Cara-cara nak print screen

Draft.blogger.com
Salam, apamacam? Luas tak? Ini barulah ada semangat nak berblogging. 
Huhu. Itu screen shoot sbelum aku mula buat blog ne. 

Meh sini aku nak ajar screen shoot seandainya korang tak tahu lah. Yg dah tahu tu duduk diam2. Hihi. Bg aku screen shoot ne byk manfaatnya terutama sekali berguna kalo nak curi photo/picture dari laman2 yg disabled kan right click tuh. Senang jer nak print screen, cuba korang cari atas keypad/keyboard komputer/laptop/notebook korang jumpa tak keypad yg tertera PRTSC/SYSRQ? Selalunya ia terletak kat komputer atas sebelah kanan komputer kita. Kalau letak kat tempat lain wah itu komputer tercanggih tuh. Hihi.

Cara nak guna Print Screen adalah :

1. Buka mana2/ apa2 benda yg nak di shoot di screen computer anda, shoot bermakna print screen ah bukan tembak pakai pistul. Hehe. Then tekan punat PRTSC tuh. Maknanya sekarang ne gambar tu telah dicopy dalam clipboard anda
2. Cara nak buka gambar yg kita shoot td tuh buka Paint atau Photoshop atau Paint.Net yg sewaktu dengannya kemudian tekan CTRL+V(shortcut untuk paste)
3. Habis. Skrg anda sudah ada print screen yg anda mahu. Kalau nak save pg File>Save as.. namakan gambar baru anda, dan jgn lupa save as type apa. Selalunya utk gambar type .jpg, .jpeg okey. .png pun okey. 🙂
4. Dah siap!
Nampaknya itu sahajalah pengisian ilmu kita untuk hari ne. Saja jak nak share. Have a nice day everyone.

Welcome Into Bookish World

  • I need to admit that I found Donatella perspective was way too adventerous compared to Scarlett. 😇 #legendary #stephaniegarber .
.
.
I keep forgetting about whom is whom from Caraval and I feel a little bit lost learning where Dante comes from 😂 Hence I put Caraval on my next list just to recap what actually happen. .
.
.
As the lovey dovey thing I prefer Tella dilemma in choosing love rather than Scar. .
.
.
Q: #teamTella or #teamScar?
  • Akhirnya aku membaca buku ini dipandu emosi diluar kewarasan. 
Rare species yang amat, one of its kind. Never in my life I stumble into this kind of reading. .
.
.
Tak tahu nak nangis atau nak ketawa. 😂
  • All time fave local book. Bits of Heaven by Aishah Madidiy. This is one of a few english novel that I owned, written by a local Malaysian. Hooked me on the very first chapter and the very reason why I decide to write my blog wholly in english. .
.
.
"Akeed's dauntless journey explored every aspect of journalism, philosophy and religion. The book is an interesting read for those who yearn for something with different twist"
.
.
.
I remember that I dont get bored easily on every chapter as it was a very light reading. Some says that Aishah Madidiy could be the next Hlovate (some says laa). 💖
. .
.
Q: Have your read any Aishah Madidiy books yet? What do you think of it? Im kinda sad will I get the copy again as JS already close down. 
For #bookendsmy #merdeka2k18bookchallenge
  • My most anticipated books will/already published on 2018 🎉😎
.
.
.
✔A Court of Frost & Starlight by SJM - following my dearest Rhysand whereabout 😂
✔Legendary by Stephanie Garber - hopefully I could get a glimpse of that mind reading dress on Tella and the mastermind behind the circus (ok I need to read the book back cause my memory begin to fade out) ❌Wildcard by Marie Lu - of course as a gamer in between I must have this book into possesion
❌ A Thousand Perfect Notes by C.G Drews - the debut of the hilarious talented book blogger Paper Fury had comes into pieces? Who did not want to be tame by this dark magic right? .
.
.
I have planned that if I get all these books this year then I can start my book banned scheme successfully, till then I just need to pile up my TBR books a bit high more. .
.
.
What is your most anticipated books this year? .
.
.
Notes : ✔ (got it) | ❌(pending)
  • "Sini kak.." lambainya memanggilku. Aku hanya mampu terdiam kaku. Suasana sangat sunyi ketika itu sehinggakan aku boleh dengar degupan jantungku sendiri. - Syif Tengah Malam
.
.
.
Ajaib sangat aku post benda ni di tgah malam. Tadi bukan main mengigil meskipun dibaca kala pagi. Sorry sgt dgn gambar gaya-gaya kiut tak menunjukkan keseraman langsung. .
.
.
Sumpah seram sbb intimate sangat cerpen-cerpen dalam ni dengan aku, bukan sebab aku kerja kat hospital tapi sebab kawan aku yang kerja di hospital pernah cerita benda yang sama pernah terjadi. Jadi kaitan dia tu mmg sgt berkaitlah. Sebijik sama! .
.
.
Rekomen terhadap pencinta paranormal/benda asing/entiti sebab ada sesuatu tentang penulisan amatur ini yang perlu dijadikan pedoman. .
.
.
4/5🌟
Soalan : Kisah seram bikin ketagih kan? Serupa samyang 😂
  • I've been tagged by @eiyafarihah to do the #bareyourbookshelf tag. So lets go ✌😎 .
.
📚 A BOOK YOU OWN BUT HAVEN'T READ ➡ There is so much but let me feauturing Aku Arkitek Jalanan by Teme Abdullah
.
.
📚A BOOK YOU BOUGHT FOR THE COVER ➡NAMAMU and its white. 😍
.
.
📚A BOOK PUBLISHED THIS YEAR ➡Warcross by Marie Lu
.
.
📚A BOOK FROM AN AUTHOR YOU'VE NEVER READ BEFORE
➡ Truthwitch by Susan Dennard
.
.
📚A BOOK FROM AN AUTHOR YOU LOVE
➡ A Court of Frost & Starlight by SJM
.
.
📚A BOOK AT THE BOTTOM OF YOUR TBR PILE
➡ Sindrom by Tey Marzuki
.
.
📚A BOOK SET SOMEWHERE YOU'VE WANTED TO VISIT
➡ Tokyo as describe in Warcross by Marie Lu 😍 the neon light etc
.
.
Thanks for tagging me and feel free to do this #bareyourbookshelf tag!
.
.
.
Also for #junebookchallenge2k18 by #bookendsmy [11] Your Favourite Film Adaptation.