How to handle an angry customer

…the Islamic ways. Haha.

Assalamualaikum wbt. 
To be honest, me just Googled the how to handle an angry customer, yeah stumble up some great articles (yet looong steps) on how to do so. So berpandukan apa yang telah aku baca, I decide to make one version of mine. Haha.  
Nak dijadikan cerita, sepanjang bekerja di Borneo T-shirt (BT) as customer service counter, yep kitaorang tak akan pernah lari dari berhadapan dengan masalah ini. AN ANGRY CUSTOMER. Persoalannya, how and with what to handle? 
Terutamanya bila bersembang dalam Whatsapp, komunikasi di hujung jari ‘menyukarkan’ pelanggan untuk nampak mimik muka sama antonasi suara kita. Kita tulis dalam Whatsapp (with suara yg sopan bgitu bermain dalam kepala) but pelanggan kadang-kadang akan baca dengan nada marah (terutamanya kalau sedang moody melihat sinetron drama cinta di TV3) — joking. 
Tapi yang penting, kalau kamu rasa pelanggan reply mesej pun lain2 sda, rasa macam dia mau bawah gaduh kita perlulah ;
1. Stay calm, banyakkan istighfar dalam hati bagi yang Muslim. Sematkan senyuman di bibir selalu. Ingat jak reaksi kita semasa marah sangatlah bidak. Jangan sampai kita kobarkan api yang sudah terkobar. 
2. Diam dan jadi PENDENGAR yang baik. Dont take it personally. Orang yang marah ni selalu rasa tiada orang faham masalah dia, jadi dia memerlukan tempat untuk lepas. — YA, andalah orang bertuah untuk dia lepaskan. LOLS. Jadi, bersabarlah naak. 
3. Terima sahaja apa yang pelanggan katakan, cuba memahami mengapa dia kecewa dengan servis kita, kenapa dia marah?. Letakkan diri kita dalam diri dia. Dan time kamu biar dia let go ni, mesti kamu rasa dalam hati  “ohhhh, sebab ini pula dia marah, ya kan… sepatutnya aku buat begini begini bha tadi, barulah servis aku sama dia boleh bagus, silap aku juga”. — Disini kita boleh reflek kecuaian dalam servis kita, BUT WORRY NOT, masukkan sahaja dalam research and development.
4. Selesai si pelanggan let go semua, dahulukan dengan minta maaf. Dan cuba rephrase apa yang telah dia katakan. Cari penyelesaian. Yup, yang part ni memang sakit, disebabkan kecuaian diri kita sendiri bleh menyebabkan company rugi. Tapi percayalah, setiap kegembiraan yang kita berikan kepada orang lain (of course a lots of keihklasan dan kesabaran untuk jadi bgini) akan diganjari Allah. Mungkin dalam bentuk rezeki makanan yang tak pernah putus, kerana itu lebih menyenyakkan dari tidur dalam keadaan perut lapar. Dan satu lagi! Setiasa ingatkan diri jangan ulang benda yang sama. Thats why kami BT skrg sedang develop SOP. Langkah untuk mengelakkan kesalahan. Semoga dipermudahkan. Mohon doanya. πŸ˜€ hehe. 
5. Selepas selesai senyum memanjang melayan karenah pelanggan, sudah selesai dengan ribuan pemohonan maaf, Ucapkan Alhamdulillah. Tidak Allah datang kan masalah kalau tiada penyelesaian. Dan penyelesaian yang PALING BAIK, adalah menginsafi diri yang kita tidak punya kuasa untuk melembutkan hati pelanggan, tetapi Allah yang berkuasa, thats why Dia nak hamba yang Dia sayang ni selalu berharap sebenar-benar harapan hanya pada Dia, bukan manusia. Allah tu Maha Pendengar dan Maha Tahu kan? ^^
6. Now, go buy a chocolates/ nescafe / Sushi King / KFC to reward yourselves. Apa guna gaji kan? Jangan kufur nikmat. Haha. 
Job well done inspirasi Ummah, singa Allah. ^^

