Inferens Awal

Salam,
Tetiba je rasa nak post update pasal raya. Mood mood nak masuk U memang pelik kan. Kita akan ada syndrom yang xleh dikawal, contohnya menaip entri lebih dari satu kali dalam sehari? Ok aku mengaku syndrom tuh aku yang cipta. Huhuhu.
Aku tak pasti apa feel raya aku tahun ne, sampai makna raya tuh aku sendiri susah nak tafsirkan sebagai apa. Dua hari lepas, aku tgk Forum Remaja kat tv satu, ustaz yang jadi ahli panel tuh kata, orang yang berhak beraya ne, yang berhak berasa gembira di pagi raya ne orang yang taat segala perintahNya masa Ramadhan.
Kelainan yang aku rasa kat sini, aku lebih rindukan Ramadhan berbanding Syawal. Sebabnya, aku tak tahu macam mana nak jelaskan. Mungkin korang faham kot, sila buat inferens awal key sebab sat lagi aku cuba nak luahkan. Seh, macam entry emo pulak. 
Masa dulu-dulu masa arwah nenek aku masih ada raya best tau. Raya pertama, kedua dan ketiga siok sakan lah takleh lupa punya, 1 rombongan keluarga pergi beraya jauh-jauh. Sekarang nak harapkan rombongan macam rombongan takleh diharap. Eh? Betul ke ayat aku ne? Aku syoklah sebab belah kuarga mak aku non muslim, jadi balik beraya tuh satu destinasi je. 
Dulu, masa kecik-kecik, tak payah masuk dapur, main bunga api malam-malam kat luar, kalau dah abis bungga api kami bantai, masuk dalam on tv tgok movie hantu, segala pocong melayu, pocong cina suma kuar. Eish, meremang pulak bulu tulis entri ne malam-malam nasib on lampu (uish, ketara penakut).
Bila dah besar ne terperuk je kat dalam dapur. Aku ingatkan kat dapur tugas aku memotong jer, rupanya ada usrah lain. Aish, benda tuh memang best kalau kita ne sekepala, tapi kalau dah melebih tuh, bukan telinga je bingit, hati pun sakit. Ya Allah, ampunkan dosa kami yang lalai.
Seminggu yang lepas, nenek tiri aku meninggal. Nenek tiri aku baru berkahwin ngan datuk kandung aku lima tahun yang lepas. Bertambah-tambah sunyilah raya kami tahun ne. Macam kawan aku cakap, dia ingatkan pasal sedara mara sendiri begaduh tuh wujud dalam tv jer, rupa-rupanya realiti pun ada. Itu yang pahit tuh.
Aku terfikir macam mana keadaan ibu ayah aku bila tiba masa mereka nanti. Aku ne anak tunggal. Sepa nak tolong kalau bukan saudara aku. Tapi, duri dalam daging, sakit dia bukan sekali trus hilang, menyengat, berdenyut-denyut.
Okeylah, aku pun nak tido dah bukan sebab habis idea. Merehatkan idea. πŸ™‚

