Andai hidup itu seperti drama korea.

Salam, hello guys, lama dah tak ketemu kan? Sebab dalam masa beberapa hari ne aku kat kg mama aku, tiada bw brudband tertinggal. Lg pun aku nak balas hutang drama korea yg aku lum abis tgk.
Sepa yang tgk iklan korea di Astro One TV Asia. Mesti ingat Iklan ne
3 sebab kenapa drama korea menjadi tontonan ramai :
1. Hero lelaki yg gagah, ensem, bergaya dan something2 dia cakap.
2. Heroin perempuan yg comel, innocent dan something2 dia ckp.
3. Jalan cerita yg menarik dan sesuai ditonton oleh suma lapisan masyarakat.
kui2. Aku sebenarnya pun lupa2 dah apa iklan tuh cakap. Itu jak lah certain2 yg aku ingat. 
Aku dah abis tgk crita PASTA. Sebelum apa2 jom kita layan lu sinopsis dia.

Pasta adalah cerita berkenaan seorang gadis bernama Seo Yoo Kyung yg memburu cita2 dalam dunia masakan. Dan benda yg paling dia suka masak adalah pasta. Selama 3 tahun menjadi makneh/kitchen assistant dalam Restoran La Sfera punya kitchen akhirnya sampailah juga cita-cita dia memegang kuali dan menjadi chef dalam dapur tersebut. 

Nak jadi kisah, tiba2lah pulak Ketua Chef kat La Sfera berhenti dan akan diganti dengan sorang Chef berkelayakan international. Punyalah.. Trus kitchen tuh jadi tunggang langgang sebab kegiatan pecat memecat dari Ketua Chef baru tu berleluasa.  

Dalam keadaan yg penuh dengan perasaan geram akibat perangai Ketua Chef baru yg panas baran. Sampai memecat kesemua chef wanita dalam dapur termasuklah Seo Yoo Kyung (Tetapi entah kenapa Seo Yoo Kyung masih kekal dan tidak berganjak dari La Sfera). Kisah percintaan masih diselitkan, antara ketua chef dan maknehnya, lelaki yang telah lama memendam perasaan dan seorang gadis lain yang berusaha mengembalikan cinta lamanya akibat khianat yang pernah dilakukannya ketika dulu.
Hua3.. cukuplah dahulu sinopsisnya sampai disana. Biar sikit2 biar dia jadi suspen. Huhu. Seterusnya aku nak habiskan Dream High.

Dalam2 tuh, nak mohon jasa baik korang (jikalau sudi), tlng add Cahya dalam Facebook korang.. Dan tlng tag kan seramai kawan2 korang dalam gambar ne. Thank u. πŸ™‚