Pernah dulu sorang customer ku, disebabkan dia banyak kali tukar order, sampai buat kepala aku pening, aku tercuai satu part. Then, aku tawarkan penyelesaian yang menurunkan kos harga kpda customer yg aku hanya inform melalui Wassap. Then she freaking mad replying my wassap yang kemudiannya aku tidak balas (sebab aku takut nnt aku marah and aku kuarkan ayat yg tak sepatutnya). So me quietly fixing apa yang salah (to fix what have u’ve done tidak mudah okey, highly risk sehingga boleh menyebabkan produk kita musnah, but Alhamdulillah, dengan kasih sayang Allah I can fix it smoothly ^^ yayyy!). And after few days menyepikan diri dari wassapnya (dia pun sepi), maka aku beranikan diri reply yg bajunya suda siap, boleh dtg ambil. And she said okay, will pick up this evening. Time dia datang kedai tu, dia check and dia sedar yg aku suda fix kesilapan, but ada kesilapan yang lain lagi pula aku terlepas pandang, haha. Tp alhamdulillah dia okey with that, sbb still stick to the first order layout. And then dia banyak kali minta maaf, and I try my best to lebih banyakkan lagi minta maaf dari dia. 

So the customer walk out feeling satisfied and she said InsyaAllah she’ll come again with another order. 
Yet, in the end, we are still struggle to give the best of services to our customer. Everyone makes mistakes. And those who claver enough will learn from it and avoid to do the same mistakes again.
Kmu pula ada cerita? Pernah terjadi sama kamu? Jom crita critu. 
Till then, adios. 

