Aaah, Ayam Goreng. XD

Salam,

Sebab puasa, tak nak letak gambar makanan. XD

Yeah, maybe some of you wondering, betul ke ne blog Cahya? Dah tukar sikit2 dah. Huhuhu. Tinggal nak edit pages, blog list je yg Cahya terpadam sebab ingatkan dari sana datangnya tuh gengblogger authentication request for password, upa2nya dtg dr dia punya button. Sowielah udah Cahya buang buttonnya. Nanti kalo dah reda baru tepek balik. 
Sempena Ramadan yang mulia ne, Cahya nak kongsi resepi masak ayam goreng. LOL. Taklah, kot2 le tyme puasa2 ne bajet2 duit, tak payahlah mkn kfc makan jer kentucky msak sendiri. Ini hidangan simple sangat2 mudah je ne. Makanan orang bujanglah katakan. So, apa yang diperlukan adalah:

Bahan~bahan :
1. Ayam sebelah badan (haha, tak tahu nak measure cemana, ikut suka ati korang lah nak berapa ekor)
2. Garam
3. Tepung Gandum
4. Bread crust
5. Serbuk Kari
6. Serbuk lada hitam
7. Telur
8. Minyak Masak

Apparatus :
1. Kuali
2. Sudip

Cara-cara :

1. Cuci dan potong2 ayam kepada beberapa bahagian, kalau nak cepat masak, potonglah kecik2. Kalo nak lagi rangup, potong nipis2, tapi jgn nipis sangat. 
2. Then, cuci sekali lagi (just to make sure), gaulkan ayam dengan garam yang korang rasa-rasa cukuplah garam dia.
3. Pecahkan sebiji telur, pukul telur tersebut sehingga kembang.
4. Untuk salutan dia, campur tepung gandum, serbuk kari, serbuk lada hitam dan bread crust dan gaul sehingga nampak sebati (dari sudut tepungnya).
5. Masa untuk menyalut! Amik ayam, larutkan dalam telur yang dipukul kembang tadi, dan ulitkan dengan tepung mixture tadi. Dan rendam dalam minyak masak yang telah dipanaskan. Api sederhana, means bukan yng tahap paling kecik.  6 minutes utk kedua-dua bahagian diterbalikkan then angkat dari kuali.Maka siaplah hidangan buka puasa untuk Ramadhan ke dua.

LOL, sorrylah post awal2 pagi. Semalam sebelum sahur tulis ne.Hahaha. Selamat mencuba. XD

Welcome Into Bookish World

  • Fix me in this path ya Allah.
.
.
Kau kena faham, untuk berada di jalan yang kau pilih, untuk mengejar impian, tak semua akan faham bagaimana kau menjalankannya.
.
.
Nasihat aku pada diri sendiri, keep moving on and teruskan berdoa in every step we take. Percaya dengan sebulat tekad, bahawa jalan terbaik bukanlah yg pada akhirnya berjaya, tapi pada proses kau mengenal Majikan Kau yang sebenarnya. Indeed He is Capable of Everything.
  • Izinkan aku membaca untuk seribu tahun lama lagi.
.
.
.
Im out of words but soon im gonna post my book haul in my blog. 😁😁
  • What if, you are a ghostwriter. What it felt to write something for someone as themself and they take the credit? .
.
This is indeed a digging the truth in a very deep way kind of writing. .
.
I manage to visit a bookXcess outlet on Fahreinheit (after accidently mistook their warehouse an outlet 😅😅😅). And i'm both excited and amaze on how low all the books prices was. Due to my tight budget Im very glad to have some new books haul to bring back to KK and living with the most relaxing time of my life - reading.
  • Once I've been told about how reading can makes us learn new things, so that we can learn more words, so then we can express what we feel in the form of writing. .
.
.
Reading and writing both have been my theraphy, I thought that it can save me from the pressure and exhausting feeling from what I do everyday.
.
.
.
It do sometimes. .
.
#bookblogger
  • I need to admit that I found Donatella perspective was way too adventerous compared to Scarlett. 😇 #legendary #stephaniegarber .
.
.
I keep forgetting about whom is whom from Caraval and I feel a little bit lost learning where Dante comes from 😂 Hence I put Caraval on my next list just to recap what actually happen. .
.
.
As the lovey dovey thing I prefer Tella dilemma in choosing love rather than Scar. .
.
.
Q: #teamTella or #teamScar?
  • Akhirnya aku membaca buku ini dipandu emosi diluar kewarasan. 
Rare species yang amat, one of its kind. Never in my life I stumble into this kind of reading. .
.
.
Tak tahu nak nangis atau nak ketawa. 😂