EPGM | Agatha Christie The ABC Murders

Assalamualaikum wbt.

EPGM is a short form for Eyqa Personal Game Review
Satu lagi kes pembunuhan bersiri perlu diselesaikan!
Saya memang seseorang yang sentiasa meminati kisah ber genre misteri dan detektif. Peminat besar untuk siri Sherlock Holmes kini anda dah jumpa! Cuma buku Sherlock Holmes mempunyai bahasa Inggeris yang agak rumit jadi saya pun tidak seberapa suka melayannya melainkan kisah di pawagam sahaja.
Setelah membuat sedikit pencarian fakta, ternyata permainan ini di adaptasi dari sebuah novel detektif terkenal yang ditulis oleh Agatha Christie. Scara jujurnya ini adalah pertama kali saya menjumpai nama itu. Mungkin sahaja novel ini tidak terkenal di Malaysia atau hanya saya yang tidak mengambil perhatian tapi keduanya hanya kemungkinan sahaja. Dan sejujurnya juga, permainan ini mempunyai kekuatan nya sendiri. Dan saya juga terkejut bagaimana ia ‘mengikat’ rasa ingin tahu saya sehingga ke akhirnya.

Permainan Tunjuk dan Klik Klise? Mungkin juga tidak.  


Permainan ini memberi peluang kepada pemain untuk bermain dengan watak Hercule Poirot, seorang detektif persendirian dan juga seorang France, so the english accent kind of w.o.w. Together with his sidekick, Arthur Heasting and with the help of local police; Inspector Jepp secara pelahan mereka merungkai siapakah dalang sebenar yang sentiasa meninggalkan buku ABC (buku panduan waktu kereta api bertolak) berdekatan mangsa yang telah dibunuhnya.
Menguji Minda Secara Santai.

Cari klu dengan mengerakkan mouse sekeliling, kalau da hampir ianya akan vignetting + zoom
Pada awalnya, game ini terasa ‘berat’ untuk gerakkan mouse dan klik mengambil masa yang agak lama untuk respons. Hampir berputus asa maka barulah teringat yang resolusinya boleh di adjust – sila lah LOL. Since masalah lagging sudah selesai jesteru tiada lah sudah yang dapat menghalang my detective mystery kindofsupeawesomeandgladof power. :3
Jalan ceritanya mungkin biasa sahaja tetapi elemen dan perincian yang di pamerkan oleh watak utama sangat mengambil peranan dalam membuatkan saya berfikir *oh, there is another possible range of thinking instead what I have been arrange in my head
Secara ringkasnya, selain daripada vignetting & zoom out observation, Poirot juga akan memberikan komen terhadap apa yang sebenarnya kita halakan mouse kita lalu ianya banyak membuka minda terutamanya dari segi pemerhatian, pemikiran dan bagaimana otak kita bertindak dengan bukti yang diterima. Menguji minda (math & logik) secara santai tanpa memerah otak kedengaran begitu menyenangkan bukan?  

Of London and that obvious clue.


One thing is certain; you never get bored here.

Everything about London is nice, dont you think so? Berlatarkan London dalam era 1800-an, kehadiran Poirot dari France yang dikira sebagai outsider, kes pembunuhan dari pembunuh bersiri dan pengantaran surat-surat mempersoalkan kredibiliti Poirot. Apa yang tidak membuatkan London sebagai sebuah tempat yang menarik untuk melakukan penyiasatan ini semua?

Contoh puzzle dari babak pertama
Thinking Chart
Usah tunggu lagi dan beri makan sikap ingin tahu anda. 
Sifat ingin tahu saya adalah kunci utama saya bermainan game ini. And every corner I feel that the ending gonna be awesome *Saya berharap*.
Secara peribadi, selalunya saya tidak akan mengulangi game ini dari awal melainkan sekiranya ia mempunyai kisah dari sudut yang lain dan apabila semua perbualan yang saya pilih mempengaruhi perjalanan kisah karakter utama saya. 
So replay ability will be 50% chances. 

