Kongsi Ilmu | Program SUPERB, How to Pitch Your Idea

Assalamualaikum wbt, 

Alhamdulillah, minggu ni berkesempatan sekali lagi menghadiri satu mini bengkel dalam menyemarakkan semangat usahawan-usahawan muda di negeri Sabah ini. Namun, usah gusar, program ini melibatkan usahawan muda, yang baru mahupun yang lama di seluruh Malaysia. 
Anda mempunyai idea yang hebat untuk bisnes anda? Adakah ianya kreatif dan inovatif? Tapi tidak mempunyai dana yang banyak untuk membiayai kos idea bisnes anda. Worry not, program ini adalah program yang anda nanti-nantikan. 

Mensasarkan golongan bumiputra, geran RM500K diberi kepada mereka yang mempunyai idea yang hebat. Nice bukan? Hehehe, of courselah nice and satu peluang yang sukar untuk dilepaskan. Thats why kami menghantar krew Borneo Tshirt. Tapi, program SUPERB ini telah berakhir untuk tahun 2015, dan akan datang pada tahun 2016. Jadi program setengah hari yang krew kami hadiri lebih kepada pendedahan and  perkongsian ilmu on how to pitch you idea (menjual idea anda kepada pelabur).
Dalam majlis tu ada 5 orang speaker, I dont remember all of their name, samar-samar panggilan jak lah kan. Lols, but those 5 persons terdiri daripada Pengarah SUPERB tu sendiri, dua orang bekas pemenang SUPERB from Sabah (Encik Patang and Encik Awang), seorang graphic designer (who spend 18 years in creative media) and another person who seems very important to TERAJU (forgot the name, im sorry mister 🙁 ).

En. Graphic Designer share cara macamana nak pitch idea secara berkesan. Ianya memerlukan:

HEADLINE *jenama produk anda yg kreatif dan inovatif anda
Menyokong headline dengan tiga faedah utama kerana manusia hanya boleh memproses tiga maklumat dalam jangka masa pendek.
Tiga / empat kelebihan produk/servis anda.

Contoh :

Nama jenama : WANGIku
Produk : Kedai yang menjual sabun yang dibuat dari buah buahan Tempatan Sabah, 3 Kedai seluruh sabah, Kota Kinabalu, Kudat & Semporna.
Faedah Utama 1:
Sabun wangi tak terhingga buat pengantin baru.
Faedah Utama 2:
Produk Sabun buatan tangan
Faedah Utama 3:
Tiada bahan pengawet

Sudah dapat headline dan faedahnya? Sekarang ubah kepada ayat:

WANGIku adalah sebuah kedai yang menjual sabun yang dibuat dari buah buahan Tempatan Sabah, 3 Kedai seluruh sabah, Kota Kinabalu, Kudat & Semporna.
Wangiku Sabun yang dibuat untuk pengantin baru.
Produk Sabun buatan tangan yang dihasilkan adalah unik kerana meggunakan tenaga manusia. 
Untuk menjamin kesihatan untuk pengguna tiada bahan pengawet digunakan dan selamat untuk bayi dan seisi keluarga
Setiap pelanggan pasti puas hati kerana Sabun Wangiku Wangi Tak Terhingga
Produk Sabun Wangiku tidak melekit dan sesuai untuk pengguna yang mempunyai kulit sensitif. 
So itulah serba serbi how to pitch judges with your idea dan pastikan juga idea anda mempunyai DUMBS (En. Awang said:)
D – Do able *dapat dilaksanakan
U – Useable *dapat digunakan 
M – Marketable *boleh dijual
B – Bank able *will generate ur income
S – Sustainable *impaknya berpanjangan, hey no one will buy ur idea if it’ll only last in a week. :3
Semoga bermanfaat. ^^
Ikuti maklumat lanjut berkenaan SUPERB di [sini]

