2012 in short review.

Salam.

Kedatangan tahun baru pasti ramai yg menyambutnya (mcm pelik je susunan ayat, ngee). Tahun baru azam baru kunun. Tapi azam aku? Aku pun mau simpan dalam hati sahaja lah (ikut ayat super senior aku, hahaha.). Sebab kebanyakan azam aku, masih sama dengan azam tahun lepas (again, ayat copy paste dr org yg sama, lulix), makbulnya jak lagi belum. Jadi will continue lah utk this year. Tak kira apa terjadi, hak berazam hak beta~!
So.. whats with this used-to-be year about? 2012, adalah bagi aku satu tahun yg penuh dugaan, menguji hati aku dalam bentuk yang sejujurnyalah~ Aku tidak pernah terfikir akan diuji sebegitu rupa. And again, aku teringat firman Allah :

 β€œApakah manusia mengira, ia akan dibiarkan sahaja, mengatakan kami telah beriman, sedangkan mereka belum diuji?” (Surah al-Ankabut: 2)

Mungkin antara cabang2 kehidupan yang Allah berikan, tak semuanya aku dapat laksanakan dengan baik. Ada cacat cela, brlubang sini sana. Which is not i’m proud of lah. Tapi ya, aku tau itu semua bagus, supaya kita lebih matured kunun dalam kehidupan yg akan datang (selalunya memang ini alasan aku utk menenangkan hati, yeah! Its works!) 
Jadi, bagi memperingati tahun 2012 yg tak akan kunjung kita sekali lagi. Aku mau letak 12 biggest moments dalam tahun 2012 (judge by my punya hati and my punya suka). Source nya dari Timeline beta sendiri. [add me here] :p 

We go to Sepilok Sandakan ~ for our case study. 63 people, 2 bas, four days, so many to do, so many to lawat. But the best part was, sebilik dengan insan2 yg satu kepala. What a wonderful memories~! Lebih manis dari gula2 Hacks. #eh manis ke? XD
E.S Diner. Haha. Malam yg santai. First time dinner with my batch. With Seniors and Super Seniors, learned much from what I observed. πŸ™‚
Kita orang picnic sana Tanjung Aru, makan ayam penyet~ pg sana Perdana Park. Sem ni? dont know yet. Kundasang perhaps? lulix. XP

Desk table masa di asrama dulu. Skrg tggal rumah dah. (best oppurtunities ever~!, setelah 7 tahun tggal asrama). Rumates pun baik2 belaka. sangat2 menjaga. Lagi2 beta yg termuda dalam bilik tersebut. Jadi adik kesayangan gitu. Wohoo.
Second day kuar The Avengers d panggung. Tempah 1 row~ Day out with classmates. Saling merapatkan ukhuwah gitu. Best~! Mau lagi mau lagi. Crita hantu pula lain kali. Haha.
Masa bercuti di Pinoy, jumpa restoran muslim yg menyediakan mkanan halal. Sedap woo. This photo kebab ayam dia. Lain dari yg lain. Setakat ni masih belum jumpa yg setanding tyme d Sabah. Sarawak and Semenanjung blum cari pula. Okay, next destination please~!
Ramai tnya aku, why go Pinoy sedangkan semenanjung Malaysia pun you blum pernah pg? Hehehe. Nnt akan tiba juga masanya aku menjejakkan kaki d semenanjung Malaysia. πŸ™‚

Tahun 2012 adalah tahun aku braya sangat, sangat dan sangat sakan. 3 hari berturut keluar berjalan. Best raya ever!! Sampai pg Papar pulak tuh. Then lupa pula amik gambar member d Papar, kesian pulang tiada bukti ni kami smpai Papar. A bit sad for that. Tapi sakan tak sakan, raya tetap raya. Setelah lama tak jumpa kawan sekolah menengah. Dan kali ni. Aku dan Nayo masih meneruskan tradisi kunjung-mengunjung.

‘Hello Selamat datang ke Finger Bytez, Makan sini atau take away?’  Assignment jual -menjual utk Asas Pembudayaan Keusahawanan (APK). Alhamdulillah it goes very well and smoothly. ^^
Ahh. Aku dapat kamera Canon yg diwarisi (dan dibeli actually) dari Uncle ku. Kamera DSLR EOS 500D, baru empat hari yg lalu, beg kamera hampir putus oleh aku, then brought a new beg utk kamera aku. warna ungu kelabu gitu. hehe. Fisrt DSLR kamera, dan skrg brada ditahap agak kritikal sbb aku ndak pndai jg. Will go srvicing as soon as this final exam over. :3 Benda yg epic sgt fragile ooh. Legend gitu. ^^ 
Tahun 2012 juga. Kita org dgn rasminya ada junior dan super junior. Cepat jer kan masa berlalu. Course kita org 3 tahun ajer. Jadi jangka hayat d UMS tuh, memng rasa macam angin lalu jak.  Sedar tak sedar dah masuk Tahun 2. Wakaka. BTW, ni gambar tyme kami jadi fasalitator utk adik2 junior. Ya! Masa utk merapatkan ukhuwah. Yeayy! Alhamdulillah. All turn well. ^^
Solar Cooker Competition. Ni photo my group dgn Solar Cooker kami. Kerja paling~ dari awal sem smpai habis sem duration dia. Seriously weary! Nasib sgala da habis. BUT. I need to face final exam before holiday. And yet, im not really study anything for now. I’m a bit concern for that. @_@. And what am I doin? Sitting here writing about 2012. Maigadd!
And this year 2012 end with my cuzzy engagement day. She’ll get married soon. Banyak pula tuh cousin2 aku yg dah kahwin. Then, amatlah menjeleskan sanubari melihat pengantin baru~ Ke mana2 je.. berkepit. Yaiee. Sungguh.. ~ –‘
Apapun happy for them. Semoga berbahagia brsama jodoh masing2. Awal 2013 ni byk perkara hendak dilakukan. Weeee~!!
Yeay. Habis dah. Okey toddles~! Nak blajar dulu kalo rajin.  πŸ˜› Mau post tyme 1 Januari, tapi agak panjang dan perlu masa pula, 2 Januari also allright then. πŸ™‚

“Good bye 2012, hello 2013”

Welcome Into Bookish World

  • QOTD : What book make you cringe to do something after reading it?
.
.
.
Last week I've been indulge myself in gaming assuming an assassin role mentioned in #projekathena. The mutual connection between the role both in the book also in ML make me cringe to know what its like to be an assassin. Eventually I fall in love with her. So my next move is climbing up the local rank for that particular heroes πŸ˜‚. I blame @syeraho for this. .
.
.
Back to this book, its been a tearful journey, it was a long reading but a worthy one. I bet one can finish it in one sit as the words uses is simple and understandable.
.
.
.
Not to mentioned it was my first book from HF. Honestly its hard to rate this kind of book, where islamic lifestyle and fiction were blend together. For my version of rating, I tend to give high rate to the book which has intimate, personal connection to the reader (me), so for that reason I'll give 4⭐. Even after catching a headache resulting from tears streaming last night 😣. .
.
.
This book recommend for a light reading, bedtimes stories also to those who keen to seek assuring words of His Promises. No particular reader, I think its just suit for everyone. Also a nice book to read it Ramadan!
.
.
.
The book synopsis gonna be in the comment below :
  • Alhamdulillah done reading a malay science fiction about Projek Athena : Manusia Ciptaan (trans : Athena's Projeck : Human Building). Thank you to @imanpublication for providing me a physical copy of this book in exchange with honest review.
.
.
.
And it was a fun reading towards the end. And syabas @syeraho for your first novel! .
.
.
This book recommend to those who love actions because Syeraho write a beautiful chereofighting, well mostly in words - and that something to praise with!
.
.
.
I'm currently constructing in depth review for this book and will update it soon on Goodreads - read on GR cause  i'm hiding all the spoilers and leave you with all the good parts, lols 😜.
.
.
.
Rating : 3/5 🌠. Sorry there are pro and cons so I'll settle with this first πŸ˜‰ and also dont judge by my rating cause im just a very stinky person πŸ˜…. .
.
.
Setiap buku harus punya awal niatnya yg tersendiri (Eyqa, 2019).
  • QOTD : What book do you bought only because of its cover?
.
.
.
First time encounter buku published by @katapilarbooks ialah masa baca Syif Tengah Malam. Rupanya this is penerbit yg penulis dia dikalangan doktor, misi also yang bertugas di hospital.
.
.
.
One of many reason I like about them is their cover yg lain dari yang lain. Mcm this one.
.
.
.
Jadi izinkan saya post pasal book cover mendahului book review dulu ya. πŸ˜‚
.
.
.
Okay sekian. Saja nak bagitau cover dia cantik. πŸ˜‰
  • Big thanks to @prologmed cos hosting a GA for this book last year πŸ’–.
.
.
.
Akhirnya dapat juga habiskan buku ni. Dalam buku ni ada enam cerpen yang bertemakan time travel. Buat yg mendambakan peluang kedua dalam waktu yang terbatas, pembaca diajak untuk menilai semula sekiranya kita bisa merentas masa untuk mengubah sejarah, adakah kita akan lebih bahagia dari sekarang? Or worse? Or dlm erti kata lain kena baca dlu buku ni baru tahu πŸ˜‚.
.
.
.
Dalam enam cerpen aku paling terkesan dengan yang ada love story with bit of plot twist. Yang ada karakter yang kuat dan background cerita yang baik. Sometimes rasa geram but another time rasa bahagia tgk kebahagiaan character biarpun fiksi semata.Tak nak bagi spoiler jadi ckp secara am sejalah yer.
.
.
.
Overall it was a good book. Kalau fans tentang Hermione with Time Turner, Harry Potter and The Cursed Child boleh lah try baca buku ni, setiap kisah ada teladan masing-masing. Yang tak akan dapat dinilai melainkan dengan cara membacanya sendiri. Hahh suspen takk? .
.
.
⭐⭐⭐⭐/5 cause I want more. The book alone tak cukup πŸ˜‚.
  • Saya tidak selalu reviu buku-buku agama kerana semuanya sangat membantu dalam meningkatkan pemahaman kepada AQ dan AS.
.
.
.
Buku ni lebih ringkas dan praktikal dalam memahami apa sebenarnya rezeki. Penulis membuat pilihan cerita yang tepat dalam merungkai makna yang tersirat, bahawa rezeki tidak hanya dtg dalam bentuk wang ringgit. Satu bacaan yg berharga dalam meningkatkan amal bersedekah dan menolong insan yg memerlukan. Bahkan juga dalam menolong diri sendiri yang kesempitan.
.
.
.
Ramai manusia ingin kan kebahagiaan, tapi tak semua akan merasainya dan ramai manusia takut untuk diuji tapi semua akan menghadapinya. Read Al Imran : 142
.
.
.
Ini adalah antara buku yg membantu sy memahami indahnya rezeki. Bahawa di dunia ini, rezeki kita pada akhirnya akan ada dalam tiga bentuk sahaja yakni :
⭐ Makanan yg kita makan
⭐ Pakaian yang kita pakai utk tutup aurat
⭐ Ilmu yg telah kita pelajari dan amalkan
.
.
.
Sempena bulan Ramadhan yg bakal menjelang dengan ini thehundredpages akan lebih membaca buku-buku islamik terbitan tanah air. πŸ˜‰πŸ˜
.
.
.
Semoga melayuku lurus. Amiin.
P/s : oh ya selepas baca al Imran 142, baca balik ayat 139 πŸ˜‰
  • Done with grishaverse #3
.
.
Cant wait for King of Scars : Nikolai is just every girl dream of king 😍