Aku dan Contact Lens

Salam, first tyme aku terlibat dgn gejala ne kerana tertarik dgn rakan2 aku yg pakai contact lens. haha. Dalam tutorial aku masa kat KML dulu, 3-4 org begitu pakai lens, rumate aku sendiri pun pakai lens sorang antara kami tiga org, aku dgn rumate aku yg satu jer yg tak pakai lens. Tapi oleh kerana dorongan nafsu serakah, pergh, aku jadi jahat dengan memaksa rumate aku yg pakai lens belikan aku lens power dia 0.75 dgree, hehe, sebenarnya minta tlng lah, aku kan budak baik, tyme tuh aku tak dapat kuar atas masalah2 disiplin tertentu yg aku terpaksa hadapi.
First lens aku, warna pilihan aku adalah hitam, entah kenapa, jgn tanya sebab aku tak tahu apa2 pasal lens tyme tuh. Aku pun lupa dah produk mana aku beli. Malam tuh juga aku try test pakai dngan sokongan rumate2 aku, c Effa dan Yenn, kui2. First2 sekali mestilah membuka kotak lens dengan rakus!! Hak2, pastu2 aku cubalah masukkan kat dalam bijik mata aku, walau terketar2 tangan dan kepala lutut, selagi belum melekat tuh lens selagi tuh aku tak akan berputus asa…. Akhirnya selepas 1 jam setengah barulah lens tuh melekat kat biji mata aku, sedangkan mata aku tyme tuh bengkak2, merah dah menangis. Suma tuh aku tahan demi nak pakai lens. Sometimes biarlah sakit asalkan jadi lawa. Pergh..

Fakta nombor : 1
Tapi lens pertama aku biasa2 jak, 14mm jer, huhu. Kaler black. Lens kedua aku warna cokelat, tyme tuh aku berani2 cuba dah, berani mati sudah kunun, mula lah nak tunjuk temberang, pergh.
Susah nak cari contact lens serupa bila aku dah lupa produk apa.
Gambar sekadar hiasan.

Tapi masa tuh mata aku mula melalui gatal2, mula merah2 kalo aku pakai lens tuh. Aku ingatkan masalah biasa, mata aku mula nak terima lens ka apa.  Tapi masalah tuh kian berlarutan sehinggalah kwn tutorial aku mngesyorkan suruh aku tukar solution dari solution X ke solution RENU sensitive.

RENU solution biasa pun ada, solution ne khas utk org yg mata dia sensitif mcm aku. Kui2
RENU sensitive ne lah yg bnyak membantu aku dlam industri lens, ceeh. Semenjak aku pakai RENU aku kenalah mematuhi segala pantang-larang seperti tak bleh makan ayam, tak bleh makan itik, tak bleh mengurat, okey ayat tipu sila jgn percaya. Hee. Pakai lens pun ada prosedur dia, kena cuci lens sebelum dan selepas pakai guna solution dia bukan dgan air paip eh, kena tukar case dia 3 bulan sekali dan so on lah. Lens aku yg kedua berakhir dgn tempat di tong sampah becoz kecuaian aku memakai lens hingga terkuyak lens aku, biasalah, rakus aku melebihi segalanya. Aching!
Sekarang dgn RENU blehlah aku teruskan dgn memakai (secara silih ganti, fuh ayat skema) 3 pairs of contact lenses dalam peti simpanan aku. 1 pair clear lens, 1 pair Sugar Candy Grey dan selebihnya Super Barbie King Black. Pergh, aku takkan berpisah dgn contact lens warna itam, wajib ada. hehe.
Sugar Candy Grey

Super Barbie King Black
So, itu jaklah dari aku, nasihat aku bila pakai contact lens, kena pandai jaga hygiene. Aku start pakai tahun lepas. Hehe. Tapi aku ada backup juga, sekiranya contact lens aku abis tempoh ke apa. Aku beli lah kaca mata. Hahaha.
Sms 01 sen : Korang rasa berbaloi ka sakit sebab nak nampak lawa?
Kalau aku, ya untuk certain matter. πŸ™‚

