Pergh. Internet Connection dan Choki2.

Salam,
Jikalau nak dijadikan cerita sepatutnya 30 minit before I terpacat kat depan laptop ne, mengeringkan muka menaip cam zombie. Nantuk2 begitu tetapi disebabkan nak check cara2 nak prbaiki connection putus2 yng my boy antar kat FB, tak juga my tangan menaip kat sini. Haha. salah kan mata Cahya sebab asyik melilau tak tentu fasal, dapat juga lah blog lain terima traffik dari Cahya. Pergh, ada nada bangga. Ampun, bulan Ramadhan tak bleh riak noh. Astaghfirullah.
Huhu, dngan cara2 tuh akhirnya dpt juga lah Cahya buffer satu video Youtube ci AmanWan. Check it out :


Pergh, lawak siot lah tgok. Kelakar tak habis. Haha. Korang test lah tgok. Gracias to saudara Areliff yang introduce vid ne dalam blog beliau. 
Berbalik kepada modem adapter, ne cara yang Cahya guna, almaklum lah Cahya ne bukan org celik IT sangat, main copy jer dari urang lain. But, kekadang tuh, kalo nak hasil lebih puas, kena guna otak. 😛 Yerlah I fikir guna kepala lutut. hak2. Just Kidding. 
Cara-cara nak menyelesaikan masalah internet connection yang balik-balik putus.
1. Buka Start and Search “cmd.exe” and click enter.
2. Bila command box dah buka type ne ipconfig/release, ne kc lepas ip address kita.
3. Pastu type ipconfig/renew, ni renew ip address kita, tggu mpai dia ckp new address, kira2 30 sec bgitu.
4. Type ipconfig/flushdns ne kc bersih cache, kira bersihkan longkang internet lah.
5. Type exit
6. Tutup jap modem, count until 10sec then buka balik. Connect dan layari internet cam besa. but kalau mc tak ok try ipconfig/flushdns once again.
Selamat mencuba. 🙂 Oh ya, btw, cara2 ne hasil nukilan my boy, tak tahu lah dia dpt dr mana, sebab dia ne celik IT. Kalah gua. haha.