Inferens Awal

Salam,
Tetiba je rasa nak post update pasal raya. Mood mood nak masuk U memang pelik kan. Kita akan ada syndrom yang xleh dikawal, contohnya menaip entri lebih dari satu kali dalam sehari? Ok aku mengaku syndrom tuh aku yang cipta. Huhuhu.
Aku tak pasti apa feel raya aku tahun ne, sampai makna raya tuh aku sendiri susah nak tafsirkan sebagai apa. Dua hari lepas, aku tgk Forum Remaja kat tv satu, ustaz yang jadi ahli panel tuh kata, orang yang berhak beraya ne, yang berhak berasa gembira di pagi raya ne orang yang taat segala perintahNya masa Ramadhan.
Kelainan yang aku rasa kat sini, aku lebih rindukan Ramadhan berbanding Syawal. Sebabnya, aku tak tahu macam mana nak jelaskan. Mungkin korang faham kot, sila buat inferens awal key sebab sat lagi aku cuba nak luahkan. Seh, macam entry emo pulak. 
Masa dulu-dulu masa arwah nenek aku masih ada raya best tau. Raya pertama, kedua dan ketiga siok sakan lah takleh lupa punya, 1 rombongan keluarga pergi beraya jauh-jauh. Sekarang nak harapkan rombongan macam rombongan takleh diharap. Eh? Betul ke ayat aku ne? Aku syoklah sebab belah kuarga mak aku non muslim, jadi balik beraya tuh satu destinasi je. 
Dulu, masa kecik-kecik, tak payah masuk dapur, main bunga api malam-malam kat luar, kalau dah abis bungga api kami bantai, masuk dalam on tv tgok movie hantu, segala pocong melayu, pocong cina suma kuar. Eish, meremang pulak bulu tulis entri ne malam-malam nasib on lampu (uish, ketara penakut).
Bila dah besar ne terperuk je kat dalam dapur. Aku ingatkan kat dapur tugas aku memotong jer, rupanya ada usrah lain. Aish, benda tuh memang best kalau kita ne sekepala, tapi kalau dah melebih tuh, bukan telinga je bingit, hati pun sakit. Ya Allah, ampunkan dosa kami yang lalai.
Seminggu yang lepas, nenek tiri aku meninggal. Nenek tiri aku baru berkahwin ngan datuk kandung aku lima tahun yang lepas. Bertambah-tambah sunyilah raya kami tahun ne. Macam kawan aku cakap, dia ingatkan pasal sedara mara sendiri begaduh tuh wujud dalam tv jer, rupa-rupanya realiti pun ada. Itu yang pahit tuh.
Aku terfikir macam mana keadaan ibu ayah aku bila tiba masa mereka nanti. Aku ne anak tunggal. Sepa nak tolong kalau bukan saudara aku. Tapi, duri dalam daging, sakit dia bukan sekali trus hilang, menyengat, berdenyut-denyut.
Okeylah, aku pun nak tido dah bukan sebab habis idea. Merehatkan idea. ๐Ÿ™‚