Jot down notes : –
Graphic : 6/10
Worth to play : 7/10 sekiranya anda adalah kipas susah mati detektif dan misteri
Will it increase knowledge? Yes.
Storyline : 7/10
Fun Factor : 7/10

So thats its toddles. ^^

Welcome Into Bookish World

  • I need to admit that I found Donatella perspective was way too adventerous compared to Scarlett. 😇 #legendary #stephaniegarber .
.
.
I keep forgetting about whom is whom from Caraval and I feel a little bit lost learning where Dante comes from 😂 Hence I put Caraval on my next list just to recap what actually happen. .
.
.
As the lovey dovey thing I prefer Tella dilemma in choosing love rather than Scar. .
.
.
Q: #teamTella or #teamScar?
  • Akhirnya aku membaca buku ini dipandu emosi diluar kewarasan. 
Rare species yang amat, one of its kind. Never in my life I stumble into this kind of reading. .
.
.
Tak tahu nak nangis atau nak ketawa. 😂
  • All time fave local book. Bits of Heaven by Aishah Madidiy. This is one of a few english novel that I owned, written by a local Malaysian. Hooked me on the very first chapter and the very reason why I decide to write my blog wholly in english. .
.
.
"Akeed's dauntless journey explored every aspect of journalism, philosophy and religion. The book is an interesting read for those who yearn for something with different twist"
.
.
.
I remember that I dont get bored easily on every chapter as it was a very light reading. Some says that Aishah Madidiy could be the next Hlovate (some says laa). 💖
. .
.
Q: Have your read any Aishah Madidiy books yet? What do you think of it? Im kinda sad will I get the copy again as JS already close down. 
For #bookendsmy #merdeka2k18bookchallenge
  • My most anticipated books will/already published on 2018 🎉😎
.
.
.
✔A Court of Frost & Starlight by SJM - following my dearest Rhysand whereabout 😂
✔Legendary by Stephanie Garber - hopefully I could get a glimpse of that mind reading dress on Tella and the mastermind behind the circus (ok I need to read the book back cause my memory begin to fade out) ❌Wildcard by Marie Lu - of course as a gamer in between I must have this book into possesion
❌ A Thousand Perfect Notes by C.G Drews - the debut of the hilarious talented book blogger Paper Fury had comes into pieces? Who did not want to be tame by this dark magic right? .
.
.
I have planned that if I get all these books this year then I can start my book banned scheme successfully, till then I just need to pile up my TBR books a bit high more. .
.
.
What is your most anticipated books this year? .
.
.
Notes : ✔ (got it) | ❌(pending)
  • "Sini kak.." lambainya memanggilku. Aku hanya mampu terdiam kaku. Suasana sangat sunyi ketika itu sehinggakan aku boleh dengar degupan jantungku sendiri. - Syif Tengah Malam
.
.
.
Ajaib sangat aku post benda ni di tgah malam. Tadi bukan main mengigil meskipun dibaca kala pagi. Sorry sgt dgn gambar gaya-gaya kiut tak menunjukkan keseraman langsung. .
.
.
Sumpah seram sbb intimate sangat cerpen-cerpen dalam ni dengan aku, bukan sebab aku kerja kat hospital tapi sebab kawan aku yang kerja di hospital pernah cerita benda yang sama pernah terjadi. Jadi kaitan dia tu mmg sgt berkaitlah. Sebijik sama! .
.
.
Rekomen terhadap pencinta paranormal/benda asing/entiti sebab ada sesuatu tentang penulisan amatur ini yang perlu dijadikan pedoman. .
.
.
4/5🌟
Soalan : Kisah seram bikin ketagih kan? Serupa samyang 😂
  • I've been tagged by @eiyafarihah to do the #bareyourbookshelf tag. So lets go ✌😎 .
.
📚 A BOOK YOU OWN BUT HAVEN'T READ ➡ There is so much but let me feauturing Aku Arkitek Jalanan by Teme Abdullah
.
.
📚A BOOK YOU BOUGHT FOR THE COVER ➡NAMAMU and its white. 😍
.
.
📚A BOOK PUBLISHED THIS YEAR ➡Warcross by Marie Lu
.
.
📚A BOOK FROM AN AUTHOR YOU'VE NEVER READ BEFORE
➡ Truthwitch by Susan Dennard
.
.
📚A BOOK FROM AN AUTHOR YOU LOVE
➡ A Court of Frost & Starlight by SJM
.
.
📚A BOOK AT THE BOTTOM OF YOUR TBR PILE
➡ Sindrom by Tey Marzuki
.
.
📚A BOOK SET SOMEWHERE YOU'VE WANTED TO VISIT
➡ Tokyo as describe in Warcross by Marie Lu 😍 the neon light etc
.
.
Thanks for tagging me and feel free to do this #bareyourbookshelf tag!
.
.
.
Also for #junebookchallenge2k18 by #bookendsmy [11] Your Favourite Film Adaptation.