Kongsi Ilmu | Program SUPERB, How to Pitch Your Idea

Assalamualaikum wbt, 

Alhamdulillah, minggu ni berkesempatan sekali lagi menghadiri satu mini bengkel dalam menyemarakkan semangat usahawan-usahawan muda di negeri Sabah ini. Namun, usah gusar, program ini melibatkan usahawan muda, yang baru mahupun yang lama di seluruh Malaysia. 
Anda mempunyai idea yang hebat untuk bisnes anda? Adakah ianya kreatif dan inovatif? Tapi tidak mempunyai dana yang banyak untuk membiayai kos idea bisnes anda. Worry not, program ini adalah program yang anda nanti-nantikan. 

Mensasarkan golongan bumiputra, geran RM500K diberi kepada mereka yang mempunyai idea yang hebat. Nice bukan? Hehehe, of courselah nice and satu peluang yang sukar untuk dilepaskan. Thats why kami menghantar krew Borneo Tshirt. Tapi, program SUPERB ini telah berakhir untuk tahun 2015, dan akan datang pada tahun 2016. Jadi program setengah hari yang krew kami hadiri lebih kepada pendedahan and  perkongsian ilmu on how to pitch you idea (menjual idea anda kepada pelabur).
Dalam majlis tu ada 5 orang speaker, I dont remember all of their name, samar-samar panggilan jak lah kan. Lols, but those 5 persons terdiri daripada Pengarah SUPERB tu sendiri, dua orang bekas pemenang SUPERB from Sabah (Encik Patang and Encik Awang), seorang graphic designer (who spend 18 years in creative media) and another person who seems very important to TERAJU (forgot the name, im sorry mister ๐Ÿ™ ).

En. Graphic Designer share cara macamana nak pitch idea secara berkesan. Ianya memerlukan:

HEADLINE *jenama produk anda yg kreatif dan inovatif anda
Menyokong headline dengan tiga faedah utama kerana manusia hanya boleh memproses tiga maklumat dalam jangka masa pendek.
Tiga / empat kelebihan produk/servis anda.

Contoh :

Nama jenama : WANGIku
Produk : Kedai yang menjual sabun yang dibuat dari buah buahan Tempatan Sabah, 3 Kedai seluruh sabah, Kota Kinabalu, Kudat & Semporna.
Faedah Utama 1:
Sabun wangi tak terhingga buat pengantin baru.
Faedah Utama 2:
Produk Sabun buatan tangan
Faedah Utama 3:
Tiada bahan pengawet

Sudah dapat headline dan faedahnya? Sekarang ubah kepada ayat:

WANGIku adalah sebuah kedai yang menjual sabun yang dibuat dari buah buahan Tempatan Sabah, 3 Kedai seluruh sabah, Kota Kinabalu, Kudat & Semporna.
Wangiku Sabun yang dibuat untuk pengantin baru.
Produk Sabun buatan tangan yang dihasilkan adalah unik kerana meggunakan tenaga manusia. 
Untuk menjamin kesihatan untuk pengguna tiada bahan pengawet digunakan dan selamat untuk bayi dan seisi keluarga
Setiap pelanggan pasti puas hati kerana Sabun Wangiku Wangi Tak Terhingga
Produk Sabun Wangiku tidak melekit dan sesuai untuk pengguna yang mempunyai kulit sensitif. 
So itulah serba serbi how to pitch judges with your idea dan pastikan juga idea anda mempunyai DUMBS (En. Awang said:)
D – Do able *dapat dilaksanakan
U – Useable *dapat digunakan 
M – Marketable *boleh dijual
B – Bank able *will generate ur income
S – Sustainable *impaknya berpanjangan, hey no one will buy ur idea if it’ll only last in a week. :3
Semoga bermanfaat. ^^
Ikuti maklumat lanjut berkenaan SUPERB di [sini]

Welcome Into Bookish World

  • Today Gratitude : To all the follower of this IG account. .
.
.
As an introvert, i found its really hard to interact with other human being because of the shyness been accumulated inside me. I have no other words to decribe how meaningful other was to me. The reader, the follower or even the bypasser of this bookstagram pages, i would like to sincerely thank you for doing so. I pray for your everlasting wellness. May the goodness always in your favor โค๏ธ.
.
.
.
Dont let it stop here. Pass your own gratitude to other. Spread the positivity so there is no way for a blues monday.
  • Fix me in this path ya Allah.
.
.
Kau kena faham, untuk berada di jalan yang kau pilih, untuk mengejar impian, tak semua akan faham bagaimana kau menjalankannya.
.
.
Nasihat aku pada diri sendiri, keep moving on and teruskan berdoa in every step we take. Percaya dengan sebulat tekad, bahawa jalan terbaik bukanlah yg pada akhirnya berjaya, tapi pada proses kau mengenal Majikan Kau yang sebenarnya. Indeed He is Capable of Everything.
  • Izinkan aku membaca untuk seribu tahun lama lagi.
.
.
.
Im out of words but soon im gonna post my book haul in my blog. ๐Ÿ˜๐Ÿ˜
  • What if, you are a ghostwriter. What it felt to write something for someone as themself and they take the credit? .
.
This is indeed a digging the truth in a very deep way kind of writing. .
.
I manage to visit a bookXcess outlet on Fahreinheit (after accidently mistook their warehouse an outlet ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…). And i'm both excited and amaze on how low all the books prices was. Due to my tight budget Im very glad to have some new books haul to bring back to KK and living with the most relaxing time of my life - reading.
  • Once I've been told about how reading can makes us learn new things, so that we can learn more words, so then we can express what we feel in the form of writing. .
.
.
Reading and writing both have been my theraphy, I thought that it can save me from the pressure and exhausting feeling from what I do everyday.
.
.
.
It do sometimes. .
.
#bookblogger
  • I need to admit that I found Donatella perspective was way too adventerous compared to Scarlett. ๐Ÿ˜‡ #legendary #stephaniegarber .
.
.
I keep forgetting about whom is whom from Caraval and I feel a little bit lost learning where Dante comes from ๐Ÿ˜‚ Hence I put Caraval on my next list just to recap what actually happen. .
.
.
As the lovey dovey thing I prefer Tella dilemma in choosing love rather than Scar. .
.
.
Q: #teamTella or #teamScar?