Judging people : Benda bagus ke??

Salam,
Best nyer masa jadi budak2 dulu. Kalo kena marah sekali, nangis2, tapi lepas tuh buat balik. Kalau tyme2 orang2 sedih, budak2 tiada effect, masih lagi bole lari2 men tumbuk2 dengan budak2 lain.
Bila makin besar ne, makin banyak yang kita tahu, makin banyak pula prasangka buruk dalam hati kita tuh kan? Bukan macam budak2 kecik yang tidak tahu apa2, semua orang dia anggap baik jak (kalo kidnapper tuh tolak lain crita lah) contohnya macam ada sedara mara kita yang macam ada slack sikit ngan kluarga kita trus kita pandang lain. Sedih kan?
Ya Allah, seburuk2 kelakuan dia pada kita pun, buruk lagi perbuatan prasangka buruk kita pada dia. Mana tahu dia dah insaf, al maklumlah, hati orang kota tak bleh di baca. 
Ini yang buat Cahya rindu dngan zaman budak2, kita tak payah judge apa perbuatan org dgn kita. Kita sendiri mau tahu apa yang terbaik..
Suddenly,
I hate being Growning UP.. 
People Judgement (Situation 1) : 
Bayangkan. Anda seorang polis yang sedang menjalankan tugas di suatu daerah yang ditetapkan. Tiba-tiba anda mendapat panggilan dari pejabat utama untuk menjalankan tugas anda. Di daerah berkenaan berlaku dua kejadian dalam masa yang sama. Perompak A(melarikan diri ke barat) telah merompak sebuah rumah orang kaya yang bernilai RM20 0000.00 manakala kejadian yang kedua adalah Perompak B(yang melarikan diri ke timur) yang telah merompak duit 50 sen dari seorang budak lelaki. Memandangkan hala yang dituju oleh dua perompak berkenaan adalah berlainan, dan masa pun kian suntuk, anda hanya boleh memilih untuk mengejar salah seorang dari perompak tersebut. 

Pada pendapat anda siapa yang anda akan kejar?


Kalo Cahya, Cahya kejar yang curi banyak duitlah kan. Secara logiknya.


Tetapi hakikatnya……


Perompak B (yang lari ke arah timur) mencuri duit 50 sen dari seorang budak lelaki yang baru kematian ibu bapa, oleh kerana dia tidak ada saudara mara, dia tidak mempunyai tempat tinggal. Jadi dia terpaksa merempat di tepi jalan dan hanya berbumbungkan kotak2 yang dia ambil dari pelupusan sampah. Akhirnya dia menjumpai 50 sen yang mungkin boleh dia membeli makanan setelah 4 hari kelaparan dan kesejukan. 
Manakala Perompak A pula telah merompak duit yang banyak itu dari seorang kaya yang sombong dan bongkak, yang memakan hasil dari rasuah, pusat2 maksiat dan penyelewengan kuasa.
Tak siapa sedar akan kehidupan yang berlaku di dunia ini. Sometimes, ia lebih complicated dari yang kita fikirkan. Itulah bila berprasangka buruk, sedarlah, mungkin orang itu tidak minta disangka begitu. Hati masing2 hanya Tuhan yang tahu, janganlah kita cuba menjangkau kekuasaan Tuhan.
Azzawajallah, peliharalah kami dari berprasangka buruk. 
Sesungguhnya itu hanyalah perbuatan yang menzalimi diri sendiri.

