‘NOOB’ and ‘NEWBIE’

Salam,

First time nampak perkataan ‘noob’ Cahya macam ada feeling tak suka dengan perkataan tuh, mungkin kedengaran seperti mengejek/mempersendakan orang. Jadi bagi menjernihkan kekaburan yang sedang bergelumang, mestilah gunakan teknologi semasa. Apa lagi, sudah segala maklumat di hujung jari. 

Sebenarnya perkataan noob dan newbie tak sama. 
Newbie * adalah orang yang baru dalam sesuatu, mungkin kekadang boleh jadi terlalu konfiden dalam melakukan sesuatu perkara, tapi dalam peredaran masa akan mengubah dirinya dan ada perasaan untuk mempelajari ke arah yang lebih baik.
Noob * adalah orang yg basically new to something and sometimes meskipun dia dah lama terlibat dalam bidang tersebut tetapi tiada sebarang sikap yang menunjukkan perubahan ke arah kemajuan. Walaupun dia dah lama menggunakan benda tersebut, tapi dia masih hanya tahu basic2 dia jak  Sebab dia tiada keinginan untuk menambahkan lagi pengetahuannya. Selalunya noob refuses to learn and tak boleh diselamatkan lagi. Dalam melayu boleh dikatakan seperti ‘bodoh sombong’ XD.
Noob juga in some ways can be irritating sebab asyik melakukan kesalahan. Sudahlah melakukan kesalahan, bukannya pandai perbetulkan, buat derk je tahu. Itulah noob. Suka lakukan rubbish and stupid things.
Dalam game multiplayer, org noob ne selalu jadi mngsa PK~ing(secara sebutannya) oleh orang lain. Disebabkan ketidak mahuan dia untuk mempelajari sesuatu daripada player lain yang lebih ber skill. 
Dalam kehidupan sekarang, masyarakat selalu menganggap noob dan newb adalah benda yang sama, tetapi secara harfiahnya. Berbeda dari banyak perkara. 
Tetapi dalam Wikipedia. Dia kate, newb ne sama maksud dgn noob. Jadi terpulanglah kepada individu itu sendiri nak describe noob tuh macam mana. Sesetengah menganggap ia lebih kepada kebaikan, sesetengah lagi vice versa. Kalau global noob ne banyak maksudnya. Cahya pilih yang ne sebab Cahya selalu nampak perkataan ne dalam game. So, kenalah jaga bila nak berkata tuh, fikir dua kali sebelum guna tau. Ingat, perkataan itu umpama pedang yang mencucuk2dada (cuba nak lebih dramatik disini.LOL). XD
So maafkan Cahya seandainya terkasar bahasa, i’m a n00b. XD which mean newbie here
Others word commonly used in game and now in reality also :
LOL ~ laugh out loud
XD ~ eyes shut, tongued out
BRB ~ Be right back
AFK ~ away from keyboard