Welcome Into Bookish World

  • QOTD : What book make you cringe to do something after reading it?
.
.
.
Last week I've been indulge myself in gaming assuming an assassin role mentioned in #projekathena. The mutual connection between the role both in the book also in ML make me cringe to know what its like to be an assassin. Eventually I fall in love with her. So my next move is climbing up the local rank for that particular heroes πŸ˜‚. I blame @syeraho for this. .
.
.
Back to this book, its been a tearful journey, it was a long reading but a worthy one. I bet one can finish it in one sit as the words uses is simple and understandable.
.
.
.
Not to mentioned it was my first book from HF. Honestly its hard to rate this kind of book, where islamic lifestyle and fiction were blend together. For my version of rating, I tend to give high rate to the book which has intimate, personal connection to the reader (me), so for that reason I'll give 4⭐. Even after catching a headache resulting from tears streaming last night 😣. .
.
.
This book recommend for a light reading, bedtimes stories also to those who keen to seek assuring words of His Promises. No particular reader, I think its just suit for everyone. Also a nice book to read it Ramadan!
.
.
.
The book synopsis gonna be in the comment below :
  • Alhamdulillah done reading a malay science fiction about Projek Athena : Manusia Ciptaan (trans : Athena's Projeck : Human Building). Thank you to @imanpublication for providing me a physical copy of this book in exchange with honest review.
.
.
.
And it was a fun reading towards the end. And syabas @syeraho for your first novel! .
.
.
This book recommend to those who love actions because Syeraho write a beautiful chereofighting, well mostly in words - and that something to praise with!
.
.
.
I'm currently constructing in depth review for this book and will update it soon on Goodreads - read on GR cause  i'm hiding all the spoilers and leave you with all the good parts, lols 😜.
.
.
.
Rating : 3/5 🌠. Sorry there are pro and cons so I'll settle with this first πŸ˜‰ and also dont judge by my rating cause im just a very stinky person πŸ˜…. .
.
.
Setiap buku harus punya awal niatnya yg tersendiri (Eyqa, 2019).
  • QOTD : What book do you bought only because of its cover?
.
.
.
First time encounter buku published by @katapilarbooks ialah masa baca Syif Tengah Malam. Rupanya this is penerbit yg penulis dia dikalangan doktor, misi also yang bertugas di hospital.
.
.
.
One of many reason I like about them is their cover yg lain dari yang lain. Mcm this one.
.
.
.
Jadi izinkan saya post pasal book cover mendahului book review dulu ya. πŸ˜‚
.
.
.
Okay sekian. Saja nak bagitau cover dia cantik. πŸ˜‰
  • Big thanks to @prologmed cos hosting a GA for this book last year πŸ’–.
.
.
.
Akhirnya dapat juga habiskan buku ni. Dalam buku ni ada enam cerpen yang bertemakan time travel. Buat yg mendambakan peluang kedua dalam waktu yang terbatas, pembaca diajak untuk menilai semula sekiranya kita bisa merentas masa untuk mengubah sejarah, adakah kita akan lebih bahagia dari sekarang? Or worse? Or dlm erti kata lain kena baca dlu buku ni baru tahu πŸ˜‚.
.
.
.
Dalam enam cerpen aku paling terkesan dengan yang ada love story with bit of plot twist. Yang ada karakter yang kuat dan background cerita yang baik. Sometimes rasa geram but another time rasa bahagia tgk kebahagiaan character biarpun fiksi semata.Tak nak bagi spoiler jadi ckp secara am sejalah yer.
.
.
.
Overall it was a good book. Kalau fans tentang Hermione with Time Turner, Harry Potter and The Cursed Child boleh lah try baca buku ni, setiap kisah ada teladan masing-masing. Yang tak akan dapat dinilai melainkan dengan cara membacanya sendiri. Hahh suspen takk? .
.
.
⭐⭐⭐⭐/5 cause I want more. The book alone tak cukup πŸ˜‚.
  • Saya tidak selalu reviu buku-buku agama kerana semuanya sangat membantu dalam meningkatkan pemahaman kepada AQ dan AS.
.
.
.
Buku ni lebih ringkas dan praktikal dalam memahami apa sebenarnya rezeki. Penulis membuat pilihan cerita yang tepat dalam merungkai makna yang tersirat, bahawa rezeki tidak hanya dtg dalam bentuk wang ringgit. Satu bacaan yg berharga dalam meningkatkan amal bersedekah dan menolong insan yg memerlukan. Bahkan juga dalam menolong diri sendiri yang kesempitan.
.
.
.
Ramai manusia ingin kan kebahagiaan, tapi tak semua akan merasainya dan ramai manusia takut untuk diuji tapi semua akan menghadapinya. Read Al Imran : 142
.
.
.
Ini adalah antara buku yg membantu sy memahami indahnya rezeki. Bahawa di dunia ini, rezeki kita pada akhirnya akan ada dalam tiga bentuk sahaja yakni :
⭐ Makanan yg kita makan
⭐ Pakaian yang kita pakai utk tutup aurat
⭐ Ilmu yg telah kita pelajari dan amalkan
.
.
.
Sempena bulan Ramadhan yg bakal menjelang dengan ini thehundredpages akan lebih membaca buku-buku islamik terbitan tanah air. πŸ˜‰πŸ˜
.
.
.
Semoga melayuku lurus. Amiin.
P/s : oh ya selepas baca al Imran 142, baca balik ayat 139 πŸ˜‰
  • Done with grishaverse #3
.
.
Cant wait for King of Scars : Nikolai is just every girl dream of king 😍