True Friend? A book Review : Tuan Direktur oleh Hamka

Assalamualaikum wbt,

Alhamdulillah kerana masih diberi nikmat bernafas di bumi Allah, saki baki kehidupan untuk terus memohon maaf akan dosa-dosa lalu, dan yang datang, semoga Allah sentiasa menerima taubat kita dimana kaki kita melangkah tatkala berdoa, bertahmid dan beristighfar di dalam hati. 
Alangkah indahnya bahasa yang dipengaruhi fikrah yang unggul, tidak terpesong ke arah kejahilan tetapi memahat ilmu sebesar lautan (kata-kata yang dipengaruhi dari novel Almarhum Prof. Dr Hamka). Lama sudah sebenarnya aku minat untuk membaca buku karangan Prof. Dr Hamka apatah lagi mahu  mengenal biodata Prof. Dr Hamka sendiri.. Tapi setakat baca biodata di internet tidak sehebat buku yang dtulis Pak Latip, InsyaAllah satu hari nanti akan dibeli juga buku itu. InsyaAllah. 😀
Sebelum ni sudah lihat movie Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck, penuh kata nasihat dan ibrah memang, boleh robek hati menangis-nangis dibuatnya, nasib time aku menonton berada di office, tahan2 lu air mata tu keluar, tak baik melihat anak dara menangis di tengah petang. Haha. Takut nak beli novelnya, takut bertambah linangan air mata di malam hari. 

Konbo di Bookcafe (so u know the previous cover of TKVDW)

Cari cover buku ni di PTS, was not like this before, entah kenapa diubah,
personally me like more the previous cover, 
The Tuan Direktur, kisah tentang dua hamba Allah yang kontra kehidupannya, seorang yang bertuhankan wang maka yang seorang lagi bertuhankan Allah. Banyak pengajaran yang tak dapat ditafsirkan melalui kata (for me), lebih baik baca sendiri. Hahaha (duhh, so kenapa perlu di review?).
Pernahkah terlintas di fikiran kita, siapa kawan baik kita? Mereka yang selalu ada semasa kita ada masalah? Atau mereka yang selalu menemani kita shopping etc?
Hehe, bagi aku, teman yang baik adalah mula dari kita sendiri, jikalau kita sedia menjadi kawan yang baik, yakni menutup keaiban sahabat kita, ringan tulang dalam memberi bantuan, mengembira dikala duka, sebut kawan kawan kita dalam doa, dan menyayangi mereka kerana Allah dan tidak mengharapkan ganjaran dari mereka kerana ganjaran yang sebenar hanya dari Allah, maka dengan itu Allah akan memberi sahabat-sahabat yang akan melakukan hal yang sama terhadap kita. 
Berkasih sayang, berukhuwah kerana Allah itu sangatlah manis, semanisnya kurma. Hehe. 
“They will not be always there for you, but for Allah sake’s they’ll be there at the right time at the right moment where Allah wants them to be. That is why, hati yang berkasih sayang kerana Allah tu ada extra magic dalam hubungan sesama manusia. Cinta Allah dulu sebelum manusia maka Allah akan mudahkan hubungan kita sesama manusia – baru jumpa sekali sudah rasa macam berkawan dari kecik, hahaha”.
Tuan Direktur jelas memberi perbezaan di antara manusia yang mencari kawan dengan menabur wang dengan manusia yang mencari kawan kerana cinta kan Allah, a very good novel untuk mengingatkan manusia walau jauh mana pun dijulang jangan sesekali neglecting agama kita. 
“Kalau selama ini kita menjadi manusia yang mendustakan agama sendiri, kenapa tidak dengan kesedaran dan saki baki kehidupan yang ada kita menanam kepercayaan dan menegakkan agama kita sendiri?” – basically what I said to myself. Sesuai menjadi pertanyaan sebelum tido. Reflection diri. Lols.
Senyum-senyum dari tadi teringat akhwat tercinta. Allahu. 
Alhamdulillah, Subhanallah wa Allahu Akbar