Welcome Into Bookish World

  • I need to admit that I found Donatella perspective was way too adventerous compared to Scarlett. 😇 #legendary #stephaniegarber .
.
.
I keep forgetting about whom is whom from Caraval and I feel a little bit lost learning where Dante comes from 😂 Hence I put Caraval on my next list just to recap what actually happen. .
.
.
As the lovey dovey thing I prefer Tella dilemma in choosing love rather than Scar. .
.
.
Q: #teamTella or #teamScar?
  • Akhirnya aku membaca buku ini dipandu emosi diluar kewarasan. 
Rare species yang amat, one of its kind. Never in my life I stumble into this kind of reading. .
.
.
Tak tahu nak nangis atau nak ketawa. 😂
  • All time fave local book. Bits of Heaven by Aishah Madidiy. This is one of a few english novel that I owned, written by a local Malaysian. Hooked me on the very first chapter and the very reason why I decide to write my blog wholly in english. .
.
.
"Akeed's dauntless journey explored every aspect of journalism, philosophy and religion. The book is an interesting read for those who yearn for something with different twist"
.
.
.
I remember that I dont get bored easily on every chapter as it was a very light reading. Some says that Aishah Madidiy could be the next Hlovate (some says laa). 💖
. .
.
Q: Have your read any Aishah Madidiy books yet? What do you think of it? Im kinda sad will I get the copy again as JS already close down. 
For #bookendsmy #merdeka2k18bookchallenge
  • My most anticipated books will/already published on 2018 🎉😎
.
.
.
✔A Court of Frost & Starlight by SJM - following my dearest Rhysand whereabout 😂
✔Legendary by Stephanie Garber - hopefully I could get a glimpse of that mind reading dress on Tella and the mastermind behind the circus (ok I need to read the book back cause my memory begin to fade out) ❌Wildcard by Marie Lu - of course as a gamer in between I must have this book into possesion
❌ A Thousand Perfect Notes by C.G Drews - the debut of the hilarious talented book blogger Paper Fury had comes into pieces? Who did not want to be tame by this dark magic right? .
.
.
I have planned that if I get all these books this year then I can start my book banned scheme successfully, till then I just need to pile up my TBR books a bit high more. .
.
.
What is your most anticipated books this year? .
.
.
Notes : ✔ (got it) | ❌(pending)
  • "Sini kak.." lambainya memanggilku. Aku hanya mampu terdiam kaku. Suasana sangat sunyi ketika itu sehinggakan aku boleh dengar degupan jantungku sendiri. - Syif Tengah Malam
.
.
.
Ajaib sangat aku post benda ni di tgah malam. Tadi bukan main mengigil meskipun dibaca kala pagi. Sorry sgt dgn gambar gaya-gaya kiut tak menunjukkan keseraman langsung. .
.
.
Sumpah seram sbb intimate sangat cerpen-cerpen dalam ni dengan aku, bukan sebab aku kerja kat hospital tapi sebab kawan aku yang kerja di hospital pernah cerita benda yang sama pernah terjadi. Jadi kaitan dia tu mmg sgt berkaitlah. Sebijik sama! .
.
.
Rekomen terhadap pencinta paranormal/benda asing/entiti sebab ada sesuatu tentang penulisan amatur ini yang perlu dijadikan pedoman. .
.
.
4/5🌟
Soalan : Kisah seram bikin ketagih kan? Serupa samyang 😂
  • I've been tagged by @eiyafarihah to do the #bareyourbookshelf tag. So lets go ✌😎 .
.
📚 A BOOK YOU OWN BUT HAVEN'T READ ➡ There is so much but let me feauturing Aku Arkitek Jalanan by Teme Abdullah
.
.
📚A BOOK YOU BOUGHT FOR THE COVER ➡NAMAMU and its white. 😍
.
.
📚A BOOK PUBLISHED THIS YEAR ➡Warcross by Marie Lu
.
.
📚A BOOK FROM AN AUTHOR YOU'VE NEVER READ BEFORE
➡ Truthwitch by Susan Dennard
.
.
📚A BOOK FROM AN AUTHOR YOU LOVE
➡ A Court of Frost & Starlight by SJM
.
.
📚A BOOK AT THE BOTTOM OF YOUR TBR PILE
➡ Sindrom by Tey Marzuki
.
.
📚A BOOK SET SOMEWHERE YOU'VE WANTED TO VISIT
➡ Tokyo as describe in Warcross by Marie Lu 😍 the neon light etc
.
.
Thanks for tagging me and feel free to do this #bareyourbookshelf tag!
.
.
.
Also for #junebookchallenge2k18 by #bookendsmy [11] Your Favourite Film Adaptation.