“That” type of customer.

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah sebab survive these days. Months of everything goes tough both economically and mentally. πŸ™‚

So, what’ll you do bila ada sorang customer ni push anda dapatkan harga rendah WALAUPUN harga yang anda bagi sudah rendah?

Then, I have this one customer, and after the dealing complete. I have this guilty feeling both to my customer and boss. Halnya ialah, I cant give this customer the proper harga coz I dont remember bila dia datang to me and me bagi sebut sekian sekian (for a large kuantiti), and dia tuntut balik harga yang sedemikian. Secondly, price yang aku bagi is way too lower from what it supposed to be. Oh, even the guilt feel still tebal while me typing this. So I hope this post can bring extra benefits and cautions to all seller out there. 

After a long thoughts I can conclude that;

1. Sediakan senarai harga untuk rujukan terutamanya yang anda tidak tahu nak bagi harga (me kerja di kedai t-shirt so the price can be flexible according to quantities and artwork size). Dengan harga guidelines ni kita boleh tetapkan how high is high and how low is low atau ringkasnya LIMIT. 
2. Set your LIMIT and STICK with it – Bila customer minta harga rendah “Alaa, bolehlah rendah, kitaorang nak print kecik jer..”. Pastikan sahaja yang penting kita cover nilai model kita anda JANGAN abaikan profit gain kita. You see, bila anda bekerja di sebuah company, you bukan bekerja untuk diri you seja, you kerja for the whole and every person in that company. YOUR RENT, GAJI PEKERJA YOU, STOK BARANG PRODUCTION etc. siapa nak bayar when you neglecting the PROFIT gain?? Jadi pastikan nilai modal cover, that is why set your limit. Kadang-kadang customer pun tak tahu yang harga dorang minta tu TERSANGAT RENDAH. Jadi SABAR and layan like a boss. 
P/s : Senarai harga yang siap bertulis is quite handy. As a proof to customer yang harga ni dah official, cannot go lower than that. 
3. Sebut harga yang sudah deal tak boleh tarik balik. But remember this, YOU HAVE THE POWER OF YOUR PRODUCT. Bagi EXACTLY what the customer ask with a lil bit of logic. Bertindak ikut kemampuan, sesuai dengan harga yang you bagi DAN yang dia nak. If kecil, then bagi kecil. (Yalah tu dah modal yang dia bagi, so kita pun buat dgn bajet yang kita ada). 
Teringat sorang member photog – a professional, ada client minta ambil fotografi tapi dia sanggup bayar dengan harga RM500 sahaja, cover nikah, sanding and outdoor. Gambar nnt tak payah edit, burn jer dalam DVD. Last2 dia pg majlis walimah client tu bawa kamera compact not a DSLR. Habis client tu marah dia slamber ja cakap “Dah kata nak harga RM500, so I bagi lah servis harga RM500”. Mainstream betul member ni. But to be honest, logic la tu. Ask yourself ni : How can a photographer with DSLR survive with RM500 services? If he/she include nikah, sanding, outdoor, fully edited pictures and DVD? *well of course when u are new to the field, rm500 kindof bolehlah, just dont tell others u give that price, huhu*
Dan beberapa hal lain yang banyak aku pelajari minggu ni selain bila kita deal harga, stick to that price. 
Customer : RM39? Tak boleh lagi murah ke? RM35 ke?
Me after bincang with big boss : Boleh lah RM35
Since this customer ada complication with previous order me tawarkan dia harga baju brand lain dengan harga lebih rendah iaitu RM33 —- > This one is a BIG NO NO, Sebab pertama, you dah tetapkan RM35 from RM39, huge different is RM4! Margin you dah kurang, jangan di-kurangi lagi dong. 
P/s : Actually, peniaga bukan untung sangat pun dari harga yang dia bagi, cukup-cukup d hujung tanduk je nak cover overhead sebulan. Jangan bikin lingkup peniaga melayu sudah. Maybe next time aku akan tulis dari kaca mata seorang customer to balance that demanding price area. 
Bisnes antara manusia ni simple jer, you bayar MASA yang dia ada untuk BUAT apa yang anda TAK TAHU buat. Have a little respect in demanding price. Cheers. 
Sekian. 
Dari kaca mata seller yg berhati lara.
Semoga Yang Maha Esa Redha. 
#jangankecamsaya

