Empat jam menjadi ‘pendidik’ terhadap generasi ummatnya Muhammad.

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah masih diberi peluang dari Allah utk menimba ilmu di jalanNya dan beramal sedikit apa disuruhNya, walau sedikit yakinlah akan ganjaranNya. ๐Ÿ™‚ . Masih punya famili, masi punya kecukupan makanan utk berjihad dan bergerak dibumi ini Alhamdulillah bersyukur tidak terhingga atas segala nikmat2 kecik yg selalu ‘terlepas’ dari pandangan mata ku ini. ๐Ÿ™‚
Alhamdulillah dikesempatan yg sdikit ni aku ingin berkongsi sedikit pengalaman hari ini. ^^ Alhamdulillah.. diberi peluang menjadi fasi utk adik2 kem solat bestari di sebuah sekolah tempatan (bunyi macam tinggal di oversea sngt lah kan, haha). Bersyukur ke hadrat illahi, kerana Allah telah memberi saya peluang bagaimana menjadi seorg ‘guru’, ‘ibu’, ‘perempuan’, ‘muslimah’, ‘ustazah’, ‘kakak’ sekaligus! Walau hanya utk beberapa jam sahaja. Beberapa jam sahaja utk berkhidmat demi ummat Muhammad.. Semoga Allah menerima perkhidmatan ku ini menjadi saham di akhirat kelak. Amiin. Subhanallah dan Alhamdulillah.   
Subhanallah betapa gembiranya adik-adik ini dipanggil dengan nama2 penuh mereka dgn lembut, dan betapa aktifnya mereka bertanya pelbagai soalan dalam satu masa sekali gus! Sedikit sebanyak menguji kesabaran ‘jiwa jantan’ yg terdapat dalam diri ini, tapi apa yg melembutkannya semula? Aku mengingati bahawa Rasulullah kita sendiri tidak pernah berkasar dengan anak-anak kecil, apatah lagi mengherdik atau menengking mereka, jiwa2 muda  lagi haluss sebeginilah yg harus kita bentukkan, demi masa depan ummat kita sendiri, bukan ummat lain, ummat kita sendiri!
Sedar ndak sedar, untuk mendidik ummat nabi Muhammad itu bukannya senang, beryukur lah kita yg ada sekarang ni, jika dulu kita suda hafal Al-Fathihah, tahayut awal, boleh mengenal huruf2 arab seawal enam hingga tujuh tahun, inikan ada yg sudak darjah 5, utk mengenal satu huruf arab pun susah *sampai monyok bha muka sbb aku paksa hafal tahiyat awal dan akhir*, apatah lagi aliff ba ta dan membaca complete ayat of AQ? Allahu..
Maka menjadi kewajipan kitalah mendidik anak2 yang masih kecil mengikut ajaran sepeninggalannya Rasulullah SAW~ 

Inikan aku yg baru merasa beberapa jam menghadapi ragam budak2 kecil di sekolah, apatah lagi mereka yg bergelar guru sekolah rendah yg half day tiap hari, lima hingga enam hari seminggu berada disekolah melayan anak2 generasi ummat Muhammad SAW ini. Subhanallah dengan berkat kesabaran ini lah kita harap akan melahirkan individu yg berjaya nanti di masa hadapan, fil dunya wal akhirat. Tidak wajar lah kiranya kita berkelakuan menyakiti mereka yg bergelar guru ini hanya kerana sesuatu yg kita tidak mampu berikan kepada anak-anak kita dirumah kita sendiri. Allahu.. 
Sekian. Banyak lagi pengajaran sebenarnya. Tp ni je yg mampu tulis. Penat den. Alhamdulillah, Allah masih memberi kita kepenatan tanda bahawa kita telah bekerja hari ini. Dan semoga pekerjaan itu mendapat redhaNya Allah. ๐Ÿ™‚
P/S : Mungkin saja hari ini kita mengeluh ttg kesusahan yg kita hadapi, sedangkan kita tak tahu, sorang hamba suda dibawa ‘pergi’. Pintu taubat masih terbuka, marilah sama2 kita kenal Allah, kenal agama kita sndiri, perbaiki amalan, mana tahu besok tiada mentari utk kita lagi. Allahu. ๐Ÿ™‚

Forbid yourself from complaining on small calamities, or Allah will give you bigger calamities even yourself dont have the guts to complain about. Stop complaining! but say Alhamdulillah instead. ๐Ÿ™‚ With that Allah shall content our hearts. Ittaqullah! 