Welcome Into Bookish World

  • I need to admit that I found Donatella perspective was way too adventerous compared to Scarlett. 😇 #legendary #stephaniegarber .
.
.
I keep forgetting about whom is whom from Caraval and I feel a little bit lost learning where Dante comes from 😂 Hence I put Caraval on my next list just to recap what actually happen. .
.
.
As the lovey dovey thing I prefer Tella dilemma in choosing love rather than Scar. .
.
.
Q: #teamTella or #teamScar?
  • Akhirnya aku membaca buku ini dipandu emosi diluar kewarasan. 
Rare species yang amat, one of its kind. Never in my life I stumble into this kind of reading. .
.
.
Tak tahu nak nangis atau nak ketawa. 😂
  • All time fave local book. Bits of Heaven by Aishah Madidiy. This is one of a few english novel that I owned, written by a local Malaysian. Hooked me on the very first chapter and the very reason why I decide to write my blog wholly in english. .
.
.
"Akeed's dauntless journey explored every aspect of journalism, philosophy and religion. The book is an interesting read for those who yearn for something with different twist"
.
.
.
I remember that I dont get bored easily on every chapter as it was a very light reading. Some says that Aishah Madidiy could be the next Hlovate (some says laa). 💖
. .
.
Q: Have your read any Aishah Madidiy books yet? What do you think of it? Im kinda sad will I get the copy again as JS already close down. 
For #bookendsmy #merdeka2k18bookchallenge
  • My most anticipated books will/already published on 2018 🎉😎
.
.
.
✔A Court of Frost & Starlight by SJM - following my dearest Rhysand whereabout 😂
✔Legendary by Stephanie Garber - hopefully I could get a glimpse of that mind reading dress on Tella and the mastermind behind the circus (ok I need to read the book back cause my memory begin to fade out) ❌Wildcard by Marie Lu - of course as a gamer in between I must have this book into possesion
❌ A Thousand Perfect Notes by C.G Drews - the debut of the hilarious talented book blogger Paper Fury had comes into pieces? Who did not want to be tame by this dark magic right? .
.
.
I have planned that if I get all these books this year then I can start my book banned scheme successfully, till then I just need to pile up my TBR books a bit high more. .
.
.
What is your most anticipated books this year? .
.
.
Notes : ✔ (got it) | ❌(pending)
  • "Sini kak.." lambainya memanggilku. Aku hanya mampu terdiam kaku. Suasana sangat sunyi ketika itu sehinggakan aku boleh dengar degupan jantungku sendiri. - Syif Tengah Malam
.
.
.
Ajaib sangat aku post benda ni di tgah malam. Tadi bukan main mengigil meskipun dibaca kala pagi. Sorry sgt dgn gambar gaya-gaya kiut tak menunjukkan keseraman langsung. .
.
.
Sumpah seram sbb intimate sangat cerpen-cerpen dalam ni dengan aku, bukan sebab aku kerja kat hospital tapi sebab kawan aku yang kerja di hospital pernah cerita benda yang sama pernah terjadi. Jadi kaitan dia tu mmg sgt berkaitlah. Sebijik sama! .
.
.
Rekomen terhadap pencinta paranormal/benda asing/entiti sebab ada sesuatu tentang penulisan amatur ini yang perlu dijadikan pedoman. .
.
.
4/5🌟
Soalan : Kisah seram bikin ketagih kan? Serupa samyang 😂
  • I've been tagged by @eiyafarihah to do the #bareyourbookshelf tag. So lets go ✌😎 .
.
📚 A BOOK YOU OWN BUT HAVEN'T READ ➡ There is so much but let me feauturing Aku Arkitek Jalanan by Teme Abdullah
.
.
📚A BOOK YOU BOUGHT FOR THE COVER ➡NAMAMU and its white. 😍
.
.
📚A BOOK PUBLISHED THIS YEAR ➡Warcross by Marie Lu
.
.
📚A BOOK FROM AN AUTHOR YOU'VE NEVER READ BEFORE
➡ Truthwitch by Susan Dennard
.
.
📚A BOOK FROM AN AUTHOR YOU LOVE
➡ A Court of Frost & Starlight by SJM
.
.
📚A BOOK AT THE BOTTOM OF YOUR TBR PILE
➡ Sindrom by Tey Marzuki
.
.
📚A BOOK SET SOMEWHERE YOU'VE WANTED TO VISIT
➡ Tokyo as describe in Warcross by Marie Lu 😍 the neon light etc
.
.
Thanks for tagging me and feel free to do this #bareyourbookshelf tag!
.
.
.
Also for #junebookchallenge2k18 by #bookendsmy [11] Your Favourite Film Adaptation.