From Wasaber to Wasaber #1

Salam,

Omo! Okey, sememangnya aku sangat tidak arif akan segmen ini. Just nampak c @miira begitu bersemangat menjawab segala pertanyaan dalam entri2 beliau. Siap bagi list lagi. Maka aku yang lama tidak meng update ne blurred tersangat-sangat dalam. Haha.

Aku ndak tau kenapa gambar yg aku edit ne bleh jadi begini. hahah(okey tipu)

#1 : si Mira dimata kamu, macam mana ?

Dia dia mata beta, hua2, sebgai kaka yg paling disayang! Dulu time first2 kenal dia ingatkan dia ne garang, tapi bila sua kenal lama tuh baru lah tau kami ne sekepala pulak. Astaga. Haha. Tiap Fridau night mesti tinguk mubie sama2. Haha. C miira ne lah tempat beta bermanja, minta mubie, kongsi cerita. Paling disuka adalah suma gambar2 dia dalam facebook (cari sendiri di profile dia). Dia memang pandai meng edit gambar. Jeles ai. Oleh kerana itu, aku pun terpengaruh sekali. >.<

#2 : The best thing that ever happen to your life since you start blogging, what is it?

The best thing that ever happen? Dulu lah masa aktif berblogging begitu dan ikut event2 d nuffnang, dapat juga lah sikit income. Cukup makan tapi sehari jak. hehe. Skrg ne makin sibuk jarang sudah ikut event nuffnang, jadi apa2 pasal nuffnang memang banyak ketnggalan lah. 

#3 : Apa favourite Quote kamu ? dan kenapa ?
‘Keep moving forward’. Sebab dulu bila tinguk cerita ‘Meet The Robinson’. Sangat terkena di hati ini berkenaan cerita dia. :’) Sedih pulak. hehehe.

#4 : Favourite Movie ??
Kalo di ikutkan memang banyak ne sa punya fave movie. Tapi paling diminati adalah genre horror. Tapi ndak best kalo tinguk seorang. Then my favourite movie skrg ‘Waiting For Forever’. C Mira bilang mubie tuh hero dia gila. Manada!! dia sakit seja bah tuh. Dia ndak gila. Btw, skrg mood layan crita2 romantic gitu. Haha. 

#5 : Bila si Mira start blogging ? hehehehhh 

Seingat aku c Miira start blogging around 2011. Awal tahun 2011. Kot? Haha. Lupa sua aku. 

Okey selesai jawab soalan killer, skrg soalan untuk wasaber len pulak : @Tyra, @Salbiah, and @Kak Mira balik. hehehe.
Tribute to other Wasaber, sepa yang jawab soalan sa, sa jawab soalan dia balik. ^^ Maaflah sa ne bukan peramah sangat, jadi tak ramai wasaber yang sa kenal. Jadi jom kenal2. Hee.

#1 : Will you be my friend? Bukan setakat maya tetapi di dunia realiti?
#2 : Jenama handphone yang kamu pakai skrg?
#3 : Tempat yang kamu ingin pergi? Dengan siapa dan mengapa?
#4 : Prefer Twitter or Facebook? sila terangkan mengapa?? (eiseh, haha)
#5 : What you think of my new blog template? Sejujurnya yek. Hehe.

