Tips : Email Forwarding via amrisolarsfreak

Salam,
Haish, intro kali ne guna video. Bleh kan? bleh kan? hehe.

Credits to Amri untuk generate rasa curiosity Cahya utk cuba dalam Yahoo Mail Pulak. hehe.  
Benda ne akan terjadi jikalau
Situasi Pertama : Korang ada emel baru dan emel lama, emel baru korang dah guna untuk macam-macam akaun. Tapi korang ingin mengekalkan emel lama cuma korang takda masa nak buka emel lama, kot kot la ex gilpren ex boyfren antar emel kat emel lama minta sambung relationship semula, tapi korang tak baca-baca emel tersebut ndak kah sandi.. Melepas peluang sehidup semati…
Situasi Kedua : Macam yang diterangkan oleh Amri, kalau dalam business, korang berani ke bagi emel masa budak2, majal2 yang eka_sailormoon4ever@yahoo.com atau eqah_comel@yahoo.com kepada rakan bisnes korang? Ndak ke pelik je bisnes partner/client kita melihatnya. Sudahlah nama panjang seolah-olah superhero childhood lah pulak. Jangan bikin malu eh. 
Tapi ada beberapa kelainan kalau guna Yahoo Mail. Beside forwarding message dari emel lama ke emel baru. Yahoo sekarang ada service yang membolehkan kita mencipta emel baru yang kita bleh guna as well as main/primary email kita. Akan Cahya terangkan sebentar jak lagi. Dah tgk video ke blom? Kalo blom mesti tgk dulu. XP.
Kalau korang nak forwarding emel bleh refer video yang Amri bagi, tapi of course dia ikut jenis emel lah. Ne walk through Cahya bagi kalo guna Yahoo Email Beta.
Options>Mail Options>POP and Forwarding>Forward Your Yahoo Mail   [ke emel yang korang nak]
Tetapi susun galur dia begini tau, untuk memudahkan sila perhatikan gambar rajah dibawah. Cehh.. ๐Ÿ˜›
Kalo korang reply melalui emel yang diforward ke emel baru korang,
 yang akan sampai ke emel gilpren anda adalah alamat emel korang yang baru.
Okay bagi Extra Yahoo Mail yang Cahya nyatakan tadi, lagi senang, sebab kalo korang dah ada emel, memang satu-satunya emel yang korang ada, itulah emel untuk login FB, Blogger, Twitter segalanya. Memang korang sayang bangatlah dengan emel tu. The only problem is nama emel korang kebudak-budakan sangat lah hai, e.g : eka_sailormoon4ever@yahoo.com.
No worries, sebab korang bleh buat extra emel yang lebih kedengaran professional (melalui gelaran yang korang pilih lah) tanpa perlu buat emel baru. Hah, yang ne susun galur dia begini : 
Cara2 nak buat extra email tersebut melalui Yahoo Mail!
Options>More Options>Accounts>Create Extra Email Address> then follow instruction seterusnya. 

Print Screen nya :
Bleh toggle nak antar guna emel mana satu. Refresh inbox kalo korang tak nampak dropdown menu From:
Sekian dari Cahya. selamat mencuba. ๐Ÿ™‚
Kasi tau jak saya kalo musykil ya. 