Welcome Into Bookish World

  • Terima kasih @imanpublication providing me a free copy in exchange with a honest review. Belum habis baca sebenarnya tapi nak post dulu lah teaser. πŸ˜‹
.
.
.
Dah baca 180 pages and I love it! Okay sy cuba berlaku adil dengan buku-buku yg sy pernah bca sebelum ni. But this one, was one of its kind. Susunan ayat, installing the character personalities semuanya menjangkaui telahan yang saya telah fikirkan berkenaan novel-novel melayu πŸ˜‚.
.
.
.
Daebak! Hanya satu ayat menunjukkan betapa saya kagum akan novel ini. But I need to dig more sebab tak selalu buku melayu membuatkan semangat membaca saya membara πŸ˜‰. Tahniah penulis atas penulisan setengah novel yang begitu dramatik dan intimate.
  • QOTD : What book make you cringe to do something after reading it?
.
.
.
Last week I've been indulge myself in gaming assuming an assassin role mentioned in #projekathena. The mutual connection between the role both in the book also in ML make me cringe to know what its like to be an assassin. Eventually I fall in love with her. So my next move is climbing up the local rank for that particular heroes πŸ˜‚. I blame @syeraho for this. .
.
.
Back to this book, its been a tearful journey, it was a long reading but a worthy one. I bet one can finish it in one sit as the words uses is simple and understandable.
.
.
.
Not to mentioned it was my first book from HF. Honestly its hard to rate this kind of book, where islamic lifestyle and fiction were blend together. For my version of rating, I tend to give high rate to the book which has intimate, personal connection to the reader (me), so for that reason I'll give 4⭐. Even after catching a headache resulting from tears streaming last night 😣. .
.
.
This book recommend for a light reading, bedtimes stories also to those who keen to seek assuring words of His Promises. No particular reader, I think its just suit for everyone. Also a nice book to read it Ramadan!
.
.
.
The book synopsis gonna be in the comment below :
  • Alhamdulillah done reading a malay science fiction about Projek Athena : Manusia Ciptaan (trans : Athena's Projeck : Human Building). Thank you to @imanpublication for providing me a physical copy of this book in exchange with honest review.
.
.
.
And it was a fun reading towards the end. And syabas @syeraho for your first novel! .
.
.
This book recommend to those who love actions because Syeraho write a beautiful chereofighting, well mostly in words - and that something to praise with!
.
.
.
I'm currently constructing in depth review for this book and will update it soon on Goodreads - read on GR cause  i'm hiding all the spoilers and leave you with all the good parts, lols 😜.
.
.
.
Rating : 3/5 🌠. Sorry there are pro and cons so I'll settle with this first πŸ˜‰ and also dont judge by my rating cause im just a very stinky person πŸ˜…. .
.
.
Setiap buku harus punya awal niatnya yg tersendiri (Eyqa, 2019).
  • QOTD : What book do you bought only because of its cover?
.
.
.
First time encounter buku published by @katapilarbooks ialah masa baca Syif Tengah Malam. Rupanya this is penerbit yg penulis dia dikalangan doktor, misi also yang bertugas di hospital.
.
.
.
One of many reason I like about them is their cover yg lain dari yang lain. Mcm this one.
.
.
.
Jadi izinkan saya post pasal book cover mendahului book review dulu ya. πŸ˜‚
.
.
.
Okay sekian. Saja nak bagitau cover dia cantik. πŸ˜‰
  • Big thanks to @prologmed cos hosting a GA for this book last year πŸ’–.
.
.
.
Akhirnya dapat juga habiskan buku ni. Dalam buku ni ada enam cerpen yang bertemakan time travel. Buat yg mendambakan peluang kedua dalam waktu yang terbatas, pembaca diajak untuk menilai semula sekiranya kita bisa merentas masa untuk mengubah sejarah, adakah kita akan lebih bahagia dari sekarang? Or worse? Or dlm erti kata lain kena baca dlu buku ni baru tahu πŸ˜‚.
.
.
.
Dalam enam cerpen aku paling terkesan dengan yang ada love story with bit of plot twist. Yang ada karakter yang kuat dan background cerita yang baik. Sometimes rasa geram but another time rasa bahagia tgk kebahagiaan character biarpun fiksi semata.Tak nak bagi spoiler jadi ckp secara am sejalah yer.
.
.
.
Overall it was a good book. Kalau fans tentang Hermione with Time Turner, Harry Potter and The Cursed Child boleh lah try baca buku ni, setiap kisah ada teladan masing-masing. Yang tak akan dapat dinilai melainkan dengan cara membacanya sendiri. Hahh suspen takk? .
.
.
⭐⭐⭐⭐/5 cause I want more. The book alone tak cukup πŸ˜‚.
  • Saya tidak selalu reviu buku-buku agama kerana semuanya sangat membantu dalam meningkatkan pemahaman kepada AQ dan AS.
.
.
.
Buku ni lebih ringkas dan praktikal dalam memahami apa sebenarnya rezeki. Penulis membuat pilihan cerita yang tepat dalam merungkai makna yang tersirat, bahawa rezeki tidak hanya dtg dalam bentuk wang ringgit. Satu bacaan yg berharga dalam meningkatkan amal bersedekah dan menolong insan yg memerlukan. Bahkan juga dalam menolong diri sendiri yang kesempitan.
.
.
.
Ramai manusia ingin kan kebahagiaan, tapi tak semua akan merasainya dan ramai manusia takut untuk diuji tapi semua akan menghadapinya. Read Al Imran : 142
.
.
.
Ini adalah antara buku yg membantu sy memahami indahnya rezeki. Bahawa di dunia ini, rezeki kita pada akhirnya akan ada dalam tiga bentuk sahaja yakni :
⭐ Makanan yg kita makan
⭐ Pakaian yang kita pakai utk tutup aurat
⭐ Ilmu yg telah kita pelajari dan amalkan
.
.
.
Sempena bulan Ramadhan yg bakal menjelang dengan ini thehundredpages akan lebih membaca buku-buku islamik terbitan tanah air. πŸ˜‰πŸ˜
.
.
.
Semoga melayuku lurus. Amiin.
P/s : oh ya selepas baca al Imran 142, baca balik ayat 139 πŸ˜‰