SMS dari Sabah ke Mesir mahal woi!!

Salam,
Maaf seandainya entri ne boring. Seh. Kita kena ada advance tau. Ayat pertama mesti menarik minat pembaca! Aku nak cerita perihal kelmarin petang. Ya aku beraya kat umah saudara aku. Kazen aku sepupu satu kali. Bapa dia adik beradik sama bapa aku. Dalam keluarga belah bapa, kami ada tiga orang yang sama umur, kazen lelaki aku dan kazen perempuan aku. Jadi kami bertiga ne kira rapatlah.
Erm, gambar takda kena mengena dgn entri tau.
Ceh, kelmarin baru aku rasa best raya. Sebab aku dapat makan nasi ayam goreng! Haha. Sebenarnya takda kena mengena makanan dengan hari raya. Semuanya pasal kebahagiaan, bersama dengan keluarga adalah rutin yang jarang aku hadapi. Yerlah aku kan anak tunggal, sengsorang kat umah bleh buat aku jadi gila. Korang tak nampak macam mana aku bercakap sorang2 dalam bilik. haha. Okey aku masih waras ye, masih punya akal yang cerdas. Kalo tak camna nak update entry? Haaah..
Kelmarin waktu petang, best lah aku beraya kat umah kazen ku ini. Siap makanan utama, kena hidang makanan pencuci mulut yaitu coklat gegar. Wah memang class lah, aku rasa macam beraya kat hotel. Tapi yang slack dia kazen lelaki aku hidang chocolate shake pakai blender. Kui3. Aku bantai jer, biarpun dia kata yang dia buat kali tuh lom kick lagi tapi aku tetap kasih habis. Sebab aku tau bukan senang nak buat tuh. Itu pun sedap tu woih! 
Sedap bah Kazen sia buat chocolate shake.
Aku bersyukur, sebab dalam masalah yang ada, masih ada insan yang berkongsi kehidupan ne, borak-borak sekejap lupa pasal pertelingkahan memang buat kita rasa tenteram tau. Aku bersyukur masih ada mak dan abah yang selalu menolong aku dalam apa jua keadaan. Tapi dalam keadaan tuh aku teringat pula kawan aku sengsorang yang tahun ne raya di perantauan, setahu aku macam dia seorang jak raya diperantauan, perantauan pun jarak dia antara sabah dan semenanjung je. Yang kawan-kawan aku kat mesir aku takde tanya, mahal wei sms dari Sabah ke Mesir, aku sekarang nak bajet, seh. Dah nasib kawan aku tuh lah tak dapat pulang raya, nak buat cemana? Tulah kau lambat lagi beli tiket. Haha. 
Kalau ikutkan hati mau jak aku buat dia nangis sebab tak dapat pulang raya, tapi bila teringatkan ne first tyme dia kat sana tanpa kluarga, tak sampai plak hati aku. Hak3. Aku kejam, zalim juga. Tapi taman tuh masih tersemat dalam hati tau. Malam takbir tuh dia tepon aku, terpekik terlolong, mau tercabut speaker enpon aku, alah kesian, stress lah tuh. Sabar ye kawan, akhir tahun kita jumpa. Raya haji kau amik aku di rumah kita beraya di rumah mentua kau. Hahaha.
Aku bertuah sebab dapat U pun dekat umah je, takda kuliah bila-bila masa bleh pulang. Kelmarin petang aku tgk mimik muka kazen lelaki aku monok jek, biarpun dia sambut kami dengan senyuman yang tak putus-putus, air muka dia nampak sungguh macam mana dia rindu akan suasana begini, keberatan hati untuk berpisah dengan keluarga. Aku dulu masa sekolah menengah duduk asrama yang sebelah rumah jak pun dulu kalau mau pulang asrama nangis-nangis inikan pula orang Sabah nak balik Perak? Tapi dia kat sana best, ramai kenalan, berjalan tak henti. Aku macam mana nak jalan? Macam suma tempat di Sabah ne aku udah pergi kecuali bahagian Sandakan. Yeah! Destinasi Seterusnya!
Sedar tak sedar aku tak lama lagi jadi Mahasiswi, blehlah ada boyfrend, upss. Hehe. Niat tak baik pula. Okey tata titi tutu.

