Prasangka

Assalamualaikum wbt
P/S: Nice words are worth enough to be shared. Ya abaikan bahasa alien aku. :3 
Teehee. Based on my conversation with kak yati. Yup imma thinking, why ‘ikhlas’, arent something visible to the naked eyes? Allah x jdikan ia visible. And knapa Allah tak jdikan suma manusia ni bleh baca fikiran masing2?  
I do have one person which I don’t have any suitable word to describe this person other than by being grateful to Allah SWT. Alhamdulillah! So what and why dis person?
Sepanjang I know this person, dia jarang point my wrongdoing kecuali kalau benar salah barulah dia bagi teguran, tu pun bernada gurau, but MasyaAllah, direct to the heart kesan dia. And beside that, dia always congratulate/showing appreciation in smallest things that I accomplished; such like dpt siap kemas meja, dpt jemur kain etc (ahaks I know, small matters, lol). And remind me to say Alhamdulillah in each things I do don’t care lah besar ka kecik apa yg kita buat tu.
La haw la wala qu wata illah billah. *There is none of this exist except because of Allah*. Say Alhamdulillah for nikmat Allah. J
Its like wow! This person just too good to be true! And smakin me know dis person semakin me tau dis person just another normal human being, just like me. Just like every person I’ve known before. But what do have in this person that when imma with dis person, I feel content?  MasyaAllah, subhanallah. There must be something…
One thing I know about this person is dia berusaha solat di awal waktu. Jarang sekali untuk dia melengah-lengahkan seruan Allah ini. 
And then tersebutlah kisah dimana si kawan ni buat something salah, so at that point aku condemn dia habis-habisan sebab satu kesalahan ni sahaja. And then dia bilang “Okay.”. And through the day, dia hanya mendiamkan diri.
“Only speak when your words are more beautiful than the silence”.

Dalam diam dia tu… Merupakan waktu yg berharga sekali untuk aku bermuhasabah diri. Kesalahan yang dia buat tu, aku pun pernah buat juga. Dan kenapa aku condemn dia habis-habisan seolah-olah selama ni dia hanya melakukan keburukan terhadap aku? Sedangkan, kebaikan yang dia lakukan.. Lebih banyak bermanfaat dari keburukan. So aku sedih, sebab aku buat dia sedih sebab sedih tu berkait dengan aku dan rutin harian aku. Jadi aku sedih (semoga cerna difikiran anda ayat ini).
“Wahai orang-orang yang beriman jauhilah banyak dari prasangka kerana sesungguhnya sebahagian dari prasangka itu adalah dosa, dan jangan lah kamu mencari-cari kesalahan orang lain…” (Al-Hujurat:12)
Betapa ‘prasangka yang dosa’ itu telah membuatkan aku buta dalam melihat kebaikan orang lain. Sehinggakan dengan mencari-cari kesalahan dalam diri orang lain mmbuatkan aku terlalu taksub mahu mengubah orang (yakin benar ye aku dia salah, astaghfirullah) sedangkan org pertama yang wajib aku ubah adalah diri aku sendiri. Mcamana u nak suruh orang sabar sedangkan u sendiri tak pandai bersabar right? Pfft.

So then aku pun roger2 lah minta maaf dgn dia. Alhamdulillah apology accepted, and ukhuwah itu terasa lebih manis dari yg sebelumnya. Subhanallah. This person ahh.. I tell you. So good to be true la, bcoz I was like ‘manusia ka juga begini ni?’ With all those kesabaran thingy and penyerahan diri semata-mata kepada Allah SWT (remain silent rather than do or saying useless things that may worst the situation). Maybe because hamba Allah yg satu ni menjaga hubungan nya dengan Allah, jesteru Allah menjaga hubungan dia sesama manusia right? Heeh Wallahualam. Allahu, subhanallah wallhamdulillah. Apapun semoga hamba Allah yg sorang ni mendapat kebaikan dimana sahaja dia berada. Allahumma amiin. ^^ 

If anything appears too good to be true. Stop wishing for it, but praises to Allah and pray to Allah for it to be real.
“Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?” (Ar-rahman: 13)


P/s: Sorry because I write in broken english~ Tell then, may Allah blessed you. Amiin ^^. 