Welcome Into Bookish World

  • QOTD : What book make you cringe to do something after reading it?
.
.
.
Last week I've been indulge myself in gaming assuming an assassin role mentioned in #projekathena. The mutual connection between the role both in the book also in ML make me cringe to know what its like to be an assassin. Eventually I fall in love with her. So my next move is climbing up the local rank for that particular heroes πŸ˜‚. I blame @syeraho for this. .
.
.
Back to this book, its been a tearful journey, it was a long reading but a worthy one. I bet one can finish it in one sit as the words uses is simple and understandable.
.
.
.
Not to mentioned it was my first book from HF. Honestly its hard to rate this kind of book, where islamic lifestyle and fiction were blend together. For my version of rating, I tend to give high rate to the book which has intimate, personal connection to the reader (me), so for that reason I'll give 4⭐. Even after catching a headache resulting from tears streaming last night 😣. .
.
.
This book recommend for a light reading, bedtimes stories also to those who keen to seek assuring words of His Promises. No particular reader, I think its just suit for everyone. Also a nice book to read it Ramadan!
.
.
.
The book synopsis gonna be in the comment below :
  • Alhamdulillah done reading a malay science fiction about Projek Athena : Manusia Ciptaan (trans : Athena's Projeck : Human Building). Thank you to @imanpublication for providing me a physical copy of this book in exchange with honest review.
.
.
.
And it was a fun reading towards the end. And syabas @syeraho for your first novel! .
.
.
This book recommend to those who love actions because Syeraho write a beautiful chereofighting, well mostly in words - and that something to praise with!
.
.
.
I'm currently constructing in depth review for this book and will update it soon on Goodreads - read on GR cause  i'm hiding all the spoilers and leave you with all the good parts, lols 😜.
.
.
.
Rating : 3/5 🌠. Sorry there are pro and cons so I'll settle with this first πŸ˜‰ and also dont judge by my rating cause im just a very stinky person πŸ˜…. .
.
.
Setiap buku harus punya awal niatnya yg tersendiri (Eyqa, 2019).
  • QOTD : What book do you bought only because of its cover?
.
.
.
First time encounter buku published by @katapilarbooks ialah masa baca Syif Tengah Malam. Rupanya this is penerbit yg penulis dia dikalangan doktor, misi also yang bertugas di hospital.
.
.
.
One of many reason I like about them is their cover yg lain dari yang lain. Mcm this one.
.
.
.
Jadi izinkan saya post pasal book cover mendahului book review dulu ya. πŸ˜‚
.
.
.
Okay sekian. Saja nak bagitau cover dia cantik. πŸ˜‰
  • Big thanks to @prologmed cos hosting a GA for this book last year πŸ’–.
.
.
.
Akhirnya dapat juga habiskan buku ni. Dalam buku ni ada enam cerpen yang bertemakan time travel. Buat yg mendambakan peluang kedua dalam waktu yang terbatas, pembaca diajak untuk menilai semula sekiranya kita bisa merentas masa untuk mengubah sejarah, adakah kita akan lebih bahagia dari sekarang? Or worse? Or dlm erti kata lain kena baca dlu buku ni baru tahu πŸ˜‚.
.
.
.
Dalam enam cerpen aku paling terkesan dengan yang ada love story with bit of plot twist. Yang ada karakter yang kuat dan background cerita yang baik. Sometimes rasa geram but another time rasa bahagia tgk kebahagiaan character biarpun fiksi semata.Tak nak bagi spoiler jadi ckp secara am sejalah yer.
.
.
.
Overall it was a good book. Kalau fans tentang Hermione with Time Turner, Harry Potter and The Cursed Child boleh lah try baca buku ni, setiap kisah ada teladan masing-masing. Yang tak akan dapat dinilai melainkan dengan cara membacanya sendiri. Hahh suspen takk? .
.
.
⭐⭐⭐⭐/5 cause I want more. The book alone tak cukup πŸ˜‚.
  • Saya tidak selalu reviu buku-buku agama kerana semuanya sangat membantu dalam meningkatkan pemahaman kepada AQ dan AS.
.
.
.
Buku ni lebih ringkas dan praktikal dalam memahami apa sebenarnya rezeki. Penulis membuat pilihan cerita yang tepat dalam merungkai makna yang tersirat, bahawa rezeki tidak hanya dtg dalam bentuk wang ringgit. Satu bacaan yg berharga dalam meningkatkan amal bersedekah dan menolong insan yg memerlukan. Bahkan juga dalam menolong diri sendiri yang kesempitan.
.
.
.
Ramai manusia ingin kan kebahagiaan, tapi tak semua akan merasainya dan ramai manusia takut untuk diuji tapi semua akan menghadapinya. Read Al Imran : 142
.
.
.
Ini adalah antara buku yg membantu sy memahami indahnya rezeki. Bahawa di dunia ini, rezeki kita pada akhirnya akan ada dalam tiga bentuk sahaja yakni :
⭐ Makanan yg kita makan
⭐ Pakaian yang kita pakai utk tutup aurat
⭐ Ilmu yg telah kita pelajari dan amalkan
.
.
.
Sempena bulan Ramadhan yg bakal menjelang dengan ini thehundredpages akan lebih membaca buku-buku islamik terbitan tanah air. πŸ˜‰πŸ˜
.
.
.
Semoga melayuku lurus. Amiin.
P/s : oh ya selepas baca al Imran 142, baca balik ayat 139 πŸ˜‰
  • Done with grishaverse #3
.
.
Cant wait for King of Scars : Nikolai is just every girl dream of king 😍