Judging people : Benda bagus ke??

Salam,
Best nyer masa jadi budak2 dulu. Kalo kena marah sekali, nangis2, tapi lepas tuh buat balik. Kalau tyme2 orang2 sedih, budak2 tiada effect, masih lagi bole lari2 men tumbuk2 dengan budak2 lain.
Bila makin besar ne, makin banyak yang kita tahu, makin banyak pula prasangka buruk dalam hati kita tuh kan? Bukan macam budak2 kecik yang tidak tahu apa2, semua orang dia anggap baik jak (kalo kidnapper tuh tolak lain crita lah) contohnya macam ada sedara mara kita yang macam ada slack sikit ngan kluarga kita trus kita pandang lain. Sedih kan?
Ya Allah, seburuk2 kelakuan dia pada kita pun, buruk lagi perbuatan prasangka buruk kita pada dia. Mana tahu dia dah insaf, al maklumlah, hati orang kota tak bleh di baca. 
Ini yang buat Cahya rindu dngan zaman budak2, kita tak payah judge apa perbuatan org dgn kita. Kita sendiri mau tahu apa yang terbaik..
Suddenly,
I hate being Growning UP.. 
People Judgement (Situation 1) : 
Bayangkan. Anda seorang polis yang sedang menjalankan tugas di suatu daerah yang ditetapkan. Tiba-tiba anda mendapat panggilan dari pejabat utama untuk menjalankan tugas anda. Di daerah berkenaan berlaku dua kejadian dalam masa yang sama. Perompak A(melarikan diri ke barat) telah merompak sebuah rumah orang kaya yang bernilai RM20 0000.00 manakala kejadian yang kedua adalah Perompak B(yang melarikan diri ke timur) yang telah merompak duit 50 sen dari seorang budak lelaki. Memandangkan hala yang dituju oleh dua perompak berkenaan adalah berlainan, dan masa pun kian suntuk, anda hanya boleh memilih untuk mengejar salah seorang dari perompak tersebut. 

Pada pendapat anda siapa yang anda akan kejar?


Kalo Cahya, Cahya kejar yang curi banyak duitlah kan. Secara logiknya.


Tetapi hakikatnya……


Perompak B (yang lari ke arah timur) mencuri duit 50 sen dari seorang budak lelaki yang baru kematian ibu bapa, oleh kerana dia tidak ada saudara mara, dia tidak mempunyai tempat tinggal. Jadi dia terpaksa merempat di tepi jalan dan hanya berbumbungkan kotak2 yang dia ambil dari pelupusan sampah. Akhirnya dia menjumpai 50 sen yang mungkin boleh dia membeli makanan setelah 4 hari kelaparan dan kesejukan. 
Manakala Perompak A pula telah merompak duit yang banyak itu dari seorang kaya yang sombong dan bongkak, yang memakan hasil dari rasuah, pusat2 maksiat dan penyelewengan kuasa.
Tak siapa sedar akan kehidupan yang berlaku di dunia ini. Sometimes, ia lebih complicated dari yang kita fikirkan. Itulah bila berprasangka buruk, sedarlah, mungkin orang itu tidak minta disangka begitu. Hati masing2 hanya Tuhan yang tahu, janganlah kita cuba menjangkau kekuasaan Tuhan.
Azzawajallah, peliharalah kami dari berprasangka buruk. 
Sesungguhnya itu hanyalah perbuatan yang menzalimi diri sendiri.

