Tips : Email Forwarding via amrisolarsfreak

Salam,
Haish, intro kali ne guna video. Bleh kan? bleh kan? hehe.

Credits to Amri untuk generate rasa curiosity Cahya utk cuba dalam Yahoo Mail Pulak. hehe.  
Benda ne akan terjadi jikalau
Situasi Pertama : Korang ada emel baru dan emel lama, emel baru korang dah guna untuk macam-macam akaun. Tapi korang ingin mengekalkan emel lama cuma korang takda masa nak buka emel lama, kot kot la ex gilpren ex boyfren antar emel kat emel lama minta sambung relationship semula, tapi korang tak baca-baca emel tersebut ndak kah sandi.. Melepas peluang sehidup semati…
Situasi Kedua : Macam yang diterangkan oleh Amri, kalau dalam business, korang berani ke bagi emel masa budak2, majal2 yang eka_sailormoon4ever@yahoo.com atau eqah_comel@yahoo.com kepada rakan bisnes korang? Ndak ke pelik je bisnes partner/client kita melihatnya. Sudahlah nama panjang seolah-olah superhero childhood lah pulak. Jangan bikin malu eh. 
Tapi ada beberapa kelainan kalau guna Yahoo Mail. Beside forwarding message dari emel lama ke emel baru. Yahoo sekarang ada service yang membolehkan kita mencipta emel baru yang kita bleh guna as well as main/primary email kita. Akan Cahya terangkan sebentar jak lagi. Dah tgk video ke blom? Kalo blom mesti tgk dulu. XP.
Kalau korang nak forwarding emel bleh refer video yang Amri bagi, tapi of course dia ikut jenis emel lah. Ne walk through Cahya bagi kalo guna Yahoo Email Beta.
Options>Mail Options>POP and Forwarding>Forward Your Yahoo Mail   [ke emel yang korang nak]
Tetapi susun galur dia begini tau, untuk memudahkan sila perhatikan gambar rajah dibawah. Cehh.. πŸ˜›
Kalo korang reply melalui emel yang diforward ke emel baru korang,
 yang akan sampai ke emel gilpren anda adalah alamat emel korang yang baru.
Okay bagi Extra Yahoo Mail yang Cahya nyatakan tadi, lagi senang, sebab kalo korang dah ada emel, memang satu-satunya emel yang korang ada, itulah emel untuk login FB, Blogger, Twitter segalanya. Memang korang sayang bangatlah dengan emel tu. The only problem is nama emel korang kebudak-budakan sangat lah hai, e.g : eka_sailormoon4ever@yahoo.com.
No worries, sebab korang bleh buat extra emel yang lebih kedengaran professional (melalui gelaran yang korang pilih lah) tanpa perlu buat emel baru. Hah, yang ne susun galur dia begini : 
Cara2 nak buat extra email tersebut melalui Yahoo Mail!
Options>More Options>Accounts>Create Extra Email Address> then follow instruction seterusnya. 

Print Screen nya :
Bleh toggle nak antar guna emel mana satu. Refresh inbox kalo korang tak nampak dropdown menu From:
Sekian dari Cahya. selamat mencuba. πŸ™‚
Kasi tau jak saya kalo musykil ya. 

