How about new hand phone?

Salam,

Waah chinese new year banyak pula promo kan. Then i got an idea?? How about new handphone? Enpon aku balik2 sua rosak. Sad :(.. baru2 ne LCD dia bertukar jadi warna pelangi @__@, tanda2 mau minta kena tukar lah tuh kan? Padahal aku beli awal tahun 2011 a.k.a awal tahun lalu?? Cepat betul hayat enpon aku habis. Huhu. Tulah hari tuh bapa aku suruh pilih. Mok beli laptopkah atau ipad? Tapi memandangkan bila aku fikir balik yg kehidupan kampus ne aku rasa lebih baik aku pilih laptop. and i’m glad with that decision. Ngee.

Laptop yg ku sayang ~ warna merah. Hoho.

So how about enpon baru? Since tahun lalu, aku beli Sony Ericsson sbb ramai kawan2 aku guna Sony, masa sebelum guna Sony aku guna Nokia. Then aku beralih pg Sony. (Kenapa ayat aku macam ulang2 jak ne). Masa mau pilih Sony tuh aku mengadakan sesi uju bakat lah kunun. Lama aku depan Sony Official Web mau pilih mana yang affordable dan punyai suma features yang sesuai dengan aku. Masa tuh aku tengok kelebihan henpon berdasar kan beberapa kriteria : ~

1. Boleh Call out and Call in, SMS and MMS (komfom wajib ada lah kan)
2. Sound system yang baik
3. Mesti guna memory card ~ senang mau upgrade space
4. Camera MP, 5.0 MB ke atas.
5. Screen LCD
6. Wifi ~ bleh facebook ^^ hoho
7. Sliding (sebab selama ne aku ndak pernah ada enpon slide. puhahaha)
8. Bentuk yang lawa ^^

Nasihat aku kalau kamu mau beli enpon kenalah awal-awal tengok feature dia. Sebab even tukang jual enpon pun ndak tau apa kelebihan-kelebihan enpon tersebut unless mereka memang pakar and u aware of it. Melencong sua entri aku ne sepatutnya aku mau kasih tau yang Sony Ericsson ada buat promotion enpon sempena CNY ne.

Validation period 7th-21st January 2012 seja. Cepat2 kalo ada duet. Ngehe. For more details ttg promo ne bleh lawat [sini]
So aku? dan enpon baru? Maybe next time bila aku bitday naanti lah. Buat masa ne bertahan lu dengan enpon lama aku. Haha. Sebab teda duit, lagipun mok bayar yuran sem 2 nnt. Adeeh.. 

This was what my enpon looks a year before.
Gambar Sony Hazel aku punya skrg takut aku mok uplod, t kamu terkena sakit jantung. Hoho. XD

InsyaAllah kalo ada rezeki aku mau enpon Xperia~ or maybe Iphone?? Hehe.. InsyaAllah. Kalau ada urang sponsor best juga? XD Akey. bubye for now. 