Welcome Into Bookish World

  • QOTD : What book make you cringe to do something after reading it?
.
.
.
Last week I've been indulge myself in gaming assuming an assassin role mentioned in #projekathena. The mutual connection between the role both in the book also in ML make me cringe to know what its like to be an assassin. Eventually I fall in love with her. So my next move is climbing up the local rank for that particular heroes 😂. I blame @syeraho for this. .
.
.
Back to this book, its been a tearful journey, it was a long reading but a worthy one. I bet one can finish it in one sit as the words uses is simple and understandable.
.
.
.
Not to mentioned it was my first book from HF. Honestly its hard to rate this kind of book, where islamic lifestyle and fiction were blend together. For my version of rating, I tend to give high rate to the book which has intimate, personal connection to the reader (me), so for that reason I'll give 4⭐. Even after catching a headache resulting from tears streaming last night 😣. .
.
.
This book recommend for a light reading, bedtimes stories also to those who keen to seek assuring words of His Promises. No particular reader, I think its just suit for everyone. Also a nice book to read it Ramadan!
.
.
.
The book synopsis gonna be in the comment below :
  • Alhamdulillah done reading a malay science fiction about Projek Athena : Manusia Ciptaan (trans : Athena's Projeck : Human Building). Thank you to @imanpublication for providing me a physical copy of this book in exchange with honest review.
.
.
.
And it was a fun reading towards the end. And syabas @syeraho for your first novel! .
.
.
This book recommend to those who love actions because Syeraho write a beautiful chereofighting, well mostly in words - and that something to praise with!
.
.
.
I'm currently constructing in depth review for this book and will update it soon on Goodreads - read on GR cause  i'm hiding all the spoilers and leave you with all the good parts, lols 😜.
.
.
.
Rating : 3/5 🌠. Sorry there are pro and cons so I'll settle with this first 😉 and also dont judge by my rating cause im just a very stinky person 😅. .
.
.
Setiap buku harus punya awal niatnya yg tersendiri (Eyqa, 2019).
  • QOTD : What book do you bought only because of its cover?
.
.
.
First time encounter buku published by @katapilarbooks ialah masa baca Syif Tengah Malam. Rupanya this is penerbit yg penulis dia dikalangan doktor, misi also yang bertugas di hospital.
.
.
.
One of many reason I like about them is their cover yg lain dari yang lain. Mcm this one.
.
.
.
Jadi izinkan saya post pasal book cover mendahului book review dulu ya. 😂
.
.
.
Okay sekian. Saja nak bagitau cover dia cantik. 😉
  • Big thanks to @prologmed cos hosting a GA for this book last year 💖.
.
.
.
Akhirnya dapat juga habiskan buku ni. Dalam buku ni ada enam cerpen yang bertemakan time travel. Buat yg mendambakan peluang kedua dalam waktu yang terbatas, pembaca diajak untuk menilai semula sekiranya kita bisa merentas masa untuk mengubah sejarah, adakah kita akan lebih bahagia dari sekarang? Or worse? Or dlm erti kata lain kena baca dlu buku ni baru tahu 😂.
.
.
.
Dalam enam cerpen aku paling terkesan dengan yang ada love story with bit of plot twist. Yang ada karakter yang kuat dan background cerita yang baik. Sometimes rasa geram but another time rasa bahagia tgk kebahagiaan character biarpun fiksi semata.Tak nak bagi spoiler jadi ckp secara am sejalah yer.
.
.
.
Overall it was a good book. Kalau fans tentang Hermione with Time Turner, Harry Potter and The Cursed Child boleh lah try baca buku ni, setiap kisah ada teladan masing-masing. Yang tak akan dapat dinilai melainkan dengan cara membacanya sendiri. Hahh suspen takk? .
.
.
⭐⭐⭐⭐/5 cause I want more. The book alone tak cukup 😂.
  • Saya tidak selalu reviu buku-buku agama kerana semuanya sangat membantu dalam meningkatkan pemahaman kepada AQ dan AS.
.
.
.
Buku ni lebih ringkas dan praktikal dalam memahami apa sebenarnya rezeki. Penulis membuat pilihan cerita yang tepat dalam merungkai makna yang tersirat, bahawa rezeki tidak hanya dtg dalam bentuk wang ringgit. Satu bacaan yg berharga dalam meningkatkan amal bersedekah dan menolong insan yg memerlukan. Bahkan juga dalam menolong diri sendiri yang kesempitan.
.
.
.
Ramai manusia ingin kan kebahagiaan, tapi tak semua akan merasainya dan ramai manusia takut untuk diuji tapi semua akan menghadapinya. Read Al Imran : 142
.
.
.
Ini adalah antara buku yg membantu sy memahami indahnya rezeki. Bahawa di dunia ini, rezeki kita pada akhirnya akan ada dalam tiga bentuk sahaja yakni :
⭐ Makanan yg kita makan
⭐ Pakaian yang kita pakai utk tutup aurat
⭐ Ilmu yg telah kita pelajari dan amalkan
.
.
.
Sempena bulan Ramadhan yg bakal menjelang dengan ini thehundredpages akan lebih membaca buku-buku islamik terbitan tanah air. 😉😁
.
.
.
Semoga melayuku lurus. Amiin.
P/s : oh ya selepas baca al Imran 142, baca balik ayat 139 😉
  • Done with grishaverse #3
.
.
Cant wait for King of Scars : Nikolai is just every girl dream of king 😍