Welcome Into Bookish World

  • QOTD : What book make you cringe to do something after reading it?
.
.
.
Last week I've been indulge myself in gaming assuming an assassin role mentioned in #projekathena. The mutual connection between the role both in the book also in ML make me cringe to know what its like to be an assassin. Eventually I fall in love with her. So my next move is climbing up the local rank for that particular heroes πŸ˜‚. I blame @syeraho for this. .
.
.
Back to this book, its been a tearful journey, it was a long reading but a worthy one. I bet one can finish it in one sit as the words uses is simple and understandable.
.
.
.
Not to mentioned it was my first book from HF. Honestly its hard to rate this kind of book, where islamic lifestyle and fiction were blend together. For my version of rating, I tend to give high rate to the book which has intimate, personal connection to the reader (me), so for that reason I'll give 4⭐. Even after catching a headache resulting from tears streaming last night 😣. .
.
.
This book recommend for a light reading, bedtimes stories also to those who keen to seek assuring words of His Promises. No particular reader, I think its just suit for everyone. Also a nice book to read it Ramadan!
.
.
.
The book synopsis gonna be in the comment below :
  • Alhamdulillah done reading a malay science fiction about Projek Athena : Manusia Ciptaan (trans : Athena's Projeck : Human Building). Thank you to @imanpublication for providing me a physical copy of this book in exchange with honest review.
.
.
.
And it was a fun reading towards the end. And syabas @syeraho for your first novel! .
.
.
This book recommend to those who love actions because Syeraho write a beautiful chereofighting, well mostly in words - and that something to praise with!
.
.
.
I'm currently constructing in depth review for this book and will update it soon on Goodreads - read on GR cause  i'm hiding all the spoilers and leave you with all the good parts, lols 😜.
.
.
.
Rating : 3/5 🌠. Sorry there are pro and cons so I'll settle with this first πŸ˜‰ and also dont judge by my rating cause im just a very stinky person πŸ˜…. .
.
.
Setiap buku harus punya awal niatnya yg tersendiri (Eyqa, 2019).
  • QOTD : What book do you bought only because of its cover?
.
.
.
First time encounter buku published by @katapilarbooks ialah masa baca Syif Tengah Malam. Rupanya this is penerbit yg penulis dia dikalangan doktor, misi also yang bertugas di hospital.
.
.
.
One of many reason I like about them is their cover yg lain dari yang lain. Mcm this one.
.
.
.
Jadi izinkan saya post pasal book cover mendahului book review dulu ya. πŸ˜‚
.
.
.
Okay sekian. Saja nak bagitau cover dia cantik. πŸ˜‰
  • Big thanks to @prologmed cos hosting a GA for this book last year πŸ’–.
.
.
.
Akhirnya dapat juga habiskan buku ni. Dalam buku ni ada enam cerpen yang bertemakan time travel. Buat yg mendambakan peluang kedua dalam waktu yang terbatas, pembaca diajak untuk menilai semula sekiranya kita bisa merentas masa untuk mengubah sejarah, adakah kita akan lebih bahagia dari sekarang? Or worse? Or dlm erti kata lain kena baca dlu buku ni baru tahu πŸ˜‚.
.
.
.
Dalam enam cerpen aku paling terkesan dengan yang ada love story with bit of plot twist. Yang ada karakter yang kuat dan background cerita yang baik. Sometimes rasa geram but another time rasa bahagia tgk kebahagiaan character biarpun fiksi semata.Tak nak bagi spoiler jadi ckp secara am sejalah yer.
.
.
.
Overall it was a good book. Kalau fans tentang Hermione with Time Turner, Harry Potter and The Cursed Child boleh lah try baca buku ni, setiap kisah ada teladan masing-masing. Yang tak akan dapat dinilai melainkan dengan cara membacanya sendiri. Hahh suspen takk? .
.
.
⭐⭐⭐⭐/5 cause I want more. The book alone tak cukup πŸ˜‚.
  • Saya tidak selalu reviu buku-buku agama kerana semuanya sangat membantu dalam meningkatkan pemahaman kepada AQ dan AS.
.
.
.
Buku ni lebih ringkas dan praktikal dalam memahami apa sebenarnya rezeki. Penulis membuat pilihan cerita yang tepat dalam merungkai makna yang tersirat, bahawa rezeki tidak hanya dtg dalam bentuk wang ringgit. Satu bacaan yg berharga dalam meningkatkan amal bersedekah dan menolong insan yg memerlukan. Bahkan juga dalam menolong diri sendiri yang kesempitan.
.
.
.
Ramai manusia ingin kan kebahagiaan, tapi tak semua akan merasainya dan ramai manusia takut untuk diuji tapi semua akan menghadapinya. Read Al Imran : 142
.
.
.
Ini adalah antara buku yg membantu sy memahami indahnya rezeki. Bahawa di dunia ini, rezeki kita pada akhirnya akan ada dalam tiga bentuk sahaja yakni :
⭐ Makanan yg kita makan
⭐ Pakaian yang kita pakai utk tutup aurat
⭐ Ilmu yg telah kita pelajari dan amalkan
.
.
.
Sempena bulan Ramadhan yg bakal menjelang dengan ini thehundredpages akan lebih membaca buku-buku islamik terbitan tanah air. πŸ˜‰πŸ˜
.
.
.
Semoga melayuku lurus. Amiin.
P/s : oh ya selepas baca al Imran 142, baca balik ayat 139 πŸ˜‰
  • Done with grishaverse #3
.
.
Cant wait for King of Scars : Nikolai is just every girl dream of king 😍