‘NOOB’ and ‘NEWBIE’

Salam,

First time nampak perkataan ‘noob’ Cahya macam ada feeling tak suka dengan perkataan tuh, mungkin kedengaran seperti mengejek/mempersendakan orang. Jadi bagi menjernihkan kekaburan yang sedang bergelumang, mestilah gunakan teknologi semasa. Apa lagi, sudah segala maklumat di hujung jari. 

Sebenarnya perkataan noob dan newbie tak sama. 
Newbie * adalah orang yang baru dalam sesuatu, mungkin kekadang boleh jadi terlalu konfiden dalam melakukan sesuatu perkara, tapi dalam peredaran masa akan mengubah dirinya dan ada perasaan untuk mempelajari ke arah yang lebih baik.
Noob * adalah orang yg basically new to something and sometimes meskipun dia dah lama terlibat dalam bidang tersebut tetapi tiada sebarang sikap yang menunjukkan perubahan ke arah kemajuan. Walaupun dia dah lama menggunakan benda tersebut, tapi dia masih hanya tahu basic2 dia jak  Sebab dia tiada keinginan untuk menambahkan lagi pengetahuannya. Selalunya noob refuses to learn and tak boleh diselamatkan lagi. Dalam melayu boleh dikatakan seperti ‘bodoh sombong’ XD.
Noob juga in some ways can be irritating sebab asyik melakukan kesalahan. Sudahlah melakukan kesalahan, bukannya pandai perbetulkan, buat derk je tahu. Itulah noob. Suka lakukan rubbish and stupid things.
Dalam game multiplayer, org noob ne selalu jadi mngsa PK~ing(secara sebutannya) oleh orang lain. Disebabkan ketidak mahuan dia untuk mempelajari sesuatu daripada player lain yang lebih ber skill. 
Dalam kehidupan sekarang, masyarakat selalu menganggap noob dan newb adalah benda yang sama, tetapi secara harfiahnya. Berbeda dari banyak perkara. 
Tetapi dalam Wikipedia. Dia kate, newb ne sama maksud dgn noob. Jadi terpulanglah kepada individu itu sendiri nak describe noob tuh macam mana. Sesetengah menganggap ia lebih kepada kebaikan, sesetengah lagi vice versa. Kalau global noob ne banyak maksudnya. Cahya pilih yang ne sebab Cahya selalu nampak perkataan ne dalam game. So, kenalah jaga bila nak berkata tuh, fikir dua kali sebelum guna tau. Ingat, perkataan itu umpama pedang yang mencucuk2dada (cuba nak lebih dramatik disini.LOL). XD
So maafkan Cahya seandainya terkasar bahasa, i’m a n00b. XD which mean newbie here
Others word commonly used in game and now in reality also :
LOL ~ laugh out loud
XD ~ eyes shut, tongued out
BRB ~ Be right back
AFK ~ away from keyboard

t00dles, n have fun, thanks for reading peeps. 🙂

Sumber ~ Urban Dictionary

Welcome Into Bookish World

  • I need to admit that I found Donatella perspective was way too adventerous compared to Scarlett. 😇 #legendary #stephaniegarber .
.
.
I keep forgetting about whom is whom from Caraval and I feel a little bit lost learning where Dante comes from 😂 Hence I put Caraval on my next list just to recap what actually happen. .
.
.
As the lovey dovey thing I prefer Tella dilemma in choosing love rather than Scar. .
.
.
Q: #teamTella or #teamScar?
  • Akhirnya aku membaca buku ini dipandu emosi diluar kewarasan. 
Rare species yang amat, one of its kind. Never in my life I stumble into this kind of reading. .
.
.
Tak tahu nak nangis atau nak ketawa. 😂
  • All time fave local book. Bits of Heaven by Aishah Madidiy. This is one of a few english novel that I owned, written by a local Malaysian. Hooked me on the very first chapter and the very reason why I decide to write my blog wholly in english. .
.
.
"Akeed's dauntless journey explored every aspect of journalism, philosophy and religion. The book is an interesting read for those who yearn for something with different twist"
.
.
.
I remember that I dont get bored easily on every chapter as it was a very light reading. Some says that Aishah Madidiy could be the next Hlovate (some says laa). 💖
. .
.
Q: Have your read any Aishah Madidiy books yet? What do you think of it? Im kinda sad will I get the copy again as JS already close down. 
For #bookendsmy #merdeka2k18bookchallenge
  • My most anticipated books will/already published on 2018 🎉😎
.
.
.
✔A Court of Frost & Starlight by SJM - following my dearest Rhysand whereabout 😂
✔Legendary by Stephanie Garber - hopefully I could get a glimpse of that mind reading dress on Tella and the mastermind behind the circus (ok I need to read the book back cause my memory begin to fade out) ❌Wildcard by Marie Lu - of course as a gamer in between I must have this book into possesion
❌ A Thousand Perfect Notes by C.G Drews - the debut of the hilarious talented book blogger Paper Fury had comes into pieces? Who did not want to be tame by this dark magic right? .
.
.
I have planned that if I get all these books this year then I can start my book banned scheme successfully, till then I just need to pile up my TBR books a bit high more. .
.
.
What is your most anticipated books this year? .
.
.
Notes : ✔ (got it) | ❌(pending)
  • "Sini kak.." lambainya memanggilku. Aku hanya mampu terdiam kaku. Suasana sangat sunyi ketika itu sehinggakan aku boleh dengar degupan jantungku sendiri. - Syif Tengah Malam
.
.
.
Ajaib sangat aku post benda ni di tgah malam. Tadi bukan main mengigil meskipun dibaca kala pagi. Sorry sgt dgn gambar gaya-gaya kiut tak menunjukkan keseraman langsung. .
.
.
Sumpah seram sbb intimate sangat cerpen-cerpen dalam ni dengan aku, bukan sebab aku kerja kat hospital tapi sebab kawan aku yang kerja di hospital pernah cerita benda yang sama pernah terjadi. Jadi kaitan dia tu mmg sgt berkaitlah. Sebijik sama! .
.
.
Rekomen terhadap pencinta paranormal/benda asing/entiti sebab ada sesuatu tentang penulisan amatur ini yang perlu dijadikan pedoman. .
.
.
4/5🌟
Soalan : Kisah seram bikin ketagih kan? Serupa samyang 😂
  • I've been tagged by @eiyafarihah to do the #bareyourbookshelf tag. So lets go ✌😎 .
.
📚 A BOOK YOU OWN BUT HAVEN'T READ ➡ There is so much but let me feauturing Aku Arkitek Jalanan by Teme Abdullah
.
.
📚A BOOK YOU BOUGHT FOR THE COVER ➡NAMAMU and its white. 😍
.
.
📚A BOOK PUBLISHED THIS YEAR ➡Warcross by Marie Lu
.
.
📚A BOOK FROM AN AUTHOR YOU'VE NEVER READ BEFORE
➡ Truthwitch by Susan Dennard
.
.
📚A BOOK FROM AN AUTHOR YOU LOVE
➡ A Court of Frost & Starlight by SJM
.
.
📚A BOOK AT THE BOTTOM OF YOUR TBR PILE
➡ Sindrom by Tey Marzuki
.
.
📚A BOOK SET SOMEWHERE YOU'VE WANTED TO VISIT
➡ Tokyo as describe in Warcross by Marie Lu 😍 the neon light etc
.
.
Thanks for tagging me and feel free to do this #bareyourbookshelf tag!
.
.
.
Also for #junebookchallenge2k18 by #bookendsmy [11] Your Favourite Film Adaptation.