Game TO | All the hard work ~ finally pay

Salam,

Wee. Semenjak Cahya berpindah dari server Sky Around Water, pergi Star Sapphire, memang sunyi juga lah sebab tak byk org Malaysia. Org Malaysia byk kat server SW(sky around water). Tapi nak wat cemana, sebab wang di spend di section server yg Cahya main skrg. Tapi takpa, sebab Cahya kekadang bosan juga kat SW jadi cubalah di SS(star sapphire). SS ne server baru jadi tak ramai org, dan taklah sendat cam kat SW. Hehhe, korang faham ke tak ne? Sbnrnya Cahya crita pasal game Talisman Online ne. Yerlah kat TO, jarang jumpa ngan orang Malaysia, jadi kalo nak cerita excited tuh dgn dorang lain plak drng rasa nanti. Hehe. Kalo Cahya cerita kat blog, umum kan, dan tak sensitif kepada mana2 pihak. upss. ne bukan nak buat bantahan ke apa yerk.

Salah satu sbb Cahya minat psl guild2 ne sbb terpengaruh ngan criter anime Fairy Tail. Syok habis!
Baiklah, berbalik kepada tajuk blog. Hari ne Cahya nak cerita serba serbi tentang Guild yang Cahya join sekarang ne. Nama guild Cahya adalah Serenity~ketenangan dalam bahasa melayunya. Owner dia ne McShark, ngan Presbyter dia Celestia. Kalau korang nak tahu, mereka ne suami isteri dalam real live. hehe. Malah dorang ne ada anak juga yg sedang membesar. Mesti tak cayekan ada juga suami isteri yg main game sama2 kan? Tapi dorang memang baik, sebab dorang selalu tlng ahli2 dorang dalam memusnahkan boss, atau apa2 sahajalah yang member dorang perlukan. Just ask, betul!, kalo malu bertanya sesat jalan kan.  

Guild Serenity ne mc newbie lagi. Baru level 2. New Generation (guild melayu kat SW) dah level 4. Kalau nak tahu ttg NG, cahya ada mention dalam post ne
Then semalam, kami beramai-ramai buat Guild Quest, kalau kami buat quest ne, contribution points kami kepada guild akan bertambah lantas akan menolong utk meng up level lagikan guild ne. Yeah!. Berulang-ulang kami buat diketuai oleh McShark lah sebab character dia ne berfungsi sbgai tank. Salah satu benda yang seronok kalo buat quest ada tank ne (dalam quest yg low level lah), tak payah bazir tenaga, sebab suma dia yang matikan, kita tak payah buat apa-apa pun, goyang kaki pun bleh. Tapi! Kalo buat begitu rasanya cam tak bertanggungjwb plak jadi adalh tolong sikit2, biarpun sbnrnya tak payah tolong pun takpe. Hehehe.

hah, sebenarnya apa yg Cahya nak bgtau ne. begini.

Sila klik gambar utk tumbesaran mendadak yer.

Character Cahya dah naik pangkat! Nampak tak gambar tuh, kat bawah chracter Cahya? <Serenity[Officer]>. Daripada Healer-member prgi Healer-Officer. Yay! Finally!, Cahya tak mohon pun pangkat tuh, tapi sbab bos Serenity nampak hardworking Cahya ne (muehehe, pdhal byk terlibat dgn byk guild quest, hardwork la bha tu kan? hehe) makanya dia pun kc naiklah pangkat Cahya. Officer ne kerja dia sebagai krew pendaftaran lah konon. Jadi sesiapa yang nak join guild Serenity bolehlah pm Cahya kat section Treasures>server Star Sapphire. itupun kalo korang berminat dan dah download kat Talisman Online. hehehe. jgn risau free to play bha TO ne. 

Hak2. Bangga sekejap. Skejap jer, jgn lah marah, kalo dah naik pangkat, amanah pun berganda kan? Saja jak nak crita kat sini, nk crita ngan orang Malaysia, sebab kalo nak sampaikan perasaan gembira kat dalam game nanti dorang salah faham plak dek pelat english Cahya yang masih parak ne. Hua3. 

P/S : happy ending? lom lagi, 10 days challenge lom habis nak hepi ending cemana. haha, malam ne bru wat kot, InsyaAllah kalo tak mati karen. :p

