Since that.

Salam,

So semester baru utk tahun ketiga aku d UMS tak lama lg akan bermula. Since 3 bulan almost berada di sisa2 terkhir hidupnya, since beberapa PC games aku sudah main berulang-ulang kalinya. Since tahun ketiga ni aku akan dapat penempatan di kolej yg memang aku sgt2 excited about it. Since tahun 3 dalam kos ni aku kena fikir pasal final year project bagai. Since umur aku akan meningkat dalam beberapa hari sahaja lagi. Since aku lama tak post di blog ni. So, since that, malam ni aku mengambil keputusan yang agak sukar jugalah (counting dengan level kemalasan aku yg sebenarnya sudah mengantuk tahap gaban dan perlu buka laptop nak connect internet lagi bagai – okay agak susah utk update sebenarnya, namun tekad itu lebih tinggi levelnya dimalam ini). Maka terhasillah entri yg sedang anda baca ini. Hua hua. 
Tiga bulan yang busy, busy doing nothing, kerja aku dirumah adalah men game, memasak, mengemas (ini tipu), tengok tv, baca buku, tidur dan solat dan mandi. Bercerita tentang men game, oh sedihnya dalam hati apabila Candy Crush aku tereset data, dari level 100++ skrg terpaksa aku mula dari level satu main balik candy crush. Hurm, tak apa, saya memang suka main game balik2 terutama mengulang the whole things sekali lagi (berfikiran positif bagai). So yeah, kena start over from level satu. Agak pressure jugalah, namun apakan daya. Salah diri sendiri pulak tu. Hew hew. 
Mengulang detik selama tiga bulan ni banyak juga yg berlaku sebenarnya, nak dicerita summary : Kami pergi KL berlapan org, lost my weight slightly (akan dicerita dalam entri yg akan dtg – itupun jikalau saya rajin, hak hak), go watch After Earth dgn panggung yg agak lenggang manusia (creepy, nasib bukan crita hantu, haha), berbuka dgn beberapa kawan sepermainan, eh? Berjaya memujuk mak ayah pakai baju tema raya erna merah membara (I am soo in love with red), go watch The Conjuring TWICE in cinema! My kawan sekolah menengah selamat diijabkabulkan (wee, we are still 21! Alhamdulillah for her. :’)), 
Aku mau letak gmbar The Conjuring, tapi bawa perasaan takut aku ndak jadi pula.
So inilah family pic kami. Kami bertiga jerr. Mom me daddy. πŸ˜‰ 
Sebenarnya masa cuti aku kali ni banyak perkra yg terjadi walaupun apa yg aku ingat aku banyak menghabiskan masa di rumah, DOING NOTHING yang sebenarnya EVERYTHING. Or in another words, lebih banyak benda yg patut aku syukuri dari mengeluh dengan apa yg aku belum miliki atau buat (terutamanya this FYP-ing thingy, yaieee). 
Rasanya itu jak kot, yg aku tertinggal, awal hari tu aku kata nak kemas blog, my room etc. I’m doin it little by little InsyaAllah.. Yang penting perasaan mau buat ada kot. Haha. Anyway InsyaAllah wish me luck for this FYP thingy. :3 
Selamat ketiduran semua. πŸ™‚
P/S: Sila jangan Clear Data Candy Crush anda sekiranya anda tidak mahu mengulangi the whooollleee things againn! 