Welcome Into Bookish World

  • I need to admit that I found Donatella perspective was way too adventerous compared to Scarlett. ๐Ÿ˜‡ #legendary #stephaniegarber .
.
.
I keep forgetting about whom is whom from Caraval and I feel a little bit lost learning where Dante comes from ๐Ÿ˜‚ Hence I put Caraval on my next list just to recap what actually happen. .
.
.
As the lovey dovey thing I prefer Tella dilemma in choosing love rather than Scar. .
.
.
Q: #teamTella or #teamScar?
  • Akhirnya aku membaca buku ini dipandu emosi diluar kewarasan. 
Rare species yang amat, one of its kind. Never in my life I stumble into this kind of reading. .
.
.
Tak tahu nak nangis atau nak ketawa. ๐Ÿ˜‚
  • All time fave local book. Bits of Heaven by Aishah Madidiy. This is one of a few english novel that I owned, written by a local Malaysian. Hooked me on the very first chapter and the very reason why I decide to write my blog wholly in english. .
.
.
"Akeed's dauntless journey explored every aspect of journalism, philosophy and religion. The book is an interesting read for those who yearn for something with different twist"
.
.
.
I remember that I dont get bored easily on every chapter as it was a very light reading. Some says that Aishah Madidiy could be the next Hlovate (some says laa). ๐Ÿ’–
. .
.
Q: Have your read any Aishah Madidiy books yet? What do you think of it? Im kinda sad will I get the copy again as JS already close down. 
For #bookendsmy #merdeka2k18bookchallenge
  • My most anticipated books will/already published on 2018 ๐ŸŽ‰๐Ÿ˜Ž
.
.
.
โœ”A Court of Frost & Starlight by SJM - following my dearest Rhysand whereabout ๐Ÿ˜‚
โœ”Legendary by Stephanie Garber - hopefully I could get a glimpse of that mind reading dress on Tella and the mastermind behind the circus (ok I need to read the book back cause my memory begin to fade out) โŒWildcard by Marie Lu - of course as a gamer in between I must have this book into possesion
โŒ A Thousand Perfect Notes by C.G Drews - the debut of the hilarious talented book blogger Paper Fury had comes into pieces? Who did not want to be tame by this dark magic right? .
.
.
I have planned that if I get all these books this year then I can start my book banned scheme successfully, till then I just need to pile up my TBR books a bit high more. .
.
.
What is your most anticipated books this year? .
.
.
Notes : โœ” (got it) | โŒ(pending)
  • "Sini kak.." lambainya memanggilku. Aku hanya mampu terdiam kaku. Suasana sangat sunyi ketika itu sehinggakan aku boleh dengar degupan jantungku sendiri. - Syif Tengah Malam
.
.
.
Ajaib sangat aku post benda ni di tgah malam. Tadi bukan main mengigil meskipun dibaca kala pagi. Sorry sgt dgn gambar gaya-gaya kiut tak menunjukkan keseraman langsung. .
.
.
Sumpah seram sbb intimate sangat cerpen-cerpen dalam ni dengan aku, bukan sebab aku kerja kat hospital tapi sebab kawan aku yang kerja di hospital pernah cerita benda yang sama pernah terjadi. Jadi kaitan dia tu mmg sgt berkaitlah. Sebijik sama! .
.
.
Rekomen terhadap pencinta paranormal/benda asing/entiti sebab ada sesuatu tentang penulisan amatur ini yang perlu dijadikan pedoman. .
.
.
4/5๐ŸŒŸ
Soalan : Kisah seram bikin ketagih kan? Serupa samyang ๐Ÿ˜‚
  • I've been tagged by @eiyafarihah to do the #bareyourbookshelf tag. So lets go โœŒ๐Ÿ˜Ž .
.
๐Ÿ“š A BOOK YOU OWN BUT HAVEN'T READ โžก There is so much but let me feauturing Aku Arkitek Jalanan by Teme Abdullah
.
.
๐Ÿ“šA BOOK YOU BOUGHT FOR THE COVER โžกNAMAMU and its white. ๐Ÿ˜
.
.
๐Ÿ“šA BOOK PUBLISHED THIS YEAR โžกWarcross by Marie Lu
.
.
๐Ÿ“šA BOOK FROM AN AUTHOR YOU'VE NEVER READ BEFORE
โžก Truthwitch by Susan Dennard
.
.
๐Ÿ“šA BOOK FROM AN AUTHOR YOU LOVE
โžก A Court of Frost & Starlight by SJM
.
.
๐Ÿ“šA BOOK AT THE BOTTOM OF YOUR TBR PILE
โžก Sindrom by Tey Marzuki
.
.
๐Ÿ“šA BOOK SET SOMEWHERE YOU'VE WANTED TO VISIT
โžก Tokyo as describe in Warcross by Marie Lu ๐Ÿ˜ the neon light etc
.
.
Thanks for tagging me and feel free to do this #bareyourbookshelf tag!
.
.
.
Also for #junebookchallenge2k18 by #bookendsmy [11] Your Favourite Film Adaptation.