Welcome Into Bookish World

  • QOTD : What book make you cringe to do something after reading it?
.
.
.
Last week I've been indulge myself in gaming assuming an assassin role mentioned in #projekathena. The mutual connection between the role both in the book also in ML make me cringe to know what its like to be an assassin. Eventually I fall in love with her. So my next move is climbing up the local rank for that particular heroes πŸ˜‚. I blame @syeraho for this. .
.
.
Back to this book, its been a tearful journey, it was a long reading but a worthy one. I bet one can finish it in one sit as the words uses is simple and understandable.
.
.
.
Not to mentioned it was my first book from HF. Honestly its hard to rate this kind of book, where islamic lifestyle and fiction were blend together. For my version of rating, I tend to give high rate to the book which has intimate, personal connection to the reader (me), so for that reason I'll give 4⭐. Even after catching a headache resulting from tears streaming last night 😣. .
.
.
This book recommend for a light reading, bedtimes stories also to those who keen to seek assuring words of His Promises. No particular reader, I think its just suit for everyone. Also a nice book to read it Ramadan!
.
.
.
The book synopsis gonna be in the comment below :
  • Alhamdulillah done reading a malay science fiction about Projek Athena : Manusia Ciptaan (trans : Athena's Projeck : Human Building). Thank you to @imanpublication for providing me a physical copy of this book in exchange with honest review.
.
.
.
And it was a fun reading towards the end. And syabas @syeraho for your first novel! .
.
.
This book recommend to those who love actions because Syeraho write a beautiful chereofighting, well mostly in words - and that something to praise with!
.
.
.
I'm currently constructing in depth review for this book and will update it soon on Goodreads - read on GR cause  i'm hiding all the spoilers and leave you with all the good parts, lols 😜.
.
.
.
Rating : 3/5 🌠. Sorry there are pro and cons so I'll settle with this first πŸ˜‰ and also dont judge by my rating cause im just a very stinky person πŸ˜…. .
.
.
Setiap buku harus punya awal niatnya yg tersendiri (Eyqa, 2019).
  • QOTD : What book do you bought only because of its cover?
.
.
.
First time encounter buku published by @katapilarbooks ialah masa baca Syif Tengah Malam. Rupanya this is penerbit yg penulis dia dikalangan doktor, misi also yang bertugas di hospital.
.
.
.
One of many reason I like about them is their cover yg lain dari yang lain. Mcm this one.
.
.
.
Jadi izinkan saya post pasal book cover mendahului book review dulu ya. πŸ˜‚
.
.
.
Okay sekian. Saja nak bagitau cover dia cantik. πŸ˜‰
  • Big thanks to @prologmed cos hosting a GA for this book last year πŸ’–.
.
.
.
Akhirnya dapat juga habiskan buku ni. Dalam buku ni ada enam cerpen yang bertemakan time travel. Buat yg mendambakan peluang kedua dalam waktu yang terbatas, pembaca diajak untuk menilai semula sekiranya kita bisa merentas masa untuk mengubah sejarah, adakah kita akan lebih bahagia dari sekarang? Or worse? Or dlm erti kata lain kena baca dlu buku ni baru tahu πŸ˜‚.
.
.
.
Dalam enam cerpen aku paling terkesan dengan yang ada love story with bit of plot twist. Yang ada karakter yang kuat dan background cerita yang baik. Sometimes rasa geram but another time rasa bahagia tgk kebahagiaan character biarpun fiksi semata.Tak nak bagi spoiler jadi ckp secara am sejalah yer.
.
.
.
Overall it was a good book. Kalau fans tentang Hermione with Time Turner, Harry Potter and The Cursed Child boleh lah try baca buku ni, setiap kisah ada teladan masing-masing. Yang tak akan dapat dinilai melainkan dengan cara membacanya sendiri. Hahh suspen takk? .
.
.
⭐⭐⭐⭐/5 cause I want more. The book alone tak cukup πŸ˜‚.
  • Saya tidak selalu reviu buku-buku agama kerana semuanya sangat membantu dalam meningkatkan pemahaman kepada AQ dan AS.
.
.
.
Buku ni lebih ringkas dan praktikal dalam memahami apa sebenarnya rezeki. Penulis membuat pilihan cerita yang tepat dalam merungkai makna yang tersirat, bahawa rezeki tidak hanya dtg dalam bentuk wang ringgit. Satu bacaan yg berharga dalam meningkatkan amal bersedekah dan menolong insan yg memerlukan. Bahkan juga dalam menolong diri sendiri yang kesempitan.
.
.
.
Ramai manusia ingin kan kebahagiaan, tapi tak semua akan merasainya dan ramai manusia takut untuk diuji tapi semua akan menghadapinya. Read Al Imran : 142
.
.
.
Ini adalah antara buku yg membantu sy memahami indahnya rezeki. Bahawa di dunia ini, rezeki kita pada akhirnya akan ada dalam tiga bentuk sahaja yakni :
⭐ Makanan yg kita makan
⭐ Pakaian yang kita pakai utk tutup aurat
⭐ Ilmu yg telah kita pelajari dan amalkan
.
.
.
Sempena bulan Ramadhan yg bakal menjelang dengan ini thehundredpages akan lebih membaca buku-buku islamik terbitan tanah air. πŸ˜‰πŸ˜
.
.
.
Semoga melayuku lurus. Amiin.
P/s : oh ya selepas baca al Imran 142, baca balik ayat 139 πŸ˜‰
  • Done with grishaverse #3
.
.
Cant wait for King of Scars : Nikolai is just every girl dream of king 😍