Welcome Into Bookish World

  • QOTD : What book make you cringe to do something after reading it?
.
.
.
Last week I've been indulge myself in gaming assuming an assassin role mentioned in #projekathena. The mutual connection between the role both in the book also in ML make me cringe to know what its like to be an assassin. Eventually I fall in love with her. So my next move is climbing up the local rank for that particular heroes πŸ˜‚. I blame @syeraho for this. .
.
.
Back to this book, its been a tearful journey, it was a long reading but a worthy one. I bet one can finish it in one sit as the words uses is simple and understandable.
.
.
.
Not to mentioned it was my first book from HF. Honestly its hard to rate this kind of book, where islamic lifestyle and fiction were blend together. For my version of rating, I tend to give high rate to the book which has intimate, personal connection to the reader (me), so for that reason I'll give 4⭐. Even after catching a headache resulting from tears streaming last night 😣. .
.
.
This book recommend for a light reading, bedtimes stories also to those who keen to seek assuring words of His Promises. No particular reader, I think its just suit for everyone. Also a nice book to read it Ramadan!
.
.
.
The book synopsis gonna be in the comment below :
  • Alhamdulillah done reading a malay science fiction about Projek Athena : Manusia Ciptaan (trans : Athena's Projeck : Human Building). Thank you to @imanpublication for providing me a physical copy of this book in exchange with honest review.
.
.
.
And it was a fun reading towards the end. And syabas @syeraho for your first novel! .
.
.
This book recommend to those who love actions because Syeraho write a beautiful chereofighting, well mostly in words - and that something to praise with!
.
.
.
I'm currently constructing in depth review for this book and will update it soon on Goodreads - read on GR cause  i'm hiding all the spoilers and leave you with all the good parts, lols 😜.
.
.
.
Rating : 3/5 🌠. Sorry there are pro and cons so I'll settle with this first πŸ˜‰ and also dont judge by my rating cause im just a very stinky person πŸ˜…. .
.
.
Setiap buku harus punya awal niatnya yg tersendiri (Eyqa, 2019).
  • QOTD : What book do you bought only because of its cover?
.
.
.
First time encounter buku published by @katapilarbooks ialah masa baca Syif Tengah Malam. Rupanya this is penerbit yg penulis dia dikalangan doktor, misi also yang bertugas di hospital.
.
.
.
One of many reason I like about them is their cover yg lain dari yang lain. Mcm this one.
.
.
.
Jadi izinkan saya post pasal book cover mendahului book review dulu ya. πŸ˜‚
.
.
.
Okay sekian. Saja nak bagitau cover dia cantik. πŸ˜‰
  • Big thanks to @prologmed cos hosting a GA for this book last year πŸ’–.
.
.
.
Akhirnya dapat juga habiskan buku ni. Dalam buku ni ada enam cerpen yang bertemakan time travel. Buat yg mendambakan peluang kedua dalam waktu yang terbatas, pembaca diajak untuk menilai semula sekiranya kita bisa merentas masa untuk mengubah sejarah, adakah kita akan lebih bahagia dari sekarang? Or worse? Or dlm erti kata lain kena baca dlu buku ni baru tahu πŸ˜‚.
.
.
.
Dalam enam cerpen aku paling terkesan dengan yang ada love story with bit of plot twist. Yang ada karakter yang kuat dan background cerita yang baik. Sometimes rasa geram but another time rasa bahagia tgk kebahagiaan character biarpun fiksi semata.Tak nak bagi spoiler jadi ckp secara am sejalah yer.
.
.
.
Overall it was a good book. Kalau fans tentang Hermione with Time Turner, Harry Potter and The Cursed Child boleh lah try baca buku ni, setiap kisah ada teladan masing-masing. Yang tak akan dapat dinilai melainkan dengan cara membacanya sendiri. Hahh suspen takk? .
.
.
⭐⭐⭐⭐/5 cause I want more. The book alone tak cukup πŸ˜‚.
  • Saya tidak selalu reviu buku-buku agama kerana semuanya sangat membantu dalam meningkatkan pemahaman kepada AQ dan AS.
.
.
.
Buku ni lebih ringkas dan praktikal dalam memahami apa sebenarnya rezeki. Penulis membuat pilihan cerita yang tepat dalam merungkai makna yang tersirat, bahawa rezeki tidak hanya dtg dalam bentuk wang ringgit. Satu bacaan yg berharga dalam meningkatkan amal bersedekah dan menolong insan yg memerlukan. Bahkan juga dalam menolong diri sendiri yang kesempitan.
.
.
.
Ramai manusia ingin kan kebahagiaan, tapi tak semua akan merasainya dan ramai manusia takut untuk diuji tapi semua akan menghadapinya. Read Al Imran : 142
.
.
.
Ini adalah antara buku yg membantu sy memahami indahnya rezeki. Bahawa di dunia ini, rezeki kita pada akhirnya akan ada dalam tiga bentuk sahaja yakni :
⭐ Makanan yg kita makan
⭐ Pakaian yang kita pakai utk tutup aurat
⭐ Ilmu yg telah kita pelajari dan amalkan
.
.
.
Sempena bulan Ramadhan yg bakal menjelang dengan ini thehundredpages akan lebih membaca buku-buku islamik terbitan tanah air. πŸ˜‰πŸ˜
.
.
.
Semoga melayuku lurus. Amiin.
P/s : oh ya selepas baca al Imran 142, baca balik ayat 139 πŸ˜‰
  • Done with grishaverse #3
.
.
Cant wait for King of Scars : Nikolai is just every girl dream of king 😍