Welcome Into Bookish World

  • QOTD : What book make you cringe to do something after reading it?
.
.
.
Last week I've been indulge myself in gaming assuming an assassin role mentioned in #projekathena. The mutual connection between the role both in the book also in ML make me cringe to know what its like to be an assassin. Eventually I fall in love with her. So my next move is climbing up the local rank for that particular heroes 😂. I blame @syeraho for this. .
.
.
Back to this book, its been a tearful journey, it was a long reading but a worthy one. I bet one can finish it in one sit as the words uses is simple and understandable.
.
.
.
Not to mentioned it was my first book from HF. Honestly its hard to rate this kind of book, where islamic lifestyle and fiction were blend together. For my version of rating, I tend to give high rate to the book which has intimate, personal connection to the reader (me), so for that reason I'll give 4⭐. Even after catching a headache resulting from tears streaming last night 😣. .
.
.
This book recommend for a light reading, bedtimes stories also to those who keen to seek assuring words of His Promises. No particular reader, I think its just suit for everyone. Also a nice book to read it Ramadan!
.
.
.
The book synopsis gonna be in the comment below :
  • Alhamdulillah done reading a malay science fiction about Projek Athena : Manusia Ciptaan (trans : Athena's Projeck : Human Building). Thank you to @imanpublication for providing me a physical copy of this book in exchange with honest review.
.
.
.
And it was a fun reading towards the end. And syabas @syeraho for your first novel! .
.
.
This book recommend to those who love actions because Syeraho write a beautiful chereofighting, well mostly in words - and that something to praise with!
.
.
.
I'm currently constructing in depth review for this book and will update it soon on Goodreads - read on GR cause  i'm hiding all the spoilers and leave you with all the good parts, lols 😜.
.
.
.
Rating : 3/5 🌠. Sorry there are pro and cons so I'll settle with this first 😉 and also dont judge by my rating cause im just a very stinky person 😅. .
.
.
Setiap buku harus punya awal niatnya yg tersendiri (Eyqa, 2019).
  • QOTD : What book do you bought only because of its cover?
.
.
.
First time encounter buku published by @katapilarbooks ialah masa baca Syif Tengah Malam. Rupanya this is penerbit yg penulis dia dikalangan doktor, misi also yang bertugas di hospital.
.
.
.
One of many reason I like about them is their cover yg lain dari yang lain. Mcm this one.
.
.
.
Jadi izinkan saya post pasal book cover mendahului book review dulu ya. 😂
.
.
.
Okay sekian. Saja nak bagitau cover dia cantik. 😉
  • Big thanks to @prologmed cos hosting a GA for this book last year 💖.
.
.
.
Akhirnya dapat juga habiskan buku ni. Dalam buku ni ada enam cerpen yang bertemakan time travel. Buat yg mendambakan peluang kedua dalam waktu yang terbatas, pembaca diajak untuk menilai semula sekiranya kita bisa merentas masa untuk mengubah sejarah, adakah kita akan lebih bahagia dari sekarang? Or worse? Or dlm erti kata lain kena baca dlu buku ni baru tahu 😂.
.
.
.
Dalam enam cerpen aku paling terkesan dengan yang ada love story with bit of plot twist. Yang ada karakter yang kuat dan background cerita yang baik. Sometimes rasa geram but another time rasa bahagia tgk kebahagiaan character biarpun fiksi semata.Tak nak bagi spoiler jadi ckp secara am sejalah yer.
.
.
.
Overall it was a good book. Kalau fans tentang Hermione with Time Turner, Harry Potter and The Cursed Child boleh lah try baca buku ni, setiap kisah ada teladan masing-masing. Yang tak akan dapat dinilai melainkan dengan cara membacanya sendiri. Hahh suspen takk? .
.
.
⭐⭐⭐⭐/5 cause I want more. The book alone tak cukup 😂.
  • Saya tidak selalu reviu buku-buku agama kerana semuanya sangat membantu dalam meningkatkan pemahaman kepada AQ dan AS.
.
.
.
Buku ni lebih ringkas dan praktikal dalam memahami apa sebenarnya rezeki. Penulis membuat pilihan cerita yang tepat dalam merungkai makna yang tersirat, bahawa rezeki tidak hanya dtg dalam bentuk wang ringgit. Satu bacaan yg berharga dalam meningkatkan amal bersedekah dan menolong insan yg memerlukan. Bahkan juga dalam menolong diri sendiri yang kesempitan.
.
.
.
Ramai manusia ingin kan kebahagiaan, tapi tak semua akan merasainya dan ramai manusia takut untuk diuji tapi semua akan menghadapinya. Read Al Imran : 142
.
.
.
Ini adalah antara buku yg membantu sy memahami indahnya rezeki. Bahawa di dunia ini, rezeki kita pada akhirnya akan ada dalam tiga bentuk sahaja yakni :
⭐ Makanan yg kita makan
⭐ Pakaian yang kita pakai utk tutup aurat
⭐ Ilmu yg telah kita pelajari dan amalkan
.
.
.
Sempena bulan Ramadhan yg bakal menjelang dengan ini thehundredpages akan lebih membaca buku-buku islamik terbitan tanah air. 😉😁
.
.
.
Semoga melayuku lurus. Amiin.
P/s : oh ya selepas baca al Imran 142, baca balik ayat 139 😉
  • Done with grishaverse #3
.
.
Cant wait for King of Scars : Nikolai is just every girl dream of king 😍