‘NOOB’ and ‘NEWBIE’

Salam,

First time nampak perkataan ‘noob’ Cahya macam ada feeling tak suka dengan perkataan tuh, mungkin kedengaran seperti mengejek/mempersendakan orang. Jadi bagi menjernihkan kekaburan yang sedang bergelumang, mestilah gunakan teknologi semasa. Apa lagi, sudah segala maklumat di hujung jari. 

Sebenarnya perkataan noob dan newbie tak sama. 
Newbie * adalah orang yang baru dalam sesuatu, mungkin kekadang boleh jadi terlalu konfiden dalam melakukan sesuatu perkara, tapi dalam peredaran masa akan mengubah dirinya dan ada perasaan untuk mempelajari ke arah yang lebih baik.
Noob * adalah orang yg basically new to something and sometimes meskipun dia dah lama terlibat dalam bidang tersebut tetapi tiada sebarang sikap yang menunjukkan perubahan ke arah kemajuan. Walaupun dia dah lama menggunakan benda tersebut, tapi dia masih hanya tahu basic2 dia jak  Sebab dia tiada keinginan untuk menambahkan lagi pengetahuannya. Selalunya noob refuses to learn and tak boleh diselamatkan lagi. Dalam melayu boleh dikatakan seperti ‘bodoh sombong’ XD.
Noob juga in some ways can be irritating sebab asyik melakukan kesalahan. Sudahlah melakukan kesalahan, bukannya pandai perbetulkan, buat derk je tahu. Itulah noob. Suka lakukan rubbish and stupid things.
Dalam game multiplayer, org noob ne selalu jadi mngsa PK~ing(secara sebutannya) oleh orang lain. Disebabkan ketidak mahuan dia untuk mempelajari sesuatu daripada player lain yang lebih ber skill. 
Dalam kehidupan sekarang, masyarakat selalu menganggap noob dan newb adalah benda yang sama, tetapi secara harfiahnya. Berbeda dari banyak perkara. 
Tetapi dalam Wikipedia. Dia kate, newb ne sama maksud dgn noob. Jadi terpulanglah kepada individu itu sendiri nak describe noob tuh macam mana. Sesetengah menganggap ia lebih kepada kebaikan, sesetengah lagi vice versa. Kalau global noob ne banyak maksudnya. Cahya pilih yang ne sebab Cahya selalu nampak perkataan ne dalam game. So, kenalah jaga bila nak berkata tuh, fikir dua kali sebelum guna tau. Ingat, perkataan itu umpama pedang yang mencucuk2dada (cuba nak lebih dramatik disini.LOL). XD
So maafkan Cahya seandainya terkasar bahasa, i’m a n00b. XD which mean newbie here
Others word commonly used in game and now in reality also :
LOL ~ laugh out loud
XD ~ eyes shut, tongued out
BRB ~ Be right back
AFK ~ away from keyboard

t00dles, n have fun, thanks for reading peeps. 🙂

Sumber ~ Urban Dictionary

Welcome Into Bookish World

  • 5 🌟 review up on the link 👆
.
.
.
I remember how its stabs my heart several times and kept me with a weird feeling lurking in my stomach.
.
.
.
My advice, please do not read this book on the public area as you'll grin like a mad person before u even realize it AND do not read it on the late night, where everyone had fall asleep, the eerie side of this book may freak u out.
.
.
.
Well done @yangszechoo for the writing 😘❤️
  • 📖3✨ Review 📖
I shall say only three words for this book : short, fastfoward and paranormal.
.
.
. 
The story involving two malay detectives pushed into a tangled world of paranormal serial killer, a vampire like. But what matter the most, it has a connection from their ancestor. .
.
. 
There were still much hole on the plot as there were several unanswered questions at the end of the book. Still, the crucial questions had all been covered, so that not gonna be a problem.
.
.
.
Its also have a plot twist which I did not expect nor do I excited about. Its just so-so.
.
.
.
The ending for me does not satisfied as there are so much 'Why this and that?'.
.
.
.
But yeah still a nice fast foward reading, this first published book for RAM Typewriter gotta glued you till the end with the curiousity bait in every pages.
.
.
.
P/s : Are you a fan of RAM? Have you read this book? Or what was your fave RAM' s book?
P/s : Im not really a fan of RAM, but my mom is. Only she always read the first and the last chapter😂
#ramleeawangmurshid #kasyafain
  • Today Gratitude : To all the follower of this IG account. .
.
.
As an introvert, i found its really hard to interact with other human being because of the shyness been accumulated inside me. I have no other words to decribe how meaningful other was to me. The reader, the follower or even the bypasser of this bookstagram pages, i would like to sincerely thank you for doing so. I pray for your everlasting wellness. May the goodness always in your favor ❤️.
.
.
.
Dont let it stop here. Pass your own gratitude to other. Spread the positivity so there is no way for a blues monday.
  • Fix me in this path ya Allah.
.
.
Kau kena faham, untuk berada di jalan yang kau pilih, untuk mengejar impian, tak semua akan faham bagaimana kau menjalankannya.
.
.
Nasihat aku pada diri sendiri, keep moving on and teruskan berdoa in every step we take. Percaya dengan sebulat tekad, bahawa jalan terbaik bukanlah yg pada akhirnya berjaya, tapi pada proses kau mengenal Majikan Kau yang sebenarnya. Indeed He is Capable of Everything.
  • Izinkan aku membaca untuk seribu tahun lama lagi.
.
.
.
Im out of words but soon im gonna post my book haul in my blog. 😁😁
  • What if, you are a ghostwriter. What it felt to write something for someone as themself and they take the credit? .
.
This is indeed a digging the truth in a very deep way kind of writing. .
.
I manage to visit a bookXcess outlet on Fahreinheit (after accidently mistook their warehouse an outlet 😅😅😅). And i'm both excited and amaze on how low all the books prices was. Due to my tight budget Im very glad to have some new books haul to bring back to KK and living with the most relaxing time of my life - reading.