Welcome Into Bookish World

  • Terima kasih @imanpublication providing me a free copy in exchange with a honest review. Belum habis baca sebenarnya tapi nak post dulu lah teaser. πŸ˜‹
.
.
.
Dah baca 180 pages and I love it! Okay sy cuba berlaku adil dengan buku-buku yg sy pernah bca sebelum ni. But this one, was one of its kind. Susunan ayat, installing the character personalities semuanya menjangkaui telahan yang saya telah fikirkan berkenaan novel-novel melayu πŸ˜‚.
.
.
.
Daebak! Hanya satu ayat menunjukkan betapa saya kagum akan novel ini. But I need to dig more sebab tak selalu buku melayu membuatkan semangat membaca saya membara πŸ˜‰. Tahniah penulis atas penulisan setengah novel yang begitu dramatik dan intimate.
  • QOTD : What book make you cringe to do something after reading it?
.
.
.
Last week I've been indulge myself in gaming assuming an assassin role mentioned in #projekathena. The mutual connection between the role both in the book also in ML make me cringe to know what its like to be an assassin. Eventually I fall in love with her. So my next move is climbing up the local rank for that particular heroes πŸ˜‚. I blame @syeraho for this. .
.
.
Back to this book, its been a tearful journey, it was a long reading but a worthy one. I bet one can finish it in one sit as the words uses is simple and understandable.
.
.
.
Not to mentioned it was my first book from HF. Honestly its hard to rate this kind of book, where islamic lifestyle and fiction were blend together. For my version of rating, I tend to give high rate to the book which has intimate, personal connection to the reader (me), so for that reason I'll give 4⭐. Even after catching a headache resulting from tears streaming last night 😣. .
.
.
This book recommend for a light reading, bedtimes stories also to those who keen to seek assuring words of His Promises. No particular reader, I think its just suit for everyone. Also a nice book to read it Ramadan!
.
.
.
The book synopsis gonna be in the comment below :
  • Alhamdulillah done reading a malay science fiction about Projek Athena : Manusia Ciptaan (trans : Athena's Projeck : Human Building). Thank you to @imanpublication for providing me a physical copy of this book in exchange with honest review.
.
.
.
And it was a fun reading towards the end. And syabas @syeraho for your first novel! .
.
.
This book recommend to those who love actions because Syeraho write a beautiful chereofighting, well mostly in words - and that something to praise with!
.
.
.
I'm currently constructing in depth review for this book and will update it soon on Goodreads - read on GR cause  i'm hiding all the spoilers and leave you with all the good parts, lols 😜.
.
.
.
Rating : 3/5 🌠. Sorry there are pro and cons so I'll settle with this first πŸ˜‰ and also dont judge by my rating cause im just a very stinky person πŸ˜…. .
.
.
Setiap buku harus punya awal niatnya yg tersendiri (Eyqa, 2019).
  • QOTD : What book do you bought only because of its cover?
.
.
.
First time encounter buku published by @katapilarbooks ialah masa baca Syif Tengah Malam. Rupanya this is penerbit yg penulis dia dikalangan doktor, misi also yang bertugas di hospital.
.
.
.
One of many reason I like about them is their cover yg lain dari yang lain. Mcm this one.
.
.
.
Jadi izinkan saya post pasal book cover mendahului book review dulu ya. πŸ˜‚
.
.
.
Okay sekian. Saja nak bagitau cover dia cantik. πŸ˜‰
  • Big thanks to @prologmed cos hosting a GA for this book last year πŸ’–.
.
.
.
Akhirnya dapat juga habiskan buku ni. Dalam buku ni ada enam cerpen yang bertemakan time travel. Buat yg mendambakan peluang kedua dalam waktu yang terbatas, pembaca diajak untuk menilai semula sekiranya kita bisa merentas masa untuk mengubah sejarah, adakah kita akan lebih bahagia dari sekarang? Or worse? Or dlm erti kata lain kena baca dlu buku ni baru tahu πŸ˜‚.
.
.
.
Dalam enam cerpen aku paling terkesan dengan yang ada love story with bit of plot twist. Yang ada karakter yang kuat dan background cerita yang baik. Sometimes rasa geram but another time rasa bahagia tgk kebahagiaan character biarpun fiksi semata.Tak nak bagi spoiler jadi ckp secara am sejalah yer.
.
.
.
Overall it was a good book. Kalau fans tentang Hermione with Time Turner, Harry Potter and The Cursed Child boleh lah try baca buku ni, setiap kisah ada teladan masing-masing. Yang tak akan dapat dinilai melainkan dengan cara membacanya sendiri. Hahh suspen takk? .
.
.
⭐⭐⭐⭐/5 cause I want more. The book alone tak cukup πŸ˜‚.
  • Saya tidak selalu reviu buku-buku agama kerana semuanya sangat membantu dalam meningkatkan pemahaman kepada AQ dan AS.
.
.
.
Buku ni lebih ringkas dan praktikal dalam memahami apa sebenarnya rezeki. Penulis membuat pilihan cerita yang tepat dalam merungkai makna yang tersirat, bahawa rezeki tidak hanya dtg dalam bentuk wang ringgit. Satu bacaan yg berharga dalam meningkatkan amal bersedekah dan menolong insan yg memerlukan. Bahkan juga dalam menolong diri sendiri yang kesempitan.
.
.
.
Ramai manusia ingin kan kebahagiaan, tapi tak semua akan merasainya dan ramai manusia takut untuk diuji tapi semua akan menghadapinya. Read Al Imran : 142
.
.
.
Ini adalah antara buku yg membantu sy memahami indahnya rezeki. Bahawa di dunia ini, rezeki kita pada akhirnya akan ada dalam tiga bentuk sahaja yakni :
⭐ Makanan yg kita makan
⭐ Pakaian yang kita pakai utk tutup aurat
⭐ Ilmu yg telah kita pelajari dan amalkan
.
.
.
Sempena bulan Ramadhan yg bakal menjelang dengan ini thehundredpages akan lebih membaca buku-buku islamik terbitan tanah air. πŸ˜‰πŸ˜
.
.
.
Semoga melayuku lurus. Amiin.
P/s : oh ya selepas baca al Imran 142, baca balik ayat 139 πŸ˜‰