, and wayfarer belongs to nowhere" - Fid
.
I forgot how interested I am with love story until I read this *grinning*. VDD is not entirely about the sweetness of love, its about a woman who interested so much in philosophy, and the spirit to achieve her dream biarpun banyak halangan melanda. Aku sentiasa memandang tinggi bagaimana penulis mampu menulis sebegini smooth. Dan terima kasih kerana membawa saya ke Durham di musim PKP ni! 😍.
.
Rating : 5/5🌟 Contemporary reading satsified! Swipe right for mini video of places mentioned in the book 💕.
.
ꜱᴇᴋᴇᴛɪᴋᴀ ᴀᴋᴜ ᴄᴜᴍᴀ ɪɴɢɪɴ ʙᴇʀᴀᴅᴀ ᴅɪ ᴅᴜʀʜᴀᴍ, ᴍᴇɴɢʜɪʀᴜᴘ ᴋᴏᴘɪ ᴋᴏᴘᴜᴄɪɴᴏ ᴘᴀɴᴀꜱ ʙᴇʀꜱᴀᴍᴀ ꜰɪᴅ ᴅᴀɴ ᴀɪᴅᴇɴ ☕.
.
Thank you sis for the wonderful book. I hope you will be writing again biar bukan bersama JS, because im your biggest fan💕
  • #QOTD : Best action book you ever read? 🤗
.
Susah untuk kekal membaca apabila dada kau berkocak, setiap perkataan membangkitkan perasaan kau untuk 'turut serta'. Sepertimana kau mengemudi peranti permainan, begitulah juga dalam keseronokan membaca Projek Athena 2. Benda yang buat kau khayal dan tak kisah berada di dunia sendiri. Hebatnya lah makhluk ciptaan Allah yang bernama 'imaginasi'.
.
"Pergerakan sepantas kilat yang menyambar di malam yang tenang" - Projek Athena 2, Syeraho
.
Buku ini tidak mengecewakan and thumbs up to @syeraho banyak sangat improvement terutama dari segi action! Segala-galanya bagai terbayang depan mata begitu.
.
Bagi saya, buku ni bukan bersifat 'craving satisfied', pengakhirannya banyak tanda soalan, beribu dan mungkin berjuta. Ianya adalah sebuah perjalanan 'menyampaikan' dari seorang penulis kepada pembacanya. And im super proud with your progress Syeraho! Novel ni ibarat komik, ringkas, senang hadam, ada teladan yang baik daaan ada plot twist nya yang tersendiri.
.
Silalah baca sekiranya anda peminat cerita ringkas dan out of box begitu. Tapi satu jak Syeraho, gantung lah.. . Hahahaha. Cepat2 keluarkan Projek Athena 3 okay? 😂 Nasib bukan keluar by chapter, kalau tak, berjanggut kita tunggu. .
Apapun, 4/5 🌟
#syeraho #projekathena2
  • #QOTD: Do you have specific book that you read every Ramadan?
Yay its Ramadan day 2 Alhamdulillah. My first Ramadan have so much ibrah in it. Its like when I feel like we are ready but actually I is not, but still keep praying until Allah shows the way. And Alhamdulillah, tho it slow but I getting hold of it. .
.
.
I've been thinking on the things that I missed out last Ramadan and try to improve it this time. I reckon how I listed as reciting and khatam the Quran as my goal every Ramadan. Then my friend said something that affected my decision : Ramadan tahun ni, sy tak target khatam, tapi saya target untuk tadabbur lebih dengan Quran.
.
.
. 
Too many things happen yesterday and one of the things that inspired me the most is how Imam Syafie get a break from learning Hadith but focusing on Quran in the month of Ramadan! As a record, he khatam the Quran at the lowest on Ramadan which is two times....wait for it... two times A DAY! MasyaAllah our Islamic scholars :')
.
.
. 
And also @readingmuslimah
had come out with a very great campaign this month of Ramadan. Check their ig for lots of Ramadan projects. 💕💕
.
.
.
I pray that in this month of Ramadan, Allah take away our misery and forgive our wrongdoings and enter us to Jannah without hisab. Amiin.
Happy month of Maghrifah everyone. 💕First photo for #ubcramadanreadathon20 💕Second photo for #rmprojektazkirahramadan
  • RESENSI BUKU
Buku first aku baca dari @najmifetih. Percubaan yang menarik untuk menulis dari perspektif seorang gadis.
Idea dari buku ni juga agak menarik, superhuman power, organisasi jahat, ada misteri yang perlu dirungkai begitu. Cuma ada beberapa perkara yang aku kurang gemar seperti :
+ watak utama yang agak lemah bagi aku
+ plot twist yang rushing
+ sebab musabab 'plot twist' tu terjadi kelihatan agak goyah dan lemah
+ pendedahan yang sengaja ditulis agak awal seperti menerangkan (secara terus menerus in one time) kenapa dia buat begitu dan begini membuatkan ia tak seberapa nak impak.
Pada pandangan aku, buku ini adalah buku 'permulaan' kepada sesuatu yang lebih besar. Sengaja dibiarkan mempunyai lopong-lopong yang membiarkan pembaca mengisi dengan imaginasi sendiri. Bijak pun ada tapi kita tunggu saja 🤣. Jujur aku lebih suka versi imaginasi aku sendiri hahaha.
Apa pun, as much as I repel cara penyampaian karakter dalam cerita ini, tak bermakna aku tidak berharap karya ini tidak akan disambung. Cumanya, harap karakter selepas ini lebih firm dan biarkan rahsia kekal rahsia hingga waktunya please? Haha.
.
.
. 
Apapun, 3/5 🌟
P/s: maafkan penggunaan 'aku' bagi yang berusia