Welcome Into Bookish World

  • QOTD : What book make you cringe to do something after reading it?
.
.
.
Last week I've been indulge myself in gaming assuming an assassin role mentioned in #projekathena. The mutual connection between the role both in the book also in ML make me cringe to know what its like to be an assassin. Eventually I fall in love with her. So my next move is climbing up the local rank for that particular heroes 😂. I blame @syeraho for this. .
.
.
Back to this book, its been a tearful journey, it was a long reading but a worthy one. I bet one can finish it in one sit as the words uses is simple and understandable.
.
.
.
Not to mentioned it was my first book from HF. Honestly its hard to rate this kind of book, where islamic lifestyle and fiction were blend together. For my version of rating, I tend to give high rate to the book which has intimate, personal connection to the reader (me), so for that reason I'll give 4⭐. Even after catching a headache resulting from tears streaming last night 😣. .
.
.
This book recommend for a light reading, bedtimes stories also to those who keen to seek assuring words of His Promises. No particular reader, I think its just suit for everyone. Also a nice book to read it Ramadan!
.
.
.
The book synopsis gonna be in the comment below :
  • Alhamdulillah done reading a malay science fiction about Projek Athena : Manusia Ciptaan (trans : Athena's Projeck : Human Building). Thank you to @imanpublication for providing me a physical copy of this book in exchange with honest review.
.
.
.
And it was a fun reading towards the end. And syabas @syeraho for your first novel! .
.
.
This book recommend to those who love actions because Syeraho write a beautiful chereofighting, well mostly in words - and that something to praise with!
.
.
.
I'm currently constructing in depth review for this book and will update it soon on Goodreads - read on GR cause  i'm hiding all the spoilers and leave you with all the good parts, lols 😜.
.
.
.
Rating : 3/5 🌠. Sorry there are pro and cons so I'll settle with this first 😉 and also dont judge by my rating cause im just a very stinky person 😅. .
.
.
Setiap buku harus punya awal niatnya yg tersendiri (Eyqa, 2019).
  • QOTD : What book do you bought only because of its cover?
.
.
.
First time encounter buku published by @katapilarbooks ialah masa baca Syif Tengah Malam. Rupanya this is penerbit yg penulis dia dikalangan doktor, misi also yang bertugas di hospital.
.
.
.
One of many reason I like about them is their cover yg lain dari yang lain. Mcm this one.
.
.
.
Jadi izinkan saya post pasal book cover mendahului book review dulu ya. 😂
.
.
.
Okay sekian. Saja nak bagitau cover dia cantik. 😉
  • Big thanks to @prologmed cos hosting a GA for this book last year 💖.
.
.
.
Akhirnya dapat juga habiskan buku ni. Dalam buku ni ada enam cerpen yang bertemakan time travel. Buat yg mendambakan peluang kedua dalam waktu yang terbatas, pembaca diajak untuk menilai semula sekiranya kita bisa merentas masa untuk mengubah sejarah, adakah kita akan lebih bahagia dari sekarang? Or worse? Or dlm erti kata lain kena baca dlu buku ni baru tahu 😂.
.
.
.
Dalam enam cerpen aku paling terkesan dengan yang ada love story with bit of plot twist. Yang ada karakter yang kuat dan background cerita yang baik. Sometimes rasa geram but another time rasa bahagia tgk kebahagiaan character biarpun fiksi semata.Tak nak bagi spoiler jadi ckp secara am sejalah yer.
.
.
.
Overall it was a good book. Kalau fans tentang Hermione with Time Turner, Harry Potter and The Cursed Child boleh lah try baca buku ni, setiap kisah ada teladan masing-masing. Yang tak akan dapat dinilai melainkan dengan cara membacanya sendiri. Hahh suspen takk? .
.
.
⭐⭐⭐⭐/5 cause I want more. The book alone tak cukup 😂.
  • Saya tidak selalu reviu buku-buku agama kerana semuanya sangat membantu dalam meningkatkan pemahaman kepada AQ dan AS.
.
.
.
Buku ni lebih ringkas dan praktikal dalam memahami apa sebenarnya rezeki. Penulis membuat pilihan cerita yang tepat dalam merungkai makna yang tersirat, bahawa rezeki tidak hanya dtg dalam bentuk wang ringgit. Satu bacaan yg berharga dalam meningkatkan amal bersedekah dan menolong insan yg memerlukan. Bahkan juga dalam menolong diri sendiri yang kesempitan.
.
.
.
Ramai manusia ingin kan kebahagiaan, tapi tak semua akan merasainya dan ramai manusia takut untuk diuji tapi semua akan menghadapinya. Read Al Imran : 142
.
.
.
Ini adalah antara buku yg membantu sy memahami indahnya rezeki. Bahawa di dunia ini, rezeki kita pada akhirnya akan ada dalam tiga bentuk sahaja yakni :
⭐ Makanan yg kita makan
⭐ Pakaian yang kita pakai utk tutup aurat
⭐ Ilmu yg telah kita pelajari dan amalkan
.
.
.
Sempena bulan Ramadhan yg bakal menjelang dengan ini thehundredpages akan lebih membaca buku-buku islamik terbitan tanah air. 😉😁
.
.
.
Semoga melayuku lurus. Amiin.
P/s : oh ya selepas baca al Imran 142, baca balik ayat 139 😉
  • Done with grishaverse #3
.
.
Cant wait for King of Scars : Nikolai is just every girl dream of king 😍