Welcome Into Bookish World

  • I need to admit that I found Donatella perspective was way too adventerous compared to Scarlett. ๐Ÿ˜‡ #legendary #stephaniegarber .
.
.
I keep forgetting about whom is whom from Caraval and I feel a little bit lost learning where Dante comes from ๐Ÿ˜‚ Hence I put Caraval on my next list just to recap what actually happen. .
.
.
As the lovey dovey thing I prefer Tella dilemma in choosing love rather than Scar. .
.
.
Q: #teamTella or #teamScar?
  • Akhirnya aku membaca buku ini dipandu emosi diluar kewarasan. 
Rare species yang amat, one of its kind. Never in my life I stumble into this kind of reading. .
.
.
Tak tahu nak nangis atau nak ketawa. ๐Ÿ˜‚
  • All time fave local book. Bits of Heaven by Aishah Madidiy. This is one of a few english novel that I owned, written by a local Malaysian. Hooked me on the very first chapter and the very reason why I decide to write my blog wholly in english. .
.
.
"Akeed's dauntless journey explored every aspect of journalism, philosophy and religion. The book is an interesting read for those who yearn for something with different twist"
.
.
.
I remember that I dont get bored easily on every chapter as it was a very light reading. Some says that Aishah Madidiy could be the next Hlovate (some says laa). ๐Ÿ’–
. .
.
Q: Have your read any Aishah Madidiy books yet? What do you think of it? Im kinda sad will I get the copy again as JS already close down. 
For #bookendsmy #merdeka2k18bookchallenge
  • My most anticipated books will/already published on 2018 ๐ŸŽ‰๐Ÿ˜Ž
.
.
.
โœ”A Court of Frost & Starlight by SJM - following my dearest Rhysand whereabout ๐Ÿ˜‚
โœ”Legendary by Stephanie Garber - hopefully I could get a glimpse of that mind reading dress on Tella and the mastermind behind the circus (ok I need to read the book back cause my memory begin to fade out) โŒWildcard by Marie Lu - of course as a gamer in between I must have this book into possesion
โŒ A Thousand Perfect Notes by C.G Drews - the debut of the hilarious talented book blogger Paper Fury had comes into pieces? Who did not want to be tame by this dark magic right? .
.
.
I have planned that if I get all these books this year then I can start my book banned scheme successfully, till then I just need to pile up my TBR books a bit high more. .
.
.
What is your most anticipated books this year? .
.
.
Notes : โœ” (got it) | โŒ(pending)
  • "Sini kak.." lambainya memanggilku. Aku hanya mampu terdiam kaku. Suasana sangat sunyi ketika itu sehinggakan aku boleh dengar degupan jantungku sendiri. - Syif Tengah Malam
.
.
.
Ajaib sangat aku post benda ni di tgah malam. Tadi bukan main mengigil meskipun dibaca kala pagi. Sorry sgt dgn gambar gaya-gaya kiut tak menunjukkan keseraman langsung. .
.
.
Sumpah seram sbb intimate sangat cerpen-cerpen dalam ni dengan aku, bukan sebab aku kerja kat hospital tapi sebab kawan aku yang kerja di hospital pernah cerita benda yang sama pernah terjadi. Jadi kaitan dia tu mmg sgt berkaitlah. Sebijik sama! .
.
.
Rekomen terhadap pencinta paranormal/benda asing/entiti sebab ada sesuatu tentang penulisan amatur ini yang perlu dijadikan pedoman. .
.
.
4/5๐ŸŒŸ
Soalan : Kisah seram bikin ketagih kan? Serupa samyang ๐Ÿ˜‚
  • I've been tagged by @eiyafarihah to do the #bareyourbookshelf tag. So lets go โœŒ๐Ÿ˜Ž .
.
๐Ÿ“š A BOOK YOU OWN BUT HAVEN'T READ โžก There is so much but let me feauturing Aku Arkitek Jalanan by Teme Abdullah
.
.
๐Ÿ“šA BOOK YOU BOUGHT FOR THE COVER โžกNAMAMU and its white. ๐Ÿ˜
.
.
๐Ÿ“šA BOOK PUBLISHED THIS YEAR โžกWarcross by Marie Lu
.
.
๐Ÿ“šA BOOK FROM AN AUTHOR YOU'VE NEVER READ BEFORE
โžก Truthwitch by Susan Dennard
.
.
๐Ÿ“šA BOOK FROM AN AUTHOR YOU LOVE
โžก A Court of Frost & Starlight by SJM
.
.
๐Ÿ“šA BOOK AT THE BOTTOM OF YOUR TBR PILE
โžก Sindrom by Tey Marzuki
.
.
๐Ÿ“šA BOOK SET SOMEWHERE YOU'VE WANTED TO VISIT
โžก Tokyo as describe in Warcross by Marie Lu ๐Ÿ˜ the neon light etc
.
.
Thanks for tagging me and feel free to do this #bareyourbookshelf tag!
.
.
.
Also for #junebookchallenge2k18 by #bookendsmy [11] Your Favourite Film Adaptation.