t00dles, n have fun, thanks for reading peeps. πŸ™‚

Sumber ~ Urban Dictionary

Welcome Into Bookish World

  • QOTD : Whats your fave Fixi Novel?
.
.
.
First time baca buku matang. Selama ni baca buku budak-budak jak. πŸ™ˆπŸ˜œ
.
.
.
#Psikik is about a world where male just act as assistant. First 10 pages baca I need more time to adapt with the characters choices of dialogues.
#10pagesreaction
  • Terima kasih @imanpublication providing me a free copy in exchange with a honest review. Belum habis baca sebenarnya tapi nak post dulu lah teaser. πŸ˜‹
.
.
.
Dah baca 180 pages and I love it! Okay sy cuba berlaku adil dengan buku-buku yg sy pernah bca sebelum ni. But this one, was one of its kind. Susunan ayat, installing the character personalities semuanya menjangkaui telahan yang saya telah fikirkan berkenaan novel-novel melayu πŸ˜‚.
.
.
.
Daebak! Hanya satu ayat menunjukkan betapa saya kagum akan novel ini. But I need to dig more sebab tak selalu buku melayu membuatkan semangat membaca saya membara πŸ˜‰. Tahniah penulis atas penulisan setengah novel yang begitu dramatik dan intimate.
  • QOTD : What book make you cringe to do something after reading it?
.
.
.
Last week I've been indulge myself in gaming assuming an assassin role mentioned in #projekathena. The mutual connection between the role both in the book also in ML make me cringe to know what its like to be an assassin. Eventually I fall in love with her. So my next move is climbing up the local rank for that particular heroes πŸ˜‚. I blame @syeraho for this. .
.
.
Back to this book, its been a tearful journey, it was a long reading but a worthy one. I bet one can finish it in one sit as the words uses is simple and understandable.
.
.
.
Not to mentioned it was my first book from HF. Honestly its hard to rate this kind of book, where islamic lifestyle and fiction were blend together. For my version of rating, I tend to give high rate to the book which has intimate, personal connection to the reader (me), so for that reason I'll give 4⭐. Even after catching a headache resulting from tears streaming last night 😣. .
.
.
This book recommend for a light reading, bedtimes stories also to those who keen to seek assuring words of His Promises. No particular reader, I think its just suit for everyone. Also a nice book to read it Ramadan!
.
.
.
The book synopsis gonna be in the comment below :
  • Alhamdulillah done reading a malay science fiction about Projek Athena : Manusia Ciptaan (trans : Athena's Projeck : Human Building). Thank you to @imanpublication for providing me a physical copy of this book in exchange with honest review.
.
.
.
And it was a fun reading towards the end. And syabas @syeraho for your first novel! .
.
.
This book recommend to those who love actions because Syeraho write a beautiful chereofighting, well mostly in words - and that something to praise with!
.
.
.
I'm currently constructing in depth review for this book and will update it soon on Goodreads - read on GR cause  i'm hiding all the spoilers and leave you with all the good parts, lols 😜.
.
.
.
Rating : 3/5 🌠. Sorry there are pro and cons so I'll settle with this first πŸ˜‰ and also dont judge by my rating cause im just a very stinky person πŸ˜…. .
.
.
Setiap buku harus punya awal niatnya yg tersendiri (Eyqa, 2019).
  • QOTD : What book do you bought only because of its cover?
.
.
.
First time encounter buku published by @katapilarbooks ialah masa baca Syif Tengah Malam. Rupanya this is penerbit yg penulis dia dikalangan doktor, misi also yang bertugas di hospital.
.
.
.
One of many reason I like about them is their cover yg lain dari yang lain. Mcm this one.
.
.
.
Jadi izinkan saya post pasal book cover mendahului book review dulu ya. πŸ˜‚
.
.
.
Okay sekian. Saja nak bagitau cover dia cantik. πŸ˜‰
  • Big thanks to @prologmed cos hosting a GA for this book last year πŸ’–.
.
.
.
Akhirnya dapat juga habiskan buku ni. Dalam buku ni ada enam cerpen yang bertemakan time travel. Buat yg mendambakan peluang kedua dalam waktu yang terbatas, pembaca diajak untuk menilai semula sekiranya kita bisa merentas masa untuk mengubah sejarah, adakah kita akan lebih bahagia dari sekarang? Or worse? Or dlm erti kata lain kena baca dlu buku ni baru tahu πŸ˜‚.
.
.
.
Dalam enam cerpen aku paling terkesan dengan yang ada love story with bit of plot twist. Yang ada karakter yang kuat dan background cerita yang baik. Sometimes rasa geram but another time rasa bahagia tgk kebahagiaan character biarpun fiksi semata.Tak nak bagi spoiler jadi ckp secara am sejalah yer.
.
.
.
Overall it was a good book. Kalau fans tentang Hermione with Time Turner, Harry Potter and The Cursed Child boleh lah try baca buku ni, setiap kisah ada teladan masing-masing. Yang tak akan dapat dinilai melainkan dengan cara membacanya sendiri. Hahh suspen takk? .
.
.
⭐⭐⭐⭐/5 cause I want more. The book alone tak cukup πŸ˜‚.