Welcome Into Bookish World

  • QOTD : What book make you cringe to do something after reading it?
.
.
.
Last week I've been indulge myself in gaming assuming an assassin role mentioned in #projekathena. The mutual connection between the role both in the book also in ML make me cringe to know what its like to be an assassin. Eventually I fall in love with her. So my next move is climbing up the local rank for that particular heroes 😂. I blame @syeraho for this. .
.
.
Back to this book, its been a tearful journey, it was a long reading but a worthy one. I bet one can finish it in one sit as the words uses is simple and understandable.
.
.
.
Not to mentioned it was my first book from HF. Honestly its hard to rate this kind of book, where islamic lifestyle and fiction were blend together. For my version of rating, I tend to give high rate to the book which has intimate, personal connection to the reader (me), so for that reason I'll give 4⭐. Even after catching a headache resulting from tears streaming last night 😣. .
.
.
This book recommend for a light reading, bedtimes stories also to those who keen to seek assuring words of His Promises. No particular reader, I think its just suit for everyone. Also a nice book to read it Ramadan!
.
.
.
The book synopsis gonna be in the comment below :
  • Alhamdulillah done reading a malay science fiction about Projek Athena : Manusia Ciptaan (trans : Athena's Projeck : Human Building). Thank you to @imanpublication for providing me a physical copy of this book in exchange with honest review.
.
.
.
And it was a fun reading towards the end. And syabas @syeraho for your first novel! .
.
.
This book recommend to those who love actions because Syeraho write a beautiful chereofighting, well mostly in words - and that something to praise with!
.
.
.
I'm currently constructing in depth review for this book and will update it soon on Goodreads - read on GR cause  i'm hiding all the spoilers and leave you with all the good parts, lols 😜.
.
.
.
Rating : 3/5 🌠. Sorry there are pro and cons so I'll settle with this first 😉 and also dont judge by my rating cause im just a very stinky person 😅. .
.
.
Setiap buku harus punya awal niatnya yg tersendiri (Eyqa, 2019).
  • QOTD : What book do you bought only because of its cover?
.
.
.
First time encounter buku published by @katapilarbooks ialah masa baca Syif Tengah Malam. Rupanya this is penerbit yg penulis dia dikalangan doktor, misi also yang bertugas di hospital.
.
.
.
One of many reason I like about them is their cover yg lain dari yang lain. Mcm this one.
.
.
.
Jadi izinkan saya post pasal book cover mendahului book review dulu ya. 😂
.
.
.
Okay sekian. Saja nak bagitau cover dia cantik. 😉
  • Big thanks to @prologmed cos hosting a GA for this book last year 💖.
.
.
.
Akhirnya dapat juga habiskan buku ni. Dalam buku ni ada enam cerpen yang bertemakan time travel. Buat yg mendambakan peluang kedua dalam waktu yang terbatas, pembaca diajak untuk menilai semula sekiranya kita bisa merentas masa untuk mengubah sejarah, adakah kita akan lebih bahagia dari sekarang? Or worse? Or dlm erti kata lain kena baca dlu buku ni baru tahu 😂.
.
.
.
Dalam enam cerpen aku paling terkesan dengan yang ada love story with bit of plot twist. Yang ada karakter yang kuat dan background cerita yang baik. Sometimes rasa geram but another time rasa bahagia tgk kebahagiaan character biarpun fiksi semata.Tak nak bagi spoiler jadi ckp secara am sejalah yer.
.
.
.
Overall it was a good book. Kalau fans tentang Hermione with Time Turner, Harry Potter and The Cursed Child boleh lah try baca buku ni, setiap kisah ada teladan masing-masing. Yang tak akan dapat dinilai melainkan dengan cara membacanya sendiri. Hahh suspen takk? .
.
.
⭐⭐⭐⭐/5 cause I want more. The book alone tak cukup 😂.
  • Saya tidak selalu reviu buku-buku agama kerana semuanya sangat membantu dalam meningkatkan pemahaman kepada AQ dan AS.
.
.
.
Buku ni lebih ringkas dan praktikal dalam memahami apa sebenarnya rezeki. Penulis membuat pilihan cerita yang tepat dalam merungkai makna yang tersirat, bahawa rezeki tidak hanya dtg dalam bentuk wang ringgit. Satu bacaan yg berharga dalam meningkatkan amal bersedekah dan menolong insan yg memerlukan. Bahkan juga dalam menolong diri sendiri yang kesempitan.
.
.
.
Ramai manusia ingin kan kebahagiaan, tapi tak semua akan merasainya dan ramai manusia takut untuk diuji tapi semua akan menghadapinya. Read Al Imran : 142
.
.
.
Ini adalah antara buku yg membantu sy memahami indahnya rezeki. Bahawa di dunia ini, rezeki kita pada akhirnya akan ada dalam tiga bentuk sahaja yakni :
⭐ Makanan yg kita makan
⭐ Pakaian yang kita pakai utk tutup aurat
⭐ Ilmu yg telah kita pelajari dan amalkan
.
.
.
Sempena bulan Ramadhan yg bakal menjelang dengan ini thehundredpages akan lebih membaca buku-buku islamik terbitan tanah air. 😉😁
.
.
.
Semoga melayuku lurus. Amiin.
P/s : oh ya selepas baca al Imran 142, baca balik ayat 139 😉
  • Done with grishaverse #3
.
.
Cant wait for King of Scars : Nikolai is just every girl dream of king 😍