Kongsi Ilmu | Program SUPERB, How to Pitch Your Idea

Assalamualaikum wbt, 

Alhamdulillah, minggu ni berkesempatan sekali lagi menghadiri satu mini bengkel dalam menyemarakkan semangat usahawan-usahawan muda di negeri Sabah ini. Namun, usah gusar, program ini melibatkan usahawan muda, yang baru mahupun yang lama di seluruh Malaysia. 
Anda mempunyai idea yang hebat untuk bisnes anda? Adakah ianya kreatif dan inovatif? Tapi tidak mempunyai dana yang banyak untuk membiayai kos idea bisnes anda. Worry not, program ini adalah program yang anda nanti-nantikan. 

Mensasarkan golongan bumiputra, geran RM500K diberi kepada mereka yang mempunyai idea yang hebat. Nice bukan? Hehehe, of courselah nice and satu peluang yang sukar untuk dilepaskan. Thats why kami menghantar krew Borneo Tshirt. Tapi, program SUPERB ini telah berakhir untuk tahun 2015, dan akan datang pada tahun 2016. Jadi program setengah hari yang krew kami hadiri lebih kepada pendedahan and  perkongsian ilmu on how to pitch you idea (menjual idea anda kepada pelabur).
Dalam majlis tu ada 5 orang speaker, I dont remember all of their name, samar-samar panggilan jak lah kan. Lols, but those 5 persons terdiri daripada Pengarah SUPERB tu sendiri, dua orang bekas pemenang SUPERB from Sabah (Encik Patang and Encik Awang), seorang graphic designer (who spend 18 years in creative media) and another person who seems very important to TERAJU (forgot the name, im sorry mister πŸ™ ).

En. Graphic Designer share cara macamana nak pitch idea secara berkesan. Ianya memerlukan:

HEADLINE *jenama produk anda yg kreatif dan inovatif anda
Menyokong headline dengan tiga faedah utama kerana manusia hanya boleh memproses tiga maklumat dalam jangka masa pendek.
Tiga / empat kelebihan produk/servis anda.

Contoh :

Nama jenama : WANGIku
Produk : Kedai yang menjual sabun yang dibuat dari buah buahan Tempatan Sabah, 3 Kedai seluruh sabah, Kota Kinabalu, Kudat & Semporna.
Faedah Utama 1:
Sabun wangi tak terhingga buat pengantin baru.
Faedah Utama 2:
Produk Sabun buatan tangan
Faedah Utama 3:
Tiada bahan pengawet

Sudah dapat headline dan faedahnya? Sekarang ubah kepada ayat:

WANGIku adalah sebuah kedai yang menjual sabun yang dibuat dari buah buahan Tempatan Sabah, 3 Kedai seluruh sabah, Kota Kinabalu, Kudat & Semporna.
Wangiku Sabun yang dibuat untuk pengantin baru.
Produk Sabun buatan tangan yang dihasilkan adalah unik kerana meggunakan tenaga manusia. 
Untuk menjamin kesihatan untuk pengguna tiada bahan pengawet digunakan dan selamat untuk bayi dan seisi keluarga
Setiap pelanggan pasti puas hati kerana Sabun Wangiku Wangi Tak Terhingga
Produk Sabun Wangiku tidak melekit dan sesuai untuk pengguna yang mempunyai kulit sensitif. 
So itulah serba serbi how to pitch judges with your idea dan pastikan juga idea anda mempunyai DUMBS (En. Awang said:)
D – Do able *dapat dilaksanakan
U – Useable *dapat digunakan 
M – Marketable *boleh dijual
B – Bank able *will generate ur income
S – Sustainable *impaknya berpanjangan, hey no one will buy ur idea if it’ll only last in a week. :3
Semoga bermanfaat. ^^
Ikuti maklumat lanjut berkenaan SUPERB di [sini]

Welcome Into Bookish World

  • Terima kasih @imanpublication providing me a free copy in exchange with a honest review. Belum habis baca sebenarnya tapi nak post dulu lah teaser. πŸ˜‹
.
.
.
Dah baca 180 pages and I love it! Okay sy cuba berlaku adil dengan buku-buku yg sy pernah bca sebelum ni. But this one, was one of its kind. Susunan ayat, installing the character personalities semuanya menjangkaui telahan yang saya telah fikirkan berkenaan novel-novel melayu πŸ˜‚.
.
.
.
Daebak! Hanya satu ayat menunjukkan betapa saya kagum akan novel ini. But I need to dig more sebab tak selalu buku melayu membuatkan semangat membaca saya membara πŸ˜‰. Tahniah penulis atas penulisan setengah novel yang begitu dramatik dan intimate.
  • QOTD : What book make you cringe to do something after reading it?
.
.
.
Last week I've been indulge myself in gaming assuming an assassin role mentioned in #projekathena. The mutual connection between the role both in the book also in ML make me cringe to know what its like to be an assassin. Eventually I fall in love with her. So my next move is climbing up the local rank for that particular heroes πŸ˜‚. I blame @syeraho for this. .
.
.
Back to this book, its been a tearful journey, it was a long reading but a worthy one. I bet one can finish it in one sit as the words uses is simple and understandable.
.
.
.
Not to mentioned it was my first book from HF. Honestly its hard to rate this kind of book, where islamic lifestyle and fiction were blend together. For my version of rating, I tend to give high rate to the book which has intimate, personal connection to the reader (me), so for that reason I'll give 4⭐. Even after catching a headache resulting from tears streaming last night 😣. .
.
.
This book recommend for a light reading, bedtimes stories also to those who keen to seek assuring words of His Promises. No particular reader, I think its just suit for everyone. Also a nice book to read it Ramadan!
.
.
.
The book synopsis gonna be in the comment below :
  • Alhamdulillah done reading a malay science fiction about Projek Athena : Manusia Ciptaan (trans : Athena's Projeck : Human Building). Thank you to @imanpublication for providing me a physical copy of this book in exchange with honest review.
.
.
.
And it was a fun reading towards the end. And syabas @syeraho for your first novel! .
.
.
This book recommend to those who love actions because Syeraho write a beautiful chereofighting, well mostly in words - and that something to praise with!
.
.
.
I'm currently constructing in depth review for this book and will update it soon on Goodreads - read on GR cause  i'm hiding all the spoilers and leave you with all the good parts, lols 😜.
.
.
.
Rating : 3/5 🌠. Sorry there are pro and cons so I'll settle with this first πŸ˜‰ and also dont judge by my rating cause im just a very stinky person πŸ˜…. .
.
.
Setiap buku harus punya awal niatnya yg tersendiri (Eyqa, 2019).
  • QOTD : What book do you bought only because of its cover?
.
.
.
First time encounter buku published by @katapilarbooks ialah masa baca Syif Tengah Malam. Rupanya this is penerbit yg penulis dia dikalangan doktor, misi also yang bertugas di hospital.
.
.
.
One of many reason I like about them is their cover yg lain dari yang lain. Mcm this one.
.
.
.
Jadi izinkan saya post pasal book cover mendahului book review dulu ya. πŸ˜‚
.
.
.
Okay sekian. Saja nak bagitau cover dia cantik. πŸ˜‰
  • Big thanks to @prologmed cos hosting a GA for this book last year πŸ’–.
.
.
.
Akhirnya dapat juga habiskan buku ni. Dalam buku ni ada enam cerpen yang bertemakan time travel. Buat yg mendambakan peluang kedua dalam waktu yang terbatas, pembaca diajak untuk menilai semula sekiranya kita bisa merentas masa untuk mengubah sejarah, adakah kita akan lebih bahagia dari sekarang? Or worse? Or dlm erti kata lain kena baca dlu buku ni baru tahu πŸ˜‚.
.
.
.
Dalam enam cerpen aku paling terkesan dengan yang ada love story with bit of plot twist. Yang ada karakter yang kuat dan background cerita yang baik. Sometimes rasa geram but another time rasa bahagia tgk kebahagiaan character biarpun fiksi semata.Tak nak bagi spoiler jadi ckp secara am sejalah yer.
.
.
.
Overall it was a good book. Kalau fans tentang Hermione with Time Turner, Harry Potter and The Cursed Child boleh lah try baca buku ni, setiap kisah ada teladan masing-masing. Yang tak akan dapat dinilai melainkan dengan cara membacanya sendiri. Hahh suspen takk? .
.
.
⭐⭐⭐⭐/5 cause I want more. The book alone tak cukup πŸ˜‚.
  • Saya tidak selalu reviu buku-buku agama kerana semuanya sangat membantu dalam meningkatkan pemahaman kepada AQ dan AS.
.
.
.
Buku ni lebih ringkas dan praktikal dalam memahami apa sebenarnya rezeki. Penulis membuat pilihan cerita yang tepat dalam merungkai makna yang tersirat, bahawa rezeki tidak hanya dtg dalam bentuk wang ringgit. Satu bacaan yg berharga dalam meningkatkan amal bersedekah dan menolong insan yg memerlukan. Bahkan juga dalam menolong diri sendiri yang kesempitan.
.
.
.
Ramai manusia ingin kan kebahagiaan, tapi tak semua akan merasainya dan ramai manusia takut untuk diuji tapi semua akan menghadapinya. Read Al Imran : 142
.
.
.
Ini adalah antara buku yg membantu sy memahami indahnya rezeki. Bahawa di dunia ini, rezeki kita pada akhirnya akan ada dalam tiga bentuk sahaja yakni :
⭐ Makanan yg kita makan
⭐ Pakaian yang kita pakai utk tutup aurat
⭐ Ilmu yg telah kita pelajari dan amalkan
.
.
.
Sempena bulan Ramadhan yg bakal menjelang dengan ini thehundredpages akan lebih membaca buku-buku islamik terbitan tanah air. πŸ˜‰πŸ˜
.
.
.
Semoga melayuku lurus. Amiin.
P/s : oh ya selepas baca al Imran 142, baca balik ayat 139 πŸ˜‰