Welcome Into Bookish World

  • QOTD : What book make you cringe to do something after reading it?
.
.
.
Last week I've been indulge myself in gaming assuming an assassin role mentioned in #projekathena. The mutual connection between the role both in the book also in ML make me cringe to know what its like to be an assassin. Eventually I fall in love with her. So my next move is climbing up the local rank for that particular heroes 😂. I blame @syeraho for this. .
.
.
Back to this book, its been a tearful journey, it was a long reading but a worthy one. I bet one can finish it in one sit as the words uses is simple and understandable.
.
.
.
Not to mentioned it was my first book from HF. Honestly its hard to rate this kind of book, where islamic lifestyle and fiction were blend together. For my version of rating, I tend to give high rate to the book which has intimate, personal connection to the reader (me), so for that reason I'll give 4⭐. Even after catching a headache resulting from tears streaming last night 😣. .
.
.
This book recommend for a light reading, bedtimes stories also to those who keen to seek assuring words of His Promises. No particular reader, I think its just suit for everyone. Also a nice book to read it Ramadan!
.
.
.
The book synopsis gonna be in the comment below :
  • Alhamdulillah done reading a malay science fiction about Projek Athena : Manusia Ciptaan (trans : Athena's Projeck : Human Building). Thank you to @imanpublication for providing me a physical copy of this book in exchange with honest review.
.
.
.
And it was a fun reading towards the end. And syabas @syeraho for your first novel! .
.
.
This book recommend to those who love actions because Syeraho write a beautiful chereofighting, well mostly in words - and that something to praise with!
.
.
.
I'm currently constructing in depth review for this book and will update it soon on Goodreads - read on GR cause  i'm hiding all the spoilers and leave you with all the good parts, lols 😜.
.
.
.
Rating : 3/5 🌠. Sorry there are pro and cons so I'll settle with this first 😉 and also dont judge by my rating cause im just a very stinky person 😅. .
.
.
Setiap buku harus punya awal niatnya yg tersendiri (Eyqa, 2019).
  • QOTD : What book do you bought only because of its cover?
.
.
.
First time encounter buku published by @katapilarbooks ialah masa baca Syif Tengah Malam. Rupanya this is penerbit yg penulis dia dikalangan doktor, misi also yang bertugas di hospital.
.
.
.
One of many reason I like about them is their cover yg lain dari yang lain. Mcm this one.
.
.
.
Jadi izinkan saya post pasal book cover mendahului book review dulu ya. 😂
.
.
.
Okay sekian. Saja nak bagitau cover dia cantik. 😉
  • Big thanks to @prologmed cos hosting a GA for this book last year 💖.
.
.
.
Akhirnya dapat juga habiskan buku ni. Dalam buku ni ada enam cerpen yang bertemakan time travel. Buat yg mendambakan peluang kedua dalam waktu yang terbatas, pembaca diajak untuk menilai semula sekiranya kita bisa merentas masa untuk mengubah sejarah, adakah kita akan lebih bahagia dari sekarang? Or worse? Or dlm erti kata lain kena baca dlu buku ni baru tahu 😂.
.
.
.
Dalam enam cerpen aku paling terkesan dengan yang ada love story with bit of plot twist. Yang ada karakter yang kuat dan background cerita yang baik. Sometimes rasa geram but another time rasa bahagia tgk kebahagiaan character biarpun fiksi semata.Tak nak bagi spoiler jadi ckp secara am sejalah yer.
.
.
.
Overall it was a good book. Kalau fans tentang Hermione with Time Turner, Harry Potter and The Cursed Child boleh lah try baca buku ni, setiap kisah ada teladan masing-masing. Yang tak akan dapat dinilai melainkan dengan cara membacanya sendiri. Hahh suspen takk? .
.
.
⭐⭐⭐⭐/5 cause I want more. The book alone tak cukup 😂.
  • Saya tidak selalu reviu buku-buku agama kerana semuanya sangat membantu dalam meningkatkan pemahaman kepada AQ dan AS.
.
.
.
Buku ni lebih ringkas dan praktikal dalam memahami apa sebenarnya rezeki. Penulis membuat pilihan cerita yang tepat dalam merungkai makna yang tersirat, bahawa rezeki tidak hanya dtg dalam bentuk wang ringgit. Satu bacaan yg berharga dalam meningkatkan amal bersedekah dan menolong insan yg memerlukan. Bahkan juga dalam menolong diri sendiri yang kesempitan.
.
.
.
Ramai manusia ingin kan kebahagiaan, tapi tak semua akan merasainya dan ramai manusia takut untuk diuji tapi semua akan menghadapinya. Read Al Imran : 142
.
.
.
Ini adalah antara buku yg membantu sy memahami indahnya rezeki. Bahawa di dunia ini, rezeki kita pada akhirnya akan ada dalam tiga bentuk sahaja yakni :
⭐ Makanan yg kita makan
⭐ Pakaian yang kita pakai utk tutup aurat
⭐ Ilmu yg telah kita pelajari dan amalkan
.
.
.
Sempena bulan Ramadhan yg bakal menjelang dengan ini thehundredpages akan lebih membaca buku-buku islamik terbitan tanah air. 😉😁
.
.
.
Semoga melayuku lurus. Amiin.
P/s : oh ya selepas baca al Imran 142, baca balik ayat 139 😉
  • Done with grishaverse #3
.
.
Cant wait for King of Scars : Nikolai is just every girl dream of king 😍