Welcome Into Bookish World

  • I need to admit that I found Donatella perspective was way too adventerous compared to Scarlett. ๐Ÿ˜‡ #legendary #stephaniegarber .
.
.
I keep forgetting about whom is whom from Caraval and I feel a little bit lost learning where Dante comes from ๐Ÿ˜‚ Hence I put Caraval on my next list just to recap what actually happen. .
.
.
As the lovey dovey thing I prefer Tella dilemma in choosing love rather than Scar. .
.
.
Q: #teamTella or #teamScar?
  • Akhirnya aku membaca buku ini dipandu emosi diluar kewarasan. 
Rare species yang amat, one of its kind. Never in my life I stumble into this kind of reading. .
.
.
Tak tahu nak nangis atau nak ketawa. ๐Ÿ˜‚
  • All time fave local book. Bits of Heaven by Aishah Madidiy. This is one of a few english novel that I owned, written by a local Malaysian. Hooked me on the very first chapter and the very reason why I decide to write my blog wholly in english. .
.
.
"Akeed's dauntless journey explored every aspect of journalism, philosophy and religion. The book is an interesting read for those who yearn for something with different twist"
.
.
.
I remember that I dont get bored easily on every chapter as it was a very light reading. Some says that Aishah Madidiy could be the next Hlovate (some says laa). ๐Ÿ’–
. .
.
Q: Have your read any Aishah Madidiy books yet? What do you think of it? Im kinda sad will I get the copy again as JS already close down. 
For #bookendsmy #merdeka2k18bookchallenge
  • My most anticipated books will/already published on 2018 ๐ŸŽ‰๐Ÿ˜Ž
.
.
.
โœ”A Court of Frost & Starlight by SJM - following my dearest Rhysand whereabout ๐Ÿ˜‚
โœ”Legendary by Stephanie Garber - hopefully I could get a glimpse of that mind reading dress on Tella and the mastermind behind the circus (ok I need to read the book back cause my memory begin to fade out) โŒWildcard by Marie Lu - of course as a gamer in between I must have this book into possesion
โŒ A Thousand Perfect Notes by C.G Drews - the debut of the hilarious talented book blogger Paper Fury had comes into pieces? Who did not want to be tame by this dark magic right? .
.
.
I have planned that if I get all these books this year then I can start my book banned scheme successfully, till then I just need to pile up my TBR books a bit high more. .
.
.
What is your most anticipated books this year? .
.
.
Notes : โœ” (got it) | โŒ(pending)
  • "Sini kak.." lambainya memanggilku. Aku hanya mampu terdiam kaku. Suasana sangat sunyi ketika itu sehinggakan aku boleh dengar degupan jantungku sendiri. - Syif Tengah Malam
.
.
.
Ajaib sangat aku post benda ni di tgah malam. Tadi bukan main mengigil meskipun dibaca kala pagi. Sorry sgt dgn gambar gaya-gaya kiut tak menunjukkan keseraman langsung. .
.
.
Sumpah seram sbb intimate sangat cerpen-cerpen dalam ni dengan aku, bukan sebab aku kerja kat hospital tapi sebab kawan aku yang kerja di hospital pernah cerita benda yang sama pernah terjadi. Jadi kaitan dia tu mmg sgt berkaitlah. Sebijik sama! .
.
.
Rekomen terhadap pencinta paranormal/benda asing/entiti sebab ada sesuatu tentang penulisan amatur ini yang perlu dijadikan pedoman. .
.
.
4/5๐ŸŒŸ
Soalan : Kisah seram bikin ketagih kan? Serupa samyang ๐Ÿ˜‚
  • I've been tagged by @eiyafarihah to do the #bareyourbookshelf tag. So lets go โœŒ๐Ÿ˜Ž .
.
๐Ÿ“š A BOOK YOU OWN BUT HAVEN'T READ โžก There is so much but let me feauturing Aku Arkitek Jalanan by Teme Abdullah
.
.
๐Ÿ“šA BOOK YOU BOUGHT FOR THE COVER โžกNAMAMU and its white. ๐Ÿ˜
.
.
๐Ÿ“šA BOOK PUBLISHED THIS YEAR โžกWarcross by Marie Lu
.
.
๐Ÿ“šA BOOK FROM AN AUTHOR YOU'VE NEVER READ BEFORE
โžก Truthwitch by Susan Dennard
.
.
๐Ÿ“šA BOOK FROM AN AUTHOR YOU LOVE
โžก A Court of Frost & Starlight by SJM
.
.
๐Ÿ“šA BOOK AT THE BOTTOM OF YOUR TBR PILE
โžก Sindrom by Tey Marzuki
.
.
๐Ÿ“šA BOOK SET SOMEWHERE YOU'VE WANTED TO VISIT
โžก Tokyo as describe in Warcross by Marie Lu ๐Ÿ˜ the neon light etc
.
.
Thanks for tagging me and feel free to do this #bareyourbookshelf tag!
.
.
.
Also for #junebookchallenge2k18 by #bookendsmy [11] Your Favourite Film Adaptation.