Welcome Into Bookish World

  • Terima kasih @imanpublication providing me a free copy in exchange with a honest review. Belum habis baca sebenarnya tapi nak post dulu lah teaser. 😋
.
.
.
Dah baca 180 pages and I love it! Okay sy cuba berlaku adil dengan buku-buku yg sy pernah bca sebelum ni. But this one, was one of its kind. Susunan ayat, installing the character personalities semuanya menjangkaui telahan yang saya telah fikirkan berkenaan novel-novel melayu 😂.
.
.
.
Daebak! Hanya satu ayat menunjukkan betapa saya kagum akan novel ini. But I need to dig more sebab tak selalu buku melayu membuatkan semangat membaca saya membara 😉. Tahniah penulis atas penulisan setengah novel yang begitu dramatik dan intimate.
  • QOTD : What book make you cringe to do something after reading it?
.
.
.
Last week I've been indulge myself in gaming assuming an assassin role mentioned in #projekathena. The mutual connection between the role both in the book also in ML make me cringe to know what its like to be an assassin. Eventually I fall in love with her. So my next move is climbing up the local rank for that particular heroes 😂. I blame @syeraho for this. .
.
.
Back to this book, its been a tearful journey, it was a long reading but a worthy one. I bet one can finish it in one sit as the words uses is simple and understandable.
.
.
.
Not to mentioned it was my first book from HF. Honestly its hard to rate this kind of book, where islamic lifestyle and fiction were blend together. For my version of rating, I tend to give high rate to the book which has intimate, personal connection to the reader (me), so for that reason I'll give 4⭐. Even after catching a headache resulting from tears streaming last night 😣. .
.
.
This book recommend for a light reading, bedtimes stories also to those who keen to seek assuring words of His Promises. No particular reader, I think its just suit for everyone. Also a nice book to read it Ramadan!
.
.
.
The book synopsis gonna be in the comment below :
  • Alhamdulillah done reading a malay science fiction about Projek Athena : Manusia Ciptaan (trans : Athena's Projeck : Human Building). Thank you to @imanpublication for providing me a physical copy of this book in exchange with honest review.
.
.
.
And it was a fun reading towards the end. And syabas @syeraho for your first novel! .
.
.
This book recommend to those who love actions because Syeraho write a beautiful chereofighting, well mostly in words - and that something to praise with!
.
.
.
I'm currently constructing in depth review for this book and will update it soon on Goodreads - read on GR cause  i'm hiding all the spoilers and leave you with all the good parts, lols 😜.
.
.
.
Rating : 3/5 🌠. Sorry there are pro and cons so I'll settle with this first 😉 and also dont judge by my rating cause im just a very stinky person 😅. .
.
.
Setiap buku harus punya awal niatnya yg tersendiri (Eyqa, 2019).
  • QOTD : What book do you bought only because of its cover?
.
.
.
First time encounter buku published by @katapilarbooks ialah masa baca Syif Tengah Malam. Rupanya this is penerbit yg penulis dia dikalangan doktor, misi also yang bertugas di hospital.
.
.
.
One of many reason I like about them is their cover yg lain dari yang lain. Mcm this one.
.
.
.
Jadi izinkan saya post pasal book cover mendahului book review dulu ya. 😂
.
.
.
Okay sekian. Saja nak bagitau cover dia cantik. 😉
  • Big thanks to @prologmed cos hosting a GA for this book last year 💖.
.
.
.
Akhirnya dapat juga habiskan buku ni. Dalam buku ni ada enam cerpen yang bertemakan time travel. Buat yg mendambakan peluang kedua dalam waktu yang terbatas, pembaca diajak untuk menilai semula sekiranya kita bisa merentas masa untuk mengubah sejarah, adakah kita akan lebih bahagia dari sekarang? Or worse? Or dlm erti kata lain kena baca dlu buku ni baru tahu 😂.
.
.
.
Dalam enam cerpen aku paling terkesan dengan yang ada love story with bit of plot twist. Yang ada karakter yang kuat dan background cerita yang baik. Sometimes rasa geram but another time rasa bahagia tgk kebahagiaan character biarpun fiksi semata.Tak nak bagi spoiler jadi ckp secara am sejalah yer.
.
.
.
Overall it was a good book. Kalau fans tentang Hermione with Time Turner, Harry Potter and The Cursed Child boleh lah try baca buku ni, setiap kisah ada teladan masing-masing. Yang tak akan dapat dinilai melainkan dengan cara membacanya sendiri. Hahh suspen takk? .
.
.
⭐⭐⭐⭐/5 cause I want more. The book alone tak cukup 😂.
  • Saya tidak selalu reviu buku-buku agama kerana semuanya sangat membantu dalam meningkatkan pemahaman kepada AQ dan AS.
.
.
.
Buku ni lebih ringkas dan praktikal dalam memahami apa sebenarnya rezeki. Penulis membuat pilihan cerita yang tepat dalam merungkai makna yang tersirat, bahawa rezeki tidak hanya dtg dalam bentuk wang ringgit. Satu bacaan yg berharga dalam meningkatkan amal bersedekah dan menolong insan yg memerlukan. Bahkan juga dalam menolong diri sendiri yang kesempitan.
.
.
.
Ramai manusia ingin kan kebahagiaan, tapi tak semua akan merasainya dan ramai manusia takut untuk diuji tapi semua akan menghadapinya. Read Al Imran : 142
.
.
.
Ini adalah antara buku yg membantu sy memahami indahnya rezeki. Bahawa di dunia ini, rezeki kita pada akhirnya akan ada dalam tiga bentuk sahaja yakni :
⭐ Makanan yg kita makan
⭐ Pakaian yang kita pakai utk tutup aurat
⭐ Ilmu yg telah kita pelajari dan amalkan
.
.
.
Sempena bulan Ramadhan yg bakal menjelang dengan ini thehundredpages akan lebih membaca buku-buku islamik terbitan tanah air. 😉😁
.
.
.
Semoga melayuku lurus. Amiin.
P/s : oh ya selepas baca al Imran 142, baca balik ayat 139 😉