Welcome Into Bookish World

  • I need to admit that I found Donatella perspective was way too adventerous compared to Scarlett. 😇 #legendary #stephaniegarber .
.
.
I keep forgetting about whom is whom from Caraval and I feel a little bit lost learning where Dante comes from 😂 Hence I put Caraval on my next list just to recap what actually happen. .
.
.
As the lovey dovey thing I prefer Tella dilemma in choosing love rather than Scar. .
.
.
Q: #teamTella or #teamScar?
  • Akhirnya aku membaca buku ini dipandu emosi diluar kewarasan. 
Rare species yang amat, one of its kind. Never in my life I stumble into this kind of reading. .
.
.
Tak tahu nak nangis atau nak ketawa. 😂
  • All time fave local book. Bits of Heaven by Aishah Madidiy. This is one of a few english novel that I owned, written by a local Malaysian. Hooked me on the very first chapter and the very reason why I decide to write my blog wholly in english. .
.
.
"Akeed's dauntless journey explored every aspect of journalism, philosophy and religion. The book is an interesting read for those who yearn for something with different twist"
.
.
.
I remember that I dont get bored easily on every chapter as it was a very light reading. Some says that Aishah Madidiy could be the next Hlovate (some says laa). 💖
. .
.
Q: Have your read any Aishah Madidiy books yet? What do you think of it? Im kinda sad will I get the copy again as JS already close down. 
For #bookendsmy #merdeka2k18bookchallenge
  • My most anticipated books will/already published on 2018 🎉😎
.
.
.
✔A Court of Frost & Starlight by SJM - following my dearest Rhysand whereabout 😂
✔Legendary by Stephanie Garber - hopefully I could get a glimpse of that mind reading dress on Tella and the mastermind behind the circus (ok I need to read the book back cause my memory begin to fade out) ❌Wildcard by Marie Lu - of course as a gamer in between I must have this book into possesion
❌ A Thousand Perfect Notes by C.G Drews - the debut of the hilarious talented book blogger Paper Fury had comes into pieces? Who did not want to be tame by this dark magic right? .
.
.
I have planned that if I get all these books this year then I can start my book banned scheme successfully, till then I just need to pile up my TBR books a bit high more. .
.
.
What is your most anticipated books this year? .
.
.
Notes : ✔ (got it) | ❌(pending)
  • "Sini kak.." lambainya memanggilku. Aku hanya mampu terdiam kaku. Suasana sangat sunyi ketika itu sehinggakan aku boleh dengar degupan jantungku sendiri. - Syif Tengah Malam
.
.
.
Ajaib sangat aku post benda ni di tgah malam. Tadi bukan main mengigil meskipun dibaca kala pagi. Sorry sgt dgn gambar gaya-gaya kiut tak menunjukkan keseraman langsung. .
.
.
Sumpah seram sbb intimate sangat cerpen-cerpen dalam ni dengan aku, bukan sebab aku kerja kat hospital tapi sebab kawan aku yang kerja di hospital pernah cerita benda yang sama pernah terjadi. Jadi kaitan dia tu mmg sgt berkaitlah. Sebijik sama! .
.
.
Rekomen terhadap pencinta paranormal/benda asing/entiti sebab ada sesuatu tentang penulisan amatur ini yang perlu dijadikan pedoman. .
.
.
4/5🌟
Soalan : Kisah seram bikin ketagih kan? Serupa samyang 😂
  • I've been tagged by @eiyafarihah to do the #bareyourbookshelf tag. So lets go ✌😎 .
.
📚 A BOOK YOU OWN BUT HAVEN'T READ ➡ There is so much but let me feauturing Aku Arkitek Jalanan by Teme Abdullah
.
.
📚A BOOK YOU BOUGHT FOR THE COVER ➡NAMAMU and its white. 😍
.
.
📚A BOOK PUBLISHED THIS YEAR ➡Warcross by Marie Lu
.
.
📚A BOOK FROM AN AUTHOR YOU'VE NEVER READ BEFORE
➡ Truthwitch by Susan Dennard
.
.
📚A BOOK FROM AN AUTHOR YOU LOVE
➡ A Court of Frost & Starlight by SJM
.
.
📚A BOOK AT THE BOTTOM OF YOUR TBR PILE
➡ Sindrom by Tey Marzuki
.
.
📚A BOOK SET SOMEWHERE YOU'VE WANTED TO VISIT
➡ Tokyo as describe in Warcross by Marie Lu 😍 the neon light etc
.
.
Thanks for tagging me and feel free to do this #bareyourbookshelf tag!
.
.
.
Also for #junebookchallenge2k18 by #bookendsmy [11] Your Favourite Film Adaptation.