Buku Tanpa Sempadan

Salam,

“Adik minat sastera?”

Laju je aku menganggukkan kepala sambil memegang buku biru yg belum sempat aku tatap tajuknya lagi. Soalan yg diajukan oleh Myzan.. something2.. aku lupa pula nama penulis amatur itu (bukan aku yg ckp, dia yg ckp okey). Laju je aku mengangguk, sebab memang aku akan mengangguk pun jka ditanya soalan yg sama. Hahah. Tapi sejenak aku berfikir, adakah keyakinan ku bersama anggukkan itu? Tidak sama sekali. Dunia sastera terlalu luas, sampai skrg aku masih merasa belum cukup ilmu di dada untuk merentasi. Aiseh. madah sangat entri kali ne kan. Hahaha.

Ya, aku minat sastera, tetapi utk mengetahui sendiri tokoh2 yg terlibat dalam bidang tersebut, aku sangatlah daif. Sangat noob. Paling2 pun aku kenal A.Samad Said. Well, i meant, sepa tak kenal beliau? Hasyuda Abadi, sorg penulis anak jati Sabah, mengenali dia pun kerana dia pernah datang ke sekolah menengah di suatu zaman dahulu yg telah aku tinggalkan. Ngee.. (Kaget sendiri). Faisal Tehrani, aku suka baca komen2 beliau dalam majalah siswa (bahagian sajak). Lim Swee Tin, aku ada buku puisi dia satu. Yang lain tuh, nama mereka belum cukup utk aku ingati, atau lbih senang, aku tak ambil tahu pun. 😀

Tapi aku percaya, nukilan yang baik akan diingati dan dikenangi. Seperti Hilal Asyraf dan Hlovate. Prgerakan memartabatkan bahasa ibunda dalam negari sendiri pun aku jarang ikuti, apatah lagi seluruh Malaysia. Books are made to be read. Yeah.. I know it.

BTW, anda da pergi pesta buku KK? 😀 Well, beta dah pergi. ada byk bengkel and ‘seriously annoying product seller’ ==”. Kenalah juga pandai2 menipu atau buat2 tak layan supaya masa dapat dijimatkan. Grinning sendiri. Hmphfff.. Aku sempat rembat dua buah buku jer. Semangat Perjuangan and Puisi Orang Bertujuh. Org yg pergi pesta buku ni ada pelbagai niat, meskipun sekadar pergi utk suka2. Apa yg aku cari d pesta buku tuh? Entah. Aku pun tak pasti. Mungkin sekadar suka2.

“Tuhan tanamkan di hati kita untuk pergi ke suatu tempat, pasti Dia sudah sediakan jawapan kenapa kita perlu ke sana”

~ Smile terhadap anggukan terhadap soalan pertama itu.

Welcome Into Bookish World

  • 5 🌟 review up on the link 👆
.
.
.
I remember how its stabs my heart several times and kept me with a weird feeling lurking in my stomach.
.
.
.
My advice, please do not read this book on the public area as you'll grin like a mad person before u even realize it AND do not read it on the late night, where everyone had fall asleep, the eerie side of this book may freak u out.
.
.
.
Well done @yangszechoo for the writing 😘❤️
  • 📖3✨ Review 📖
I shall say only three words for this book : short, fastfoward and paranormal.
.
.
. 
The story involving two malay detectives pushed into a tangled world of paranormal serial killer, a vampire like. But what matter the most, it has a connection from their ancestor. .
.
. 
There were still much hole on the plot as there were several unanswered questions at the end of the book. Still, the crucial questions had all been covered, so that not gonna be a problem.
.
.
.
Its also have a plot twist which I did not expect nor do I excited about. Its just so-so.
.
.
.
The ending for me does not satisfied as there are so much 'Why this and that?'.
.
.
.
But yeah still a nice fast foward reading, this first published book for RAM Typewriter gotta glued you till the end with the curiousity bait in every pages.
.
.
.
P/s : Are you a fan of RAM? Have you read this book? Or what was your fave RAM' s book?
P/s : Im not really a fan of RAM, but my mom is. Only she always read the first and the last chapter😂
#ramleeawangmurshid #kasyafain
  • Today Gratitude : To all the follower of this IG account. .
.
.
As an introvert, i found its really hard to interact with other human being because of the shyness been accumulated inside me. I have no other words to decribe how meaningful other was to me. The reader, the follower or even the bypasser of this bookstagram pages, i would like to sincerely thank you for doing so. I pray for your everlasting wellness. May the goodness always in your favor ❤️.
.
.
.
Dont let it stop here. Pass your own gratitude to other. Spread the positivity so there is no way for a blues monday.
  • Fix me in this path ya Allah.
.
.
Kau kena faham, untuk berada di jalan yang kau pilih, untuk mengejar impian, tak semua akan faham bagaimana kau menjalankannya.
.
.
Nasihat aku pada diri sendiri, keep moving on and teruskan berdoa in every step we take. Percaya dengan sebulat tekad, bahawa jalan terbaik bukanlah yg pada akhirnya berjaya, tapi pada proses kau mengenal Majikan Kau yang sebenarnya. Indeed He is Capable of Everything.
  • Izinkan aku membaca untuk seribu tahun lama lagi.
.
.
.
Im out of words but soon im gonna post my book haul in my blog. 😁😁
  • What if, you are a ghostwriter. What it felt to write something for someone as themself and they take the credit? .
.
This is indeed a digging the truth in a very deep way kind of writing. .
.
I manage to visit a bookXcess outlet on Fahreinheit (after accidently mistook their warehouse an outlet 😅😅😅). And i'm both excited and amaze on how low all the books prices was. Due to my tight budget Im very glad to have some new books haul to bring back to KK and living with the